Hur man byter lampa på en Renault Megane III – Du byter lätt och snabbt helljus och halvljus lampan själv!

Det är jättelätt att byta lampa på en Renault Megane generation III. Den lampa vi avser i detta fall är  de lampor som sitter i huvudstrålkastaren som helljus och halvljus. Allt du behöver är max 10 minuter en torxskruvmejsel och en spårmejsel. Grundproncipen är enkel. lossa sktrålkastaren och ta ut den en liten bit och byt lampa. Ungeför så här gör man:

Först av allt starta bilen och lokalisera vilken lampa som inte lyser och ska bytas, en vanlig miss är att man förväxlar hel och halvljuslampan och byter fel.

Öppna motorhuven och lokalisera strålkastaren, i detta fall byter vi halvljus på vänster strålkastare sett stående framför bilen

Strålkastarinsats i en Renault Megane 2013

 

Strålkastaren sitter fastskruvad med två stycken stora torxxskruvar. En skruv i lyktans framkant till höger och en i lyktans bakkant till vänster. Lossa dessa två skruvar med en skuvmejsel avsedd för att skruva torxskruvar med.

Strålkastaren sitter även fastspänd med en sprint som du lossar med handkraft, eventuellt ta hjälp med en storre spårmejsel för att få upp sprinten en bit så du kan greppa den med handen och dra ut den. Sprinten dras rakt uppåt. Det finns även ett simpelt litet klickfäste på den främre högra lykthållaren som också eventuellt kan behöva hjälp med spårmejseln när lampinsatsen ska tas loss (Du kan inte missa den).

Dra ut hela stålkastarinsatsen en bit, men inte så långt att den trillar ut helt utan lagom mycket så att du kommer åt baksidan med handen.

På baksidan av lyktan sitter en plastlucka fastspänd med två hakar. Lossa båda hakarna genom att dra dem uppåt och nedåt vilket frigör luckan. Plastluckan tas därefter bort helt. Bilden nedanför är tagen sett från lyktans baksida, plastluckan är helt lossad men ligger kvar för i illustrativt syfte

 

Lapan sitter fast i två haspar som lossas (Titta gärna lite extra hur dessa sitter fast då det kan vara lite klurigt när de ska spännas fast igen efter lampbytet)

Dra nu ut lampan helt, den sitter fortfarande fast i sladdarna

 

Ta loss lampan från lampsockeln, inget verktyg behövs. På den suddiga bilden nedanför så är lampan helt borta från sockeln

Anslut en hel lampa i sockel igen och påbörja återmonteringen enligt samma procedur som bekrivet ovan fast tvärtom, notera att lampans fot inte är helt rund utan är avfasad på ena sidan, detta matchar hålet som lampan ska återinföras i så lampan hamnar rätt.

Detta är grundprincipen i att byta halv och helljus-lampa själv i en Renault Megane, mycket lätt (Tyvärr är inte alla lyktor i bilen lika lätta att byta men det är en annan sak). Lycka till!

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.