Test BMW 520d – Test av nya BMW 5-serien

Nya BMW 5-serien är här och vi har testat kombiversionen, BMW 520d.  BMW lägger högsta fokus på körkänslan och där är de oslagbara. Oavsett om bilens motor är stark eller svag så får BMW ut den bästa prestandan och körkänslan från sina bilar. Nya BMW 520d är inget undantag utan tvärtom, BMW 520d fortsätter att hålla BMW:s fana i topp avseende körglädje. BMW 520d Touring (kombi) har en lyckad kombination av att vara både praktisk och rolig att köra.

BMW 520d touring 2017e

Testbilen: BMW 520d Touring (Diesel, kombi), Sport Line. 190 hk, 0-100 7,8 sekunder. Automatväxel

Att köra nya BMW 5-serie

Hos BMW handlar allt om att köra! BMW 520d Touring ligger fantastiskt bra på vägen, speciellt om bilen pressas lite extra i snäva kurvor. Det är faktiskt otroligt hur duktiga BMW:s ingenjörer är att få ut bästa körkänslan baserat på den motor som de förfogar över. Allt handlar ju inte bara om prestanda. I vissa fall är den viktigaste egenskapen låg bränsleförbrukning och då är det en utmaning att ändå få till bästa möjliga körkänsla i kombination med mindre och bränslesnålt styrda motorer. BMW är duktiga på detta.

Responsen vid gaspådrag hos BMW 520d är extremt direkt och full kraft kommer nästan omedelbart, närmare elbil än så här går det nog inte att komma. 190 dieselkrafter och 0-100 på 7.8 sekunder är fullt tillräcklig prestanda men det finns förstås snabbare bilar än så, inte minst inom BMW:s eget motorprogram. Denna blir troligen ändå en av storsäljarna då motorn ger en lagom balans av prestanda och förbrukning. Det finns ett par olika körlägen som kan väljas, både snabbt via automatväxeln och via knappar placerade på panelen bredvid växelspaken. Den största skillnaden är i slutändan att den digitala visningen i förarinstrumentet skiftar mellan att fokusera på olika funktioner beroende på om sport, komfort eller ekonomiläge väljs. Någon större skillnad i körkänsla uppstår inte mellan körprogrammen. Det går dock att se på varvräknaren att olika saker händer när olika program väljs, och ja, det är skillnad även mellan de två olika sportvalen.

Fjädringen är mer åt det lite hårdare och sportiga hållet vilket är helt och hållet i den anda som BMW:s bilar går i. Bilen går ändå fortfarande komfortabelt. Man kan jämföra BMW 520d mot Volvo V90 och då är Volvon mycket mer mjuk och komfortabel i sin fjädring, å andra sidan så gungar V90 fram och tillbaka som en båt om man gör en snäv och kvick svängmanöver vilket inte BMW 520d gör. Båda bilarna är både komfortabla och trevliga att köra samtidigt som fokus har lagts på olika saker, det är värt att provköra för att uppleva skillnaden.

Stadskörning: Snabb motorrespons funkar jättebra i stan där trafiktempot är högt och behovet att snabbt komma in i rondeller är stort. Bilen är tyst inne i kupén. Nackdelen är att detta är en större bil som inte kan ta alla små parkeringsfickor, men det gäller förstås alla bilar i denna storleksklass.

Landsväg: BMW 520d går lagom komfortabelt om omkörningar fungerar utmärkt. Tyst och fint åker du.

Motorväg: Såklart BMW 5-serie går bra på motorvägen, det är ju en Tysk bil! Bilen är tystare än genomsnittet inne i kupén.

