Byta bil.net undersöker:

Aldrig förr har det varit sådan press och vilseledande information angående bilars nybilsgaranti. Bakgrunden är när Kia började lansera sina bilar med 7-års nybilsgaranti som bara gäller om man servar bilen hos Kias egna auktoriserade verkstäder. Denna service var också till en början den dyraste servicen av alla bilmärken, efter kritik så sänkte man priset. Men de är ofta fortfarande ganska dyra. Då Kias kunder ofta är de som vill köpa en billig bil med hög trygghet för att inte få oönskade kostnader så kan det bli en tråkig överraskning för dem sen när bilen ska till verkstaden. Kundgruppen är alltså troligen ofta ganska priskänslig. Icke märkesverkstäder är av den anledningen ute efter dessa kunder (Observera att det ofta men inte alltid är billigare att serva på dessa verkstäder).

De oberoende verkstäderna har nu börjat organisera ihop sig.  Ju längre kunderna binds till märkesverkstäderna desto fler kunder förlorar de övriga verkstäderna.

Även flera bilmärken har idag långa garantier. Ibland kallas det för förlängd garanti som bara gäller om bilen är servad hos märkesverkstaden.

Just nu cirkulerar  olika information som kan vara mycket vilseledande,

Läget nu:

Kia: Skriver 7 års nybilsgaranti som bara gäller om bilen servats hos av Kia auktoriserad verkstad samt att tidsintervall inte får överskridas med mer än 2 månader eller 200mil. Läs mer här.

Ford skriver (De har vissa bilmodeller med 5 års garanti): Bilen ska ha servats enligt deras serviceplan och orginaldelar ska användas. Läs mer här.

Opel skriver: 2 års nybilsgaranti och 3 års förlängd garanti som gäller om bilen servats enligt servicebokens rekomendationer och “Garantibevis och villkor för Förlängd nybilsgaranti”, vad det nu innebär?. Läs mer här.

Oberoende märkesverkstäderna: Har gått samman och gör reklam för att nybilsgarantin gäller även när bilen servats hos dem, då de servar enligt tillverkarnas specifikation med delar som har orginaldels-klassifiering. Men de tar som exempel upp bilar med 3-års nybilsgaranti och berör inte bilar med 5-8 års garantier, det är inom detta segment man har ökade krav på service hos egna märkesverkstäder.  Läs mer här.

Sveriges Bildels Grossisters förening (Levererar bildelar till oberoende verkstäder): SBG har stämt Kia för deras garantikrav, läs mer här

Byta bils tips blir att kolla garantikraven innan du köper bil.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.