Du behöver inte sälja bilen och köpa ny för att uppnå en lägre bränsleförbrukning, prova Ecodriving!

Ecodriving går ut på att komma fram snabbt på minsta möjliga bränsleåtgång.

Jag, Joakim på bytabil.net har gått en utbildning i Ecodriving anordnad av Volvo. Jag rekommenderar alla som är intresserade av att både komma fram snabbare i trafiken och samtidigt göra av med så lite bränsle som möjligt att gå en sådan kurs. För att även om jag skriver en del av det här så kan det inte vägas upp mot kursledarnas information i kombination med praktisk övning.

Kursen inleddes med informationen att du kan komma fram både snabbare OCH med mindre bränsleförbrukning genom att följa ecodriving rutinen. Själv tänkte jag att det är omöjligt, antingen kommer man fram snabbare ELLER så kommer man fram med mindre bränsleförbrukning. Men jag hade fel, vilket visade sig senare.

Först fick man köra en biltur på ca: 20 minuter. Tid och förbrukning loggades. Sen hade man en Ecodriving genomgång för att sedan köra samma tur igen. Mycket riktigt, bilturen gick snabbare och jag hade gjort av med mindre bränsle. Hur gick det till då? Ja, egentligen inte så konstigt som man kunde tro innan.

Steg 1: Start, växling
Dagens bilar har avancerad bränsleinsprutning som inte sprutar in mer bränsle än vad bilen kan förbruka. Det innebär att man inte har något för att starta “mjukt” från stillastående, exempelvis efter rött ljus. Själv har jag gasat sakta upp till rätt fart och trott att man kör snålare då, vilket man alltså inte gör. Rekommendationen är att man startar på 1:ans växel men bara så man kommer igång, en billängd rekommenderas. Sen växlar man till 2:an. Nu ger man hög gas, ca: 75% skriver man och det är nog OK om man kör en stark turbobil, men med en Volvo 2.0F så kan man t.o.m. ha gasen i botten utan att man upplever det som obehagligt. När motorn har kommit upp i 3000 varv så växlar man till 3:an, vid 3000 varv växlar man till 4:an osv. upp till den hastighet man ska ha.

Steg 2: Uppnådd fart, 5:ans växel
När man genom startproceduren uppnått önskad hastighet så växlar man till 5:ans växel. Även om man kör i 50km/h!! Ja, detta känns lite ovant men så ska man göra enligt instruktionerna. Man får alltså jobba mer aktivt med växlingen hela tiden när man kör.

Steg 3: Planera körningen, motorbromsa
Håll blicken långt fram, avläs trafiken framför. Saktar den in, motorbromsa. En Volvo 1.8F stänger av bränsleinsprutningen helt ner till 1500varv, dvs du åker helt GRATIS. En Volvo 2.0F slår av insprutningen ner till någonstans vid 1700-1800varv (minns ej exakt). Så jobba med motorbromsning tillsammans med växling. Håll längre avstånd till bilarna framför så du kan planera körningen bättre. När det är rött så gör likadant motorbromsa långsamt och tänk “Det blir snart grönt”, slår ljuset om till grönt innan du stannat helt så har du tjänat lite rörelseenergi och bränsleförbrukning.

Alltså så tjänar man både tid och pengar genom att starta rätt, växla rätt, motorbromsa, hålla blicken långt fram och planera körningen.

Föjande ingick inte i kursens information (Dock så ingick bromsningsövning och undanmanöver):
För att bromsarna inte ska rosta ihop helt om du är riktigt duktig på Ecodriving så kan man göra “panikbromsning” då och då. På en raksträcka UTAN trafik både framåt och bakåt och inga mötande, du ska vara helt ensam på vägsnutten. Inga barn i bilen och alla bältade. Du bör vara ensam i bilen. Inga lösa delar då dessa kommer åka framåt. Kör i upp till 70km/h tryck snabbt och bestämt bromsen i botten. Du tvärnitar, ABS systemet pulserar, det skriker lite från däcken men det motionerar bromsarna om de inte används så ofta. Lärorikt men måste som sagt utföras under ansvarstagande och försiktighet.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.