Snabbtestad Fiat 500 1.2

Vem faller inte för den lilla charmiga Fiat 500? När vi hade vägarna förbi så passade vi på att kolla in denna lilla retrobil och tog den på en kort testrunda. Priset är relativt lågt och du kan få din Fiat 500 med glastak eller som cabriolet där hela taket dras bakåt med automatik.

Denna test är endast en impulsutförd kortkörning, men vem passar inte på att provköra en sådan hör liten cool retrobil när möjlighet ges?

Ergonomin har en hel del att önska, visserligen satt jag okej i själva förarstolen men utrymmet för vänsterbenet är allt för kort. När foten inte är på kopplingen så är enda möjligheten att sträcka ut benet att stoppa foten under kopplingspedalen. Långkörningar lär bli jobbiga. Baksäte finns men är såklart begränsat i utrymme. Bilen ska ju vara liten så fördelningen mellan framsäten, baksäte och lastutrymme känns trots allt helt okej.

Väghållningen känns inte speciellt stabil i stadskörning och motorn är inte stark, detta är inte en bil för den som gillar körglädje. Detta är en bil som gillar charmen och åker lugnt och fint. Bullernivån inne i kupén vid motorvägskörning kändes oväntat låg och acceptabel, småbilar kan vara rätt så bullriga annars.

Bilekonomin är det lite sämre med när det gäller ägandet. Fiat 500 1.2 69 hk har kamrem som ska bytas efter 4 år alternativt ett visst miltal, vilket är mycket kort intervall tidsmässigt. Vi kollade upp vad en märkesverkstad skulle ha för att byta kamrem, 8000 kronor samt att det vanligen görs ihop med vanlig service och då landar slutnotan på runt 12 000 kronor.

Charmig må bilen vara men ergonomin, körkänslan och kostnaderna lockar inte är resultatet av vårt korta förstaintryck av Fiat 500

Koldioxidutsläpp: 115g utan start/stop, 110g med start/stop teknik.
Skatt de tre första åren blir då: 1590 kr-2000 kr, därefter 360-448 kr/år

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.