Test av SL500, en cabriolet anpassad för Norden

Mercedes SL500 är en bil för dig som vill ha allt som en tvåsitsig cabriolet kan erbjuda, ny teknik, prestanda, plåttak med toningsbart glas samt en komfortabel bil vilket Mercedes SL500 givetvis är. Med varmluftsutblås i nacken så är SL500 en bil som du verkligen kan nyttja i Sverige i nedcabbat läge under många av årets dagar på.

Mercedes SL500 2016 (3)

Testbilen: Mercedes SL500, V8 4,66l, bensinmotor 435 hk, 0-100 km/h på 4,6 sekunder.

Anpassad för Nordiskt klimat

När jag lånar denna Mercedes SL500 så är klimatet något kallare ute vilket passade alldeles utmärkt då Mercedes SL500 just är anpassad för detta. Temperaturen är 14 grader och jag fäller ner taket. Sidorutorna låter jag vara uppfällda. Jag fäller även upp turbulensskyddet bakom stolarna genom att trycka på en knapp och vips så är turbulensskyddet automatiskt på plats. Därefter sätter jag klimatanläggningen på 22 grader och riktar utblåsen mot ratten samt mina händer vilket gör att händerna hålls varma och sen blåser luften vidare mot kroppen. Sist aktiverar jag utblåset i nackstöden. Nu är det inget problem alls att köra vid lägre temperaturer och endast regn gör att bilen inte kan köras med nedfällt tak. Förresten, har du kört en cab utan tak i regn? Ja, har man riktigt otur så kan ett plötsligt skyfall komma helt oväntat vilket är extra oturligt på motorvägen när det är en halvmil till nästa avfart. Detta har faktiskt hänt mig och visst tror man att man kommer bli genomblöt men vid hög hastighet och med turbulensskydd så sveper mycket av regnet förbi bilen, givetvis så blir man blöt men inte alls helt genomsur som man tror. Slutligen så åker man förstås av vid första bästa avfart och upp med taket så fort som möjligt men man blir inte nödvändigtvis alltid så blöt som man tror.

När det är varmare ute så kan man naturligtvis fälla ner sidorutorna för maximal cabkänsla, turbulensskyddet bak gör sig dock bäst uppfällt för det mesta förutom om det är riktigt varmt ute och om du vill att det ska fläkt lite i nacken också. Vid körning på motorväg så fäller i alla fall jag gärna upp sidorutorna oavsett väder och vind på grund av att det är så högt vägbuller runtomkring vilket sidorutorna dämpar effektivt.

Mercedes SL500 2016 (5)

Att köra

Mercedes SL500 är mycket komfortabel speciellt när bilen är ställd i komfortläge, då är det nästan lite amerikansk glidarkänsla i bilen. Därutöver finns det några ytterligare körinställningar likt sportlägen som gör att motorn svarar ännu kvickare och fjädringen stramas åt lite tightare.

Motorväg: Inga problem för Mercedes Sl500 och bilen är pigg samt att det finns gott om kraft i motorn långt utöver vad våra svenska vägar tillåter. Fäll upp gärna upp sidorutorna vid nedcabbat läge för att minska det öronbedövande dånet från alla andra bilar på motorvägen.

Landsväg: Här står sig SL500 allra bäst, speciellt nedcabbat soliga sommardagar. Omkörningar går som en dans, nästan löjligt enkelt. Det enda att tänka på är att med så mycket motorkraft i en bakhjulsdriven bil så våd vått väglag kan man inte gasa på fullt för då finns viss risk för sladd, i de flesta fallen rycker dock antisladdsystemet in bra och ser till att hålla bilen på vägen.

Stadskörning: Visst tar sig en SL500 fram fint även i stadstrafik. Ett kraftigt grunddrag gör att du snabbt kommer in i vältrafikerade rondeller. Det enda att tänka på är att vid fickparkering så måste du vara riktigt försiktig på gaspedalen då motorn är stark och gärna hoppar till med ett skutt.

Premium:

Denna bil har ett utgångspris på dryga miljonen (SL400), vilket placerar bilen i premiumklassen. Men vad gör den till en premiumbil förutom priset? Jo inte minst designen, förvisso är motorhuven väldigt vräkig men den ska ju faktiskt också rymma en V8 motor. Visst har Mercedes även fått till en elegant och sportig design hos SL500. Interiört är allt också snyggt och komforten i stolarna mycket god. Dessutom så vid kraftigare rattutslag så spänns motsvarande stolssida åt per automatik vilket håller passagerarna på plats utan att bilen behöver ha allt för tighta sportstolar. Turbulensskyddet kan fällas upp och ned per automatik. Stereon är i toppklass ljudmässigt. Ja, detta är bara en bråkdel av vad denna bil erbjuder utöver det vanliga.

Mercedes SL500 2016 (6)

Prisbild Mercedes SL500:

SL400 med V6:a startar på dryga miljonen i pris. SL500 har ett utgångspris på 1269 000 kronor. Det mesta i priset är standard men visst finns det ändå extra tillval att välja trots allt för dig som absolut bara måste ha lite till.

Mercedes SL500 2016 (8)

Mercedes SL500 2016 (4)

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

En kommentar

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.