Nu har väl alla fått på sina vinterdäck väl, även du, eller hur?

Jag har vinterdäcken på sedan en tid tillbaka. Denna säsong kör jag med dubbfria däck för första gången. Däcken är av typ: Nokian Hakkapeliitta R2, däcket med nyheten att de har blandat kristaller i gummiblandningen för att komma närmare dubbdäcket egenskaper fast behålla fördelarna med att köra dubbfritt.

Dack1 (640x480)

Jag har nu provbromsat lite med däcken för att känna på dem. Provbromsningen skedde på fuktig väg fast utan is, ca: +5 grader hastighet 60 km/h. Bilen, min Renault Megane glider först lite men nästan omedelbart så greppade däcken och inbromsningen gick enligt plan. Fast bilen stannar förstås inte på bara en meter även om däcken greppar bra, varför det är bra att provbromsa ibland för att bli påmind. Se till att ingen annan bil  ligger bakom bara.

Jo, just det. Jag har provbromsat med Nokian Hakkapeliitta R också, förra versionen av det dubbfria däcket. Platsen var densamma, underlaget fuktigt men bilen en Huyndai Ceed. I detta fall tog det lite längre tid innan däcken greppade. Men det var med en annan bil, en annan dag och kanske med en annan hastighet så någon slutsats kan inte dras utöver att man bör ha extra avstånd till framförvarande bil vid vått underlag.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.