renault-meganeDet har blivit mycket skivande och biltestande kring Renault Megane just nu. Anledningen till det är att den bilmodellen är en av de mest prisvärda bilarna just nu. Megane finns som vanlig halvkombi i golfklassen samt som kombi vilken kanske är den mest prisvärda varianten. Kombiversionen kallas Sport Tourer och kostar 8000kr extra.

Jag har under de senaste dagarna varit och tittat på Renault Megane och provkört flera olika motorer i modellserien. Tidigare har jag skrivit om 1,6dCi som dessutom är långtidstestad och väl dokumenterad av mig. Den kanske mest prisvärda Renault Megane med 1,5dCi dieselmotor på 90hk är också omskriven här.

Denna gång skriver jag om när jag körde en Renault Megane 1,2 TCe Sport Tourer. Denna bensinmotor kostar 2000kr mer än 1,5dCi dieseln på 90hk. Motorn är en nyare motor från Renault som har kamkedja. Denna motor går väldigt tyst och fint jämfört med 1,5dCi som låter betydligt mer när man gasar kraftigt. 1,2TCe motorn är också något snabbare och piggare att köre jämte 1,5dCi. Bilen känns faktiskt riktigt lättkörd med denna bensinmotor men den har inga extra kraftresurser, speciellt inte i motorvägsfart. Som vanlig vardagsbil och familjebil så är den ändå helt okej om man inte har höga krav på motorkraft. Jag rekommenterar Renault Megane med 1,2TCe motor framför allt av anