Skoda Rapid Spaceback har genomgått en test av bytabil.net. Detta är en prispressad budgetbil i mellanklassen. Fast någon budgetkänsla uppstår inte i första taget när jag provkör Skoda Rapid. Det är först efter några dagar som det visar sig att några detaljer inte riktigt är i toppklass.

Skoda (6)

Motorn:

Den testade Skoda Rapid hade en 1,2 liters turbobensinmotor på 105 hk. Denna känns pigg och trevlig att köra, över förväntan! Väl uppe i motorvägsfart så kommer ändå begränsningarna. Upp till ca: 100 km/h så går den ändå mycket bra, specifikationen säger 0-100 km/h på 10,2 sekunder. Väl uppe i motorvägsfart så är den som sagt ganska orkeslös och i dessa hastigheter så börjar vägbullret också tränga igenom ganska mycket. Skoda Rapid 1,2 Tsi trivs bäst  under 100 km/h.

Utrymmen:

Utrymmena är väldigt bra disponerade sett för bilens storlek. Man sitter bra i både framsäte och baksäte. Framsätets sittdyna är dock något kort. I övrigt sitter man nästan kungligt, armstöd finns på båda sidor om förarstolen placerade på perfekt höjd och avstånd.

Lastutrymmet är ganska stort men har lite begränsning. Barnfamiljen bör prova om barnvagnen får plats innan köp. Inte minst för att också prova hur det är att lägga in och ta ur vagnen, Skoda Rapid Spaceback har nämligen en ganska hög lasttröskel. Framför tröskeln så sitter dessutom stötfångaren som är djup och blir smutsig. Det är därmed lätt att smutsa ner sig om man ska lyfta i och ur större saker. För barnfamiljen med stor barnvagn är Skoda Rapid ett mer tveksamt köp, men för barnfamiljen med större barn och en mindre barnvagn; eller ingen barnvagn alls så kan Rapid ändå vara ett mycket bra köp.

skoda rapid 2014 (3)

Instrumentering:

Instrumenteringen är tydlig och lättåtkomlig. Undantaget är touchpanelen om man har valt denna. Att ställa in radiostationer på touchpanelen var inte lätt, inte på det sätt jag är van vid i alla fall. Här har vi ett exempel på att touchpaneler ger mycket med möjligheter men att dessa möjligheter desto bättre måste planeras efter användaren. Bakgrundsbelysningen i knapparna är grön, riktigt snyggt och lättläst i mörker.

skoda rapid 2014 (1)

Sämre detaljer:

Budgetdetaljer finns i denna bil som drar ner intrycket. Exempel på detta är: ingen halvljusautomatik, en gummistropp för att stänga bakluckan istället för handtag (Stroppen funkar dock väldigt bra), ett vred på dörren för att aktivera värme till backspeglarna.

Stereon:

Stereon är också lite budgetvarning. Ljudet kan vid första intrycket låta helt okej. Men lyssnar man lite mer, speciellt med högre ljudnivå så låter det ganska illa i mellanregistret.

Bra att veta:

VW:s Tsi (som sitter i Skoda) motorer har kemrem men med långa bytesintervaller. Byta lampa i framljusen på Skoda Rapid kan vara lite knepigt, några sitter lättåtkomligt medan några sitter trångt. Man kommer åt dem genom att ta bort en gummikåpa från insidan av motorrummet, ett par av dessa sitter precis under en balk vilket gör det lite trångt, men inte omöjligt.

Summering Skoda Rapid Spaceback 1,2 Tsi:

Även om det finns några irriterande detaljer avseende Skoda Rapid så är den helt klart en billig och  prisvärd bil. För ca: 170 000 kronor får du en bil som är rymlig för fem personer samt välutrustad med navigator, backvarnare, automatisk klimatanläggning och mycket mer.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.