Warning: A non-numeric value encountered in /storage/content/60/135660/bytabil.net/public_html/wp-content/themes/valenti/library/core.php on line 1593

Test Volvo XC40 2019 T3, den 3-cylindriga bensinmotorn provkörs!

Volvo XC40 har nu kommit med en mindre bensinmotor och med denna finns nya XC40 att köpa till en lite lägre pris än tidigare. Är denna motor för svag för XC40 undrar vi? Å andra sidan skulle väl Volvo inte släppa en bil som inte är okej att köra? Nej det har inte Volvo heller gjort för nya T3-motorn till Volvo XC40 passar faktiskt utmärkt till denna bil!

 

Testbilen: Volvo XC40 T3, 3-cylindrig bensinmotor. Manuell växellåda. Priset börjar från ca: 293 000 kronor, CO2 utsläpp 144-148 g/km (Beroende på däck)

Standard för T3 versionen: Automatisk klimatanläggning, larm, avancerat säkerhetspaket med autobroms, skyltavläsning, filhållningshjälp, stor pekskärm, och mycket mer. Parkeringssensorer bak är inte standard vilket känns som ett måste för denna bil, och som av en händelse ingår just nu parkeringssensorer i Editionpaketet till nya Volvo XC40 T3 utan extra kostnad! Volvo XC40 har därmed en riktigt bra standardutrustning!

XC40 är en riktigt bra bil, det vet vi sedan tidigare när vi provat den. Bilen upplevs mycket rymlig och är inte en liten bil. Skillnaden mot den något större XC60 är främst att lastutrymmet är mindre i XC40, fast ändå inte litet. Ytterligare en skillnad är att Volvo XC40 är lite mer budgetbil, både inredningsmässigt och chassimässigt. Men ändå har Volvo XC40 ett komfortabelt chassi och har snyggare ineriör än de flesta bilar. Den något enklare inredningen utan skjutlock över förvaringsutrymmen och “simpel” startknapp ger faktiskt bilen en mer praktisk och “SUV”-känsla.

Hur är Volvo T3 motorn att köra?

Ja nu till det viktigaste, hur är T3 motorn att köra? Motorn har 156 hästkrafter och gör 0-100 km/h på 9,3 sekunder vilket är snabbare än de flesta standardbilar idag. Motorn är pigg och klarar de flesta situationer utmärkt inkluderat de vanliga omkörningar på landsväg. Motorljudet hörs knappt in i kupén och inga vibrationer från den 3-cylindriga motorn upplevs. Så att motorn bara har 3 cylindrar märks faktiskt inte. Bränsleförbrukningen är angiven till ca: 0,63 l/mil och vår förbrukning har legat mellan 0,7-0,8 l/mil. Bilen har då körts mycket på motorväg och i stadsmiljö vilken kan ses som sämsta körningsförhållandet avseende bräsnleförbrukning.

Den manuella växellådan upplevdes inte så bra att hantera i det första intrycket. Känslan för växellägena kunde varit bättre men som i de flesta fall när man kommer till en ny bil så efter några dagars körning har man vant sig vid egenskaperna och så tänker man inte så mycket på det längre.

Utan automat och fyrhjulsdrift

En SUV utan automat och fyrhjulsdrift, är det verkligen okej? Automatväxellåda hör SUV:arna lite till. Fast manuell växel fungerar ju det med, och du får faktiskt nöja dig med detta då T3 motorn inte kan köpas med automat! Fyrhjulsdrift får du också välja bort då detta inte heller erbjuds till T3 motorn. Fyrhjulsdrift börjar dock allt fler välja bort idag även hos denna biltyp då man faktiskt inser att det inte är fyrhjulsdriften man är ute efter utan den mer upprätta körställningen och det bekväma insteget. Då är det värre att det inte går att få automat då många väljer denna biltyp av komfortabla skäl.

Ja, Volvo XC40 T3 körs framhjulsdriven och manuellt, punkt! Passar inte detta så finns det flertalet andra motorversioner med både automat och fyrhjulsdrift att välja som dock blir betydligt dyrare. T3 är därför det ekonomiska valet till en toppenbra bil.

Komfort

Bilen är mycket tyst inuti och bilen är genomgående komfortabel. Fast Volvo har inte längre det stora försprånget avseende förarstolens ergonomi som förr. De flesta biltillverkarna erbjuder numera bra stolskomfort idag och Volvo upplevs av oss inte längre vara bäst på denna punkt. I slutändan är det dock väldigt personligt vilken bil man sitter bäst i, bara att provsitta själv först! Bilens upplevs luftig och rymlig inuti och det är även gott om benutrymme för passagerarna baktill.

Styrkor och svagheter

Volvos XC40 T3s styrkor är komfort, förarinstrumentering och säkerhet. Chassit är bra avstämt mellan körbarhet och komfort med lite övervikt åt det komfortabla hållet. Som standard har Volvo XC40 ett avancerat säkerhetspaket med funktioner som många andra erbjuder som tillval, eller i vissa fall inte alls. Förarinstrumenteringen är tydlig och den viktigaste informationen visas på bästa sätt. Det finns konkurrenter som har grafiskt snyggare instrumenteringar, men Volvo är den som funktionsmässigt sett gör detta bäst just nu. Svagheten är mittpanelen som består av en stor pekskärm. Den är snygg men tar ofta för mycket fokus från vägen. Vanliga inställningar som stolsvärme och klimatanläggning är irriterande pillrigt att ställa in, detta var bättre förr!

Summerat

Volvo XC40 T3 är en suverän bil som kan köpas bra utrustad med de viktigaste funktionerna för under 300 000 kronor. Så kan du tänka dig att köra en framhjulsdriven bil manuellt så kommer du bra mycket billigare undan och får köra en av världens bästa bilar! Volvo XC40 fick titeln årets bil 2018 av en anledning!

Test av Volvo XC40 T3 - SUV med 3-cylindrig motor, är det möjligt?
Att köra7
Komfort9
Praktiska egenskaper9.5
Instrumentering8
8.4Volvo XC40 T3

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.