Hur man monterar tonade bilrutor själv

Det finns flera fördelar med att använda solskyddsfilm på dina rutor. Filmen skyddar både mot solljus och insyn, samtidigt som bilen får ett nytt utseende.

Denna artikel är publicerad i samarbete med Solfilmshoppen

Till skillnad från vad många tror så är montering av solfilm något som är relativt enkelt att fixa själv – så länge du gör det på rätt sätt. Nedan ger vi några enkla tips över hur du går tillväga. En fullständig guide om hur dur monterar solskyddsfilm på din bil finns att läsa på Solfilmshoppen.

Steg 1: Städa din bil och hitta en bra plats

Det första du måste göra innan du monterar solfilmen är att städa din bil – ordentligt. Detta för att förhindra att smuts och damm hamnar mellan solfilmskyddet och fönsterrutan. Se till att dammsuga hela bilen och tvätta alla fönster (både på in- och utsidan).

Du bör även hitta en lämplig plats där du kan göra monteringen. Se till att platsen är ren och torr. Oftast är ett garage att föredra, men det går även bra att montera utomhus så länge det inte regnar eller är väldigt blåsigt.

Steg 2: Applicera solfilmskyddet på utsidan

När bilen är ren är det dags att applicera solfilmskyddet på utsidan av rutorna. Börja med att spraya såplösning på den tvättade rutan. Därefter applicerar du solfilmen så att den täcker hela rutan. Spraya sedan såplösning på den applicerade filmens utsida och använd en skrapa för att arbeta bort luftbubblorna som uppstår. Håll fast solfilmskyddet med handen för att det inte ska röra på sig. Du kan även använda en värmepistol för att krympa solfilmen.

Kom ihåg att solskydsfilmen bara kommer att krympa i filmens längdriktning. När du breder ut filmen horisontellt på fönstret så ska du arbeta med att samla alla luftbubblor till toppen och botten av fönstret.

När du samlat alla bubblor vid toppen/botten av fönstret så kan du börja dela upp bubblorna i mindre bubblor, för att slutligen få bort varje bubbla var för sig.

Steg 3: Skär ut rätt storlek

Efter att filmen är applicerad och inga luftbubblor finns kvar ska den överflödiga delen av solfilmen skäras bort. Detta gör du genom att ta en kniv och skära solfilmskyddet vid fönsterkanterna. Se till att göra detta steg noggrant och försiktigt för att få perfekta kanter.

Steg 4: Applicera solfilmskyddet på insidan

När du applicerat solfilmskyddet på fönstrets utsida och skärt ut rätt storlek, upprepa samma process på fönstrets insida. Återigen, använd ena handen för att hålla solfilmen på plats och arbeta med skrapan för att arbeta bort luftbubblorna.

Steg 5: Låt solfilmen torka i två veckor

Det tar tid för såplösningen att häfta sig på rutan. Generellt bör du vänta minst två veckor med att öppna rutan efter att du applicerat solfilmen. Var också noga med att säkerhetsbältet inte vidrör solfilmen, något som lätt kan hända när man går ur bilen snabbt.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.