BMW 520d xDrive Touring är en bil som erbjuder det där lilla extra som en premiumbil ska göra. BMW 5-serie är en av de rymligare bilarna i BMWs modellprogram. I denna test av BMW 520d så har jag upplevt en kombibil som kombinerar både körglädje och komfort utöver det vanliga.

BMW 520d xDrive Touring (7)

En stor kombibil blir normalt aldrig en riktig sportbil då bilens användningsområde ska vara brett, i bästa fall blir det en så kallad ”komfortracer”. BMW 520d erbjuder en sportig karaktär då bilen har ett starkt drag snabbt från stillastående. Även i högre farter beter sig 520d bra och omkörningar går utmärkt att genomföra. Fjädringen är väl avstämd mellan komfort och sportighet. Detta är en härlig bil att köra helt enkelt!

Uppdaterat: Läs gärna vår test av nya BMW 520d 2017

Bäst med BMW 520d

Det bästa med BMW 520d är komforten. Bilen är väldigt tyst i kupén och man sitter mycket bra i förarstolen. Armstöd finns på båda sidor i rätt höjd, det är inga problem att köra långt med en BMW 520d.

Benutrymmet i baksätet är dock inte jättegeneröst vilket dels beror på att baksätet är djup. Baksätet är väldigt komfortabelt och tack vare bra vinkel för benen så sitter man bra trots det lite begränsade benutrymmet. Det finns också egna luftutblås till baksätet.

BMW 520d xDrive Touring (4)

Mediasystem

BMW 520d har en stor display i mittpanelen. Mediasystemet styrs i första hand med ett styrhjul som har väldigt bra styrkänsla. Tyvärr är menyhanteringen inte lika bra och jag själv känner mig inte hemma i detta system. Jag hade svårt att ställa in radion och programmera förvalsknapparna för radiokanalerna. Bluetoothstyrningen hade jag också problem med, i detta fall var det röststyrningen av telefonen som inte gillade det jag sa. Den ringde fel person eller föreslog en massa slumpartade siffror att ringa, till slut gav jag upp. BMW informerar mig senare att detta problem berodde på att röststyrningen enbart stödjer engelska och tyska, bilen var inställd på svenska. I stället tryckte jag på telefonknappen och vips kom min telefonbok upp med namnlista, det gick lätt att hitta telefonnummer i den stora displayen med hjälpa styrhjulet. Den manuella kontrollen av telefonens kontaktbok är föredömligt bra. När mediasystemets inställningar är gjorda och man lärt sig telefonstyrningen så är det bara att slappna av och njuta av körningen, ljudet i stereon är nämligen i toppklass, ljudkvalitén väldigt bra och det är en mjuk och fin ljudbild som möter öronen.

BMW 520d har bra med förvaringsfack i bilen och lastutrymmet i bak är gigantiskt. Denna bil är en riktig laståsna.

BMW 520d xDrive Touring (16)

Exklusiva detaljer

BMW är en premiumbil och en sådan bil ska bjuda på lite extra. Utöver komfort och prestanda så har denna bil exempelvis insynsskydd som automatiskt dras fram och tillbaka när bakluckan öppnas och stängs. Det finns belysning i handtagen till bilen, rattvärme och mycket mer.

BMW 520d xDrive Touring är inte den billigaste bilen på marknaden och du kan dessutom extrautrusta den rejält med följden att priset lätt drar iväg. Men du som läser detta känner troligen redan till detta. Vill du veta mer så finns alla fakta om BMW 520d här (Öppnas i nytt fönster)

Svagheter

För mig som bor i storstan så inser jag snabbt att bilen är lång och bred vilket gör att det är svårt att hitta parkeringsluckor. Har man som jag en garageplats så är förutsättningarna bättre, fast i mitt fall är ändå bilen så pass bred att det blir trångt att kliva i och ut ur bilen. Detta är något man lätt kan glömma bort i bilsalongen. För dig som ser bilens storlek som en tillgång istället för ett hinder kan jag bara säga: Köp!

Styrkor

Tyst, komfortabel och allt finns att köpa till denna bil. Bra körkänsla! Automatväxel är ett måste.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.