BMW 520d 2017 (31)e

Instrumentering

Det finns styrkor och svagheter hos BMW:s instrumentering. Det märks dock att fullt fokus lagts på den normala och vardagliga körningen samt att instrumenteringen ska visa det som främst behövs när bilen körs, ganska självklart egentligen! En extra bra detalj, beräknad körsträcka till tom tank visas hela tiden bredvid bränslemätaren, varför gör inte flera så? Visning av hastighet, varvtal m.m. är som brukligt hos BMW i topp även i nya BMW 5-serien. Grafiken är snygg men sparsam och sticker inte i ögonen, det är en konst att presentera information utan att färgerna väller fram för mycket, BMW har lyckats föredömligt bra. Det går också att få hastighetsvisning med siffror. Det är först när man ska bläddra i de djupare menyfunktionerna via den större informationsdisplayen i bilens mitt som det blir lite pyssligare med BMW:s fliksystem, här finns det trots allt enklare system på marknaden. “Hem” läget i denna skärm har utvecklats lite och fått ännu snyggare och tydligare design samt att man på ett enkelt sätt kan välja vilka funktioner som ska synas på skärmen när man kör. Efter att ha studerat detta lite kommer vi fram till att det ursprungliga upplägget som BMW redan valt ändå är det bästa, såklart.

“Gesture control” är en relativt ny finess hos BMW där man kan styra flera funktioner med handrörelser. Tanken är att höja trafiksäkerheten. Du kan exempelvis höja och sänka ljudvolymen, vilket ändå är smidigare och tillräckligt säkert via den vanliga kontrollen tycker vi. Svara och avvisa telefonsamtal kan ska med enkla handrörelser.

Praktiskt nyttjande

Komforten hos samtliga stolar är mycket god. Baksätet är något lågt och benen kan tryckas upp något, speciellt för längre personer. Benutrymmet för baksätespassagerarna är relativt gott men det finns rymligare bilar. Lastutrymmet är mycket bra, här kommer den klassiska kombibilens stora styrka! Ja, du får i mycket last i denna bil. Det finns mugghållare och plats för småförvaring.

Diesel och förbrukning

Dieselbilar är ett hett ämne just nu och politiskt är de inte populära och förbud i städerna står runt hörnet, även om det sannolikt ligger några år framåt i tiden. Men dieselbilar är trots allt bränslesnåla och de som håller sig utanför stadskärnorna och speciellt långpendlar en bit utanför stan har fortfarande mycket att tjäna på att köra dieselbil. BMW 520d är en riktigt snål dieselbil som trots sin stora storlek bara drar 0,6 liter/mil i vår test som skett under blandade körförhållanden. Angiven förbrukning är 0,43-0,49 liter/mil. Utav de bilar vi provkör så gör vi det under ungefär samma körförhållanden som dock inte är samma som EU-testcykeln. Väldigt få ligger under 0,5 liter/mil och med tanke på att BMW 520d Touring är en bil i den större klassen så är 0,6l/mil låg förbrukning för oss.

BMW 520d 2017 (24)e

Summering

BMW 520d har en överlägsen körkänsla och motorrespons jämte med de flesta andra bilar! Du får en praktisk och körglad bil som även är bränslesnål. Detta kommer inte helt gratis och BMW 5-serie kostar en slant, baspriset för denna motorvariant är 421 000 kronor. Detta är en storsäljare hos BMW och det lär säkerligen finnas attraktiva säljkampanjer för denna bil att hålla utkik efter.

Test BMW 520d - Nya BMW 5-serie - Touring en svårslagen och bra Kombibil!
Summering: BMW 2,0d95%
95%Overall Score

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

2 Kommentarer

 1. Mikael Wihlborg

  Hej Joakim,

  Bravo! Tack!
  Fortsätt med dessa tester där fokus ligger på bilens väsentligheter och varför man ska köpa den, eller inte! Har letat på nätet efter tester av Mercedes E, BMW 5.., Audi A6 kombi men nästan tröttnat då tidningarna antingen ska ha betalt för testet eller gratis om det är ett muttest.

  Hälsningar
  Mikael Wihlborg

  Svara
  • Joakim

   Tack Mikael för att du tog dig tid att meddelar att du uppskattar denna webbsajt och vad du gillar att läsa i artiklarna, den återkopplingen är mycket värdefull!

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.