Sommarcabben

Nu är sommarvärmen här för fullt och vad kan då vara mysigare än att köra bil med öppet tak? Ja, vem vill inte ha en bra cab en solig dag som denna?

Vad är en bra cab? Jag tycker i detta fall att du ska lägga fokus på vad vill du ha? För en cabriolet ska köpas lite mer på känsla än vad jag normalt brukar förorda. Tänk inte så mycket på märken utan fokusera på vad du gillar hos en bil. Personligen tycker jag att en tvåsitsig eller en mindre fyrsitsig bil gör sig bäst som cabriolet. Det ska vara lite småbilskänsla. Lite större bilar som gamla Volvo C70 cab, Audi A5 cabriolet med flera ser lätt lite klumpiga ut, dessa bilar lever inte riktigt ut den charmiga cablooken tycker i alla fall jag. Men i det fall man behöver en lite större bil och inte vill äga flera bilar så är dessa bilar naturligtvis det enda möjliga valet och inget att skämmas för, känslan är det viktigaste! Det finns dock undantag som alltid, en stor fet gammal glidar amerikanare är aldrig fel som cabriolet för den som gillar dessa bilar. En ny Ford Mustang är ju också en lite större bil som finns som cab där designen känns helt rätt. I slutändan är det enda viktiga att du väljer cabben just du vill ha, punkt!

Mazda Miata2

Motorvalet är inte heller lika viktigt, i alla fall inte när du kör nedcabbat. Att ha bråttom och köra nedcabbat hänger inte ihop. Men visst, det är klart bilen körs ju med taket uppe också och då kanske motorvalet känns lite viktigare. En cab har sällan bra lastutrymme, de som har baksäte rymmer oftast bara två där bak.

Volkswagen Beetle GT 2016 (17) 1024

Att köra nedcabbat i lägre temperaturer funkar bättre än man kan tro. Har du ett turbulensskydd bakom framstolarna och fäller upp sidorutorna kan du köra i 110 km/h på motorvägen i 12 gradig temperatur utan att det blir varken blåsigt eller kallt i kupén, du har ju naturligtvis en passande jacka på dig. För eventuella baksätespassagerare blir det värre då de inte drar nytta av turbulensskydd. De där bak vill bara åka med öppet tak när det är riktigt varmt.

Tips inför köpet av sommarcab

  • Känslan är viktig. Fokusera mer på känsla och design och mindre på det praktiska, köp den bil som känns rätt för dig.
  • Motorstyrka är inte det viktigaste
  • Turbulensskydd är bra
  • Att kunna fälla taket upp och ned automatiskt är bekvämt, speciellt om det kan göras även när bilen körs i lägre hastighet
  • Ju snabbare taket fälls upp/ned, desto bättre
  • Ett modernt tygtak bullrar ofta inte så mycket som man tror, tvärtom är det faktiskt ofta betydligt tystare i bilen än du tror.
  • Tyg eller plåttak? Plåttag kan ge bättre stabilitet till bilen, men har mer risk för vattenläckage. Tygtak ser lite charmigare ut, men det är ju en smaksak.

Vilken cab vill du ha?

Läs även våra unika tester av cabbar:

VW Beetle cabriolet
BMW 2-serie cabriolet
Mini Cooper cabriolet
Mercedes SL500 cabriolet
BMW 228i cabriolet 2015 (7) 1024_close

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.