Warning: A non-numeric value encountered in /storage/content/60/135660/bytabil.net/public_html/wp-content/themes/valenti/library/core.php on line 1593

Test av Volkswagen Polo 2018 – En rymlig liten toppenbil!

Volkswagen Polo är en mindre bilmodell med ett praktiskt lastutrymme. Polo är numera en legendarisk småbil som nu är uppe i sin 6:e generation. Aldrig har Volkswagen Polo varit så bra som nu, och bränslesnål är den också! Detta i kombination med god komfort gör Volkswagen Polo till en riktigt bra pendlarbil. Polo kan dessutom köpas i mycket prisvärda utföranden.

Testbilen: Volkswagen Polo TSI, bensinmotor på 95 hästkrafter, manuell växellåda. 0-100 km/h på 10,8 sekunder. Angiven bränsleförbrukning 0,44l/mil, vår förbrukning under testperioden ca: 0,55 l/mil

Det är inte riktigt kärlek vid första ögonkastet men efter några dagar så älskar vi nya Volkswagen Polo! Mer anonym kan knappast en bil bli än Polo, ändå är den nästintill oslagbar som småbil! Detta är är en bil som för varje ny generation finputsas in i minsta detalj för att hålla sig modern och funktionell. På insidan är bilen lik alla andra Volkswagenbilar vilket innebär att bilen upplevs modern, stilren och något återhållsam i designen. När man sitter i framstolarna så känns bilen inte alls liten utan snarare är det som att sitta i en av Volkswagens större bilar, en mycket trevlig känsla för en småbil!

Komfort

Komfortmässigt står sig VW Polo riktigt bra. Framstolarna är toppen, speciellt sett för en småbil. Ev mindre svaghet är att nackstöden är placerade något långt bak. Gillar du att vila huvudet mot nackstödet kan det bli problem men det går med ryggdelen placerad nästintill helt upprätt vilket bidrar till att du sträcker på dig, kan faktiskt vara positivt trots allt. Testbilen saknade mittarmstöd vilket finns som tillval, snåla inte på detta tillval som ger ännu bättre komfort och är värt pengarna. Utrymmena är bra avstämda mellan framsäte, baksäte och lastutrymme. Det finns hyfsat med benutrymme för baksätespasagerare om framstolarna inte är placerade för långt bak. Lastutrymmet är inte stort men käms helt okej för denna biltyp. Polo är ju fortfarande en småbil och inte förstavalet för en barnfamilj. Storleksmässigt tycker vi att Polo är perfekt, man vill inte att bilen ska vara mindre men inte heller större för då uppfyller bilen inte längre sitt syfte att vara en mindre bil.

Bullernivån i bilen upplevs som låg i de flesta situationer vi testkört i och Volkswagen Polo står sig riktigt bra på denna punkt jämte andra småbilar. I högre hastighet på dålig motorväg så tränger en del vägbuller igenom och då framför allt den dovare typen av ljud. Det finns större och dyrare bilar som är tystare men Polo får väl godkänt på denna punkt.

Bränsleförbrukningen är bland de lägre vi testat, speciellt för en bil med bensinmotor. Vår förbrukning har legat på rund 0,55 liter per mil och vi har inte kört många bilar alls med lägre förbrukning. Vår testkörning består till cirka hälften av motorvägskörning vilket är den främsta orsaken till att vi hamnar högre än tillverkardeklarationen. Polo fungerar riktigt bra som pendlarbil då låg bränsleförbrukning och en hyfsad bränsletank ger drygt 70mils körning och flera dagar mellan tankningarna.

Att köra

Trots den lilla trecylindriga bensinmotorn på 95 hästkrafter så upplevs bilen pigg. Det är framför allt från start som bilen är pigg, vid längre acceleration så är prestandan mer begränsad. Omkörningar på landsväg i hastigheter mellan 70-90 km/h går trots allt ändå ganska bra. Resultatet är att vi tycker att Volkswagen Polo med lilla motorn på 95 hästkrafter duger alldeles utmärkt. Du kan även köpa Polo med dieselmotor på 95 hästkrafter vilket kan vara frestande för en långpendlare. Tyvärr är priset på dieselmotorn väl högt och du måste köra bra många mil för att tjäna in pengarna.

Bilens fjädring är något hård som vanligt hos tyska bilar men ändå valbalanserad för att inte förlora allt för mycket komfort. Detta ger köregenskaper som är riktigt goda. Volkswagen har gjort ett utmärkt jobb med chassiinställningen och bilen är både körglad samt komfortabel vilket inte är lätt få till.

Instrumentering

Instrumenteringen i testbilen är inte helt digital men har ett utmärkt klassiskt visningsupplägg. Det går att få hastighetsvisning med digitala tydliga siffror i mitten om du önskar, dock ej i kombination med antal mil kvar till tom tank. Mittpanelen har en stor pekskärm som är lätt att komma överens med. Genomgående har Volkswagen Polo ett bra och lätt användarinterface.

Ljudsystemet från Beats audio ger ett okej ljud men inte mer än så. Visst går det att dra på lite mer bas men det låter inte speciellt bra. Vi hade önskat ett bättre ljud när varumärket Beats står på högtalarna. Frågan blir istället, hur låter standardstereon?

Prisbild

Utgångspriset för Volkswagen Polo är mycket prisvärt! 150 000 kronor för grundversionen med 95 hk bensinmotor och manuell växellåda. Dock så finns det en hel del utrustning som tillval vilket många troligen vill ha, lite mer än hos andra tillverkare. Det finns ett antal olika paket som kunde ha varit bättre fördelade, ett typiskt upplägg för merförsäljning. Så räkna med att lägga till i alla fall 20 000 kronor, vilket fortfarande gör bilen prisvärd. Naturligtvis kan du lägga ut bra mycket mer pengar än så på din nya Polo, men tänk på andrahandsvärdet när bilen ska bytas in senare. Dieselversionen med manuell växel börjar från 200 000 kronor, vilket inte känns lika prisvärt. Köp diesel enbart om du kan räkna hem det på ekonomin under din uppskattade ägartid.

Styrkor och svagheter hos nya Volkswagen Polo

Styrkor

  • Välplanerad
  • Tyst i kupén
  • Komfortabel
  • Upplevs rymlig
  • Bränslesnål
  • Prisvärd

Svagheter

  • Mittarmstöd ej standard, köp!
  • Beats stereon lever inte upp till sitt varumärke
  • Tillvalspaketen kunde ha varit bättre fördelade mellan innehåll

Summering

Volkswagen Polo 2018 är en toppenbil och vi vill inte ha den på något annat sätt. Polo är en jättebra pendlarbil med låg bränsleförbrukning. Polo är ännu en fulländad bil från Volkswagen!

Test Volkswagen Polo - Superb pendlarbil!
Att köra8
Komfort9
Praktiska egenskaper10
Instrumentering9
9Polo 2018

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.