Test av Volkswagen Golf – Världens mest genomarbetade bil!
Volkswagen Golf är en modern klassiker som idag är så pass optimerad att jag beundrar att Volkswagen gång på gång vågar sig på att skapa nya generationer av Golf. Det finns en anledning till att VW Golf fått en hel bilklass döpt efter sig, ”Golfklassen”. Volkswagen Golf finns i tre varianter: Golf, Golf Sportsvan och Golf Sportscombi. Därutöver finns det en mängd olika motoralternativ och den fyrhjulsdrivna Golf kombin kallas exempelvis för Volkswagen Golf Alltrack. Denna gång testas: Volkswagen Golf Sportsvan Alltrack, sportversionen Golf R och busiga Golf GTI. Läs vidare för en Golfad upplevelse!
Modellskillnader
Snabbfakta om skillnaderna mellan Golf varianterna:
- Volkswagen Golf är en kompakt bil med lagom utrymme för baksätespassagerarna och ett mindre men fortfarande mycket praktiskt lastutrymme. Mått: Längd 4,26 m, höjd 1,45.
- Volkswagen Golf Sportsvan är en förhöjd samt något förlängd version av den vanliga Golfen. Denna version har även delbart och individuellt skjutbart baksäte vilket gör bilen till en kompakt flexibil. Detta gör att man kan balansera utrymmet mellan baksäte och lastrummet. Mått: Längd 4,43 m, höjd 1,58
- Volkswagen Golf Sportscombi är en klassisk kombibil. Denna är både längre och lite högre än den vanliga Golfen, dock inte riktigt lika hög som Golf Sportsvan. Mått: Längd 4,56 m, höjd 1,52
Not: Måtten avser basmodellerna, vissa specialversioner har mindre avvikande skillnader i måtten.
Innermåtten för framsätespassagerarna och baksätespassagerarna är exakt lika mellan vanliga Golf och Golf Sportscombi, i Volkswagen Sportsvan så har bilens säten fått lite annorlunda placering där exempelvis möjlighet finns för bättre benutrymme i baksätet.
Testbil: Golf Alltrack 2.0 TDI 184 hk DSG6 automatväxel.
Standard för Golf Alltrack: 4 hjulsdrift, DSG-automatväxel, klimatanläggning, bluetooth handsfree med streaming, adaptiv farthållare m.m.. Grundpris: 291 900 kr (269 900 för TSI bensinmotor på 180 hk). Både diesel och bensinmotor är försedda med turbo. Golf Alltrack försedd med 17″ hjul (standard i Sverige) 35 mm högre markfrigång än standardmodellen. Fyrhjulsdriften är av typ Haldex 5 och kan fördela fritt kraften mellan fram och bakhjul till 100%.
Säkerhet Golf Alltrack (Standard): Autobroms, trötthetsvarnare, däcktryckskontroll, multikollisionsbroms och Pre-crash passagerarskydd.
Att köra:
Volkswagen Golf Alltrack diesel på 184 hk är en pigg bil i de flesta situationer. Den har kraft för omkörningar och det är först i lite högre farter på som bilen börjar tappa kraft. Golf Alltrack diesel är inte att klassa som en sportbil utan mer som en bil med sportig karaktär. Denna motor passar bilen mycket bra och kommer att göra de flesta bilägare mycket nöjda. Den enda lilla svagheten avseende motorn uppstår vid kraftig acceleration från stillastående. Vid kraftigt gaspådrag från stillastående så står bilen först kortvarig stilla innan bilens kraft därefter plötsligt kommer med full styrka och trycker på, i detta skede så rycker bilen till vilket kan kännas obehagligt för den som inte är förberedd. Bilen kommer dock upp i fart så pass snabbt att den lilla pausen i början inte känns allt för belastande när man ska köra in på vältrafikerade vägar. Väl uppe i fart så beter sig växellådan avsevärt bättre och reagerar blixtsnabbt och följer dina önskemål, bilen kan dock även i dessa fall rycka lite men inte lika mycket som vid start från stillastående. Dessutom så kan föraren fint kontrollera detta genom anpassad gasrespons så fort man blivit van vid DSG växellådans karaktär.
Driving modes: Det finns några olika körinställningar att välja. Dels kan man enkelt skifta mellan normal och sportläge genom att dra i växelspaken. Sen finns det även olika körinställningar genom en meny som nås från en knapp vid växelspaken. Någon jättestor skillnad upplevs dock inte mellan dessa körprogram. Exempelvis så är bilen pigg och har snabba reaktioner även i eco-programmet, vilket kan ha fördelen att man faktiskt använder detta program och kan hoppas på att spara några droppar bränsle.
Instrumentering
Volkswagen har en föredömlig instrumentering. En snygg färddator display i förarpanelen där man även kan få hastigheten visad med stora tydliga siffror, vid GPS-navigation så kan kompletterande info om närmaste korsning visas i denna display. I mittpanelen sitter en stor och tydlig pekskärm. Användarvänligheten är bra och responsen i skärmen är också bra. Runt skärmen finns fysiska knappar som ger snabb åtkomst till de vanligaste funktionerna som radio, navigation m.m. Alla knappar och reglage har bra känsla. Blinkersspaken har perfekt motstånd vid reglering. Parkeringsradarn minskar ljudvolymen i stereon när den aktiveras. Har du backkamera och parkeringsradar så får du en optimal kombination som visar både bild och hur bilens sensorer detekterar runt bilen. Volkswagen kan verkligen detta med instrumentering, visning och användarvänlighet!
Det finns bara två mindre saker att anmärka på. Dels att ratten har lite väl många rattknappar, 18 stycken. Vissa funktioner skulle möjligen kunnat styras på annat sätt. Samt att värmen till backspeglarna aktiveras genom ett vridreglage på dörren, alla tillverkare måste ju ha någon egen konstig avvikelse!
Komfort
Volkswagen Golf har en bra balans mellan körkänsla och komfort. Fjädringen är inte den mjukaste som finns men ger å andra sidan en trygg, bra och stabil körkänsla. Sätena är komfortabla och armstöd finns bra placerade på båda sidor. I baksätet sitter man också bra med okej benutrymme så länge inte framförvarande passagerare behöver extra mycket benutrymme. Bullernivån i bilen upplevs helt okej.
Utrymmen, Golf=Lagom.
Volkswagen Golf är en bil perfekt balanserad mellan bilstorlek, benutrymme och lastrum. Det är fortfarande en bil som är mindre än bilarna i den större storbilsklassen där mycket generöst benutrymme tillhandahålls i kombination med ett rejält lastutrymme. Golfklassen handlar om att skapa en bil med komprimerade mått samtidigt som man under de flesta förutsättningar ska kunna åka flera personer på långresa. Kombiversionen har lite mer utrymme som kan behövas för barnfamiljen medan standardversionen av Golf är en bra praktisk stadsbil för de som inte vill ha en riktigt liten bil.
Stereo
Testbilen var försedd med DynAudio stereo. Denna stereo har ett bra ljud som upplevs vara något bättre än genomsnittet, extrabonus för en bra sub-bas för den som vill boosta ljudet lite extra.
Panoramasoltak
Panoramasoltaket är stort och generöst. Dessutom är det öppningsbart på hälften. Glastaket börjar dock något längre bak i bilen vilket ger glädje åt främst baksätespassagerarna. Min erfarenhet av dessa glastak är att när sommaren är som bäst och solen skiner så blir det för mycket ljus in i bilen. Då finns det ett motorstyrt jalusi att dra för smidigt. I stället är det när det är lite mörkare och mulet ute som glastaket kommer till sin rätta. Inte minst under klara mörka nätter när stjärnorna på himlen lyser klart så kan man glädjas åt soltaket som baksätespassagerare, speciellt vid körning på landsväg utan vägbelysning. I slutändan klarar man sig dock utmärkt utan detta tillval om man istället vill spara några kronor.
Design
Volkswagen Golf är en praktisk bil i första hand. Detta sätter vissa gränser för hur den exteriöra designen kan bli. VW Golf har en lagom och lite försiktigt modern design som inte sticker ut allt för mycket. Det är inga spännande former och exotiska linjer, å andra sidan är den inte konstig eller ful. Interiören är kanske den största svagheten hos Volkswagen Golf. Denna lever inte riktigt ut och även om inget egentligen är fel så känns det lite stelt och oinspirerat. Möjlighet till äkta träpaneler som vissa konkurrerande tyska bilmärken erbjuder skulle varit en trevlig inslag. Men om oinspirerad interiör är den största svagheten hos VW Golf så kan man ju inte mer än att konstatera att detta är en väldigt bra och genomarbetad bil!
Styrkor och Svagheter VW Golf Sportscombi Alltrack
Styrkor
- Praktisk
- Fyrhjulsdrift
- Komfortabel
- Bra bil för Svenskt klimat året runt
- Pigg motor
- Perfekt känsla i reglage och spakar
- All modern teknik finns (Tillval i vissa fall)
- DSG automatväxel har bra respons
- Smidigare än Passat och svenska klassikern V70
Svagheter
- Rycker till vid kraftig acceleration från stillastående (DSG-automat)
- Reglage för värme till backspeglarna sitter på dörrsidan
- Oinspirerad och lite stel interiör
- Inte lika rymlig som Passat och svenska klassikern V70
Volkswagen Golf R
Volkswagen Golf R är den sportigaste versionen i VW Golf-familjen. Här får du en 4-cylindrig bensinmotor på 300 hk, med den 6-växlade DSG automatlådan så går 0-100 km/h på snabba 4,9 sekunder. Priset börjar på 384 000 kronor och 4-motion fyrhjulsdrift är standard.
Hur stor skillnad är det mellan Volkswagen Golf Sportcombi Alltrack och Golf R?
Utseendemässigt är det inte så stor skillnad förutom att Golf R är en standardgolf till måtten och Sportscombi är, just det en kombibil! På insidan är dessa bilar nästan identiska. Stolsmåtten fram och bak är lika fast Golf R har lite mer skålade framstolar. Instrumenteringen är lika förutom viss skillnad i exempelvis de olika valbara körprogammen som finns att välja. Golf R har fått lite tuffare exteriöra detaljer men det är framför allt lågprofilsdäcken som ger den största skillnaden. När det gäller det praktiska så har en vanlig standardgolf ett bra lastutrymme även om det är ännu generösare i kombiversionen. Fördelen med den vanliga standard Golf-storleken är att bilen är lite kortare men har ändå ett bra lastutrymme vilket kan vara bra för storstadsboende. Golf R har ett unikt sportchassi som är sänkt 20 mm jämfört med en standard Golf.
Att köra
Prestandan hos Golf R är givetvis inget att klaga på och överträffar Golf Alltrack 184 TDI rejält. Den lilla fördröjning vid acceleration från stillastående som fanns hos Golf Alltrack TDI 184 är här som bortblåst. Motorns kraft kommer näst intill ögonblickligen och finns kvar i stort sett hela tiden. Volkswagen Golf R har bra med kraft kvar även i motorvägsfart på 120 km/h. Körkänslan är otroligt tight och bjuder inte på speciellt många överraskningar. Man kan få däcken att skrika och glida lite i kurvorna men kontrollen över bilen försvinner aldrig. Det ska tilläggas att testkörningen inte har gjorts på bana och möjligheterna att pressa bilen extra är därmed begränsade. I vanlig trafik så kommer denna bil att köras stabilt även när man tar ut tagen lite extra. Detta är egenskaper vilket jag som en högst medioker racingförare uppskattar. De som vill ha lite mer sportkänsla och ”living on the edge” kan möjligen tycka att den är lite trist och kontrollerad. När bilens DSG automatlåda växlar så frustar avgassystemet till vilket ger en lite häftigare körupplevelse. Avgassystemet uppträder dock även i detta fall kontrollerat och livlöst. Bilar som Mini Cooper S med power-kit och Mercedes C63s har avsevärt mer ljudmässig känsla i sina avgassystem för de som är extra roade av detta.
När det gäller de olika körprogrammen så upplevdes det inte någon jättestor skillnad mellan sport och comfortmode hos Golf Alltrack TDI 184. Hos Golf R är skillnaden mellan de olika körprogrammen avsevärt större. Det finns framför allt tre program: Eco, normal och sport. Det går alltid att växla mellan förinställt standarprogram och sportläge genom att snabbt dra i växelspaken. I sportmode så hålls varvtalet hel tiden skyhögt för att motorn ska ha bästa respons och kraft direkt vid gaspådrag. I eco-mode så är förhållandet helt omvänt, så fort man slutar accelerera så dras motorns varvtal blixtsnabbt ner till lägsta möjliga. Trots att eco-mode körmässigt är motsatsen till sportläget så är Golf R i ecomode piggare än de flesta vanliga bilar, det är inte illa det! Sen kan man möjligen kanske fundera på hur ”eco” denna bil är i sin helhet.
Komfort
Komforten är den största svagheten hos Volksvagen Golf R. Bilen är stötig och det är mer kupébuller inne i bilen än hos Golf Alltrack TDI. Dessutom så har Golf R ett sportavgassystem som mullrar nästan hela tiden. Kanske tycker du att det är häftigt i början men när det monotona mullret nästan aldrig försvinner så blir det ganska jobbigt i längden, speciellt för baksätespassagerarna. I jämn motorvägsfart kan ljudet blir riktigt plågsamt. Det enda som hjälper är att välja Eco-mode som standardläge vilket håller det dova ljudet mer dämpat. Det är inte ofta jag föredrar att köra en testbil i eco-mode men i Golf R så gjorde jag det, det är ju så lätt att snabbt växla över till sportdrift när behov uppstår!
Styrkor och Svagheter Golf R
Styrkor
- Prestanda!
- Väghållning
- Motorrespons
- Fyrhjulsdrift är standard
- Praktisk, en sportbil med bakdörrar!
Svagheter
- Mer vägbuller i kupén än i en vanlig Golf
- Avgassystemet mullrar monotont inne i kupen (Störande i längden)
- Stötig och inte lika komfortabel som en vanlig Golf
Summering Volkswagen Golf R
Styrkan hos Volkswagen Golf R är att du får riktigt bra prestanda i en bil med fyrhjulsdrift som uppträder iskallt kontrollerat! Hur många erbjuder sådan här prestanda i en bil som har praktiska bakdörrar som underlättar vardagens bestyr? Volkswagen Golf R må vara rolig att köra för de upp till 25 års ålder samt för de som är med i en motorklubb men jag själv tycker att det är kul ett tag. När det kommer till att köra bilen varje dag året runt, ja då vinner Volkswagen Golf TDI 184 Alltrack överlägset!
Volkswagen Golf GTI
Jag har testkört Volkswagen Golf GTI som hastigast och sammanfattar bilen kortfattat: Golf GTI är en bil som har bra väghållning och upplevs mycket kontrollerad även i pressade situationer. Här är det sportig körning i fokus samtidigt som Golf GTI inte är riktigt lika extrem som Golf R. Golf GTI har en bensinmotor på 230 hk och gör 0-100 km/h på 6,4 sekunder. Detta är riktigt bra prestanda förpackat i en bil som är något mer komfortabel än Golf R, speciellt avseende det monotona muller-ljudet från avgassystemet i Golf R. För dig som vill köra med bilen varje dag och vill ha en Volkswagen Golf med sportig prestanda så kan detta vara ett bättre och något komfortablare val än Golf R. VW Golf GTI vann dessutom bilbloggarnas pris i ”Sweden Car Bloggers Awards 2015” under temat praktisk och körglad. Priset för Golf GTI börjar på 295 000 kronor vilket också är avsevärt lägre än Golf R. Golf GTI har större bromsskivor än en standard Golf samt är utrustad med elektronisk differientalbroms (XDS+) som förbättrar väggrepp på kurvig väg. En skillnad mellan Golf GTI och Golf R är att GTI inte finns med fyrhjulsdrift vilket är standard hos Golf R
Slutsummering Volkswagen Golf
Det finns hur många Golfmodeller som helst. Det finns prispressade, praktiska, bränslesnåla, elektriska och sportiga Golf varianter, kort sagt det finns en Golf till alla! Oavsett vilken Volkswagen Golf som passar just dig så får du en bil som är optimerad avseende utrymme, storlek och praktiskt nyttjande. Volkswagen Golf är den optimala mellanklassbilen!
Extrainfo om Volkswagens miljöfakta avseende de aktuella bilarna som säljs nu
Information från Volkswagen: ”Volkswagen AG har tydligt sagt att nya personbilar som uppfyller miljöklass Euro6 inte omfattas av den manipulerade mjukvara som lett till felaktiga värden av kväveoxid i samband med tester i laboratoriemiljö. De nya dieselmotorer vi säljer idag är av en helt annan generation – EA288 – som har en mer effektiv avgasrening. Den lanserades i samband med nya Golf 2012. Golf klarar NOx-kraven utan AdBlue. I detta fall används en NOx-katalysator för reningen. Det är de lite större/tyngre bilarna som har SCR/AdBlue (t ex Passat, Touareg). Där räcker inte NOx-katalysatorn till på grund av högre temperaturer.”
Önskar du mer information, kontakta din Volkswagen återförsäljare eller gå in på: vwdieselinfo.se.
Baserat på denna information från Volkswagen ska du som idag köper en ny Volkswagen bil kunna känna dig trygg med att bilen uppfyller angivna miljövärden, bränslespecifikationer och prestandadata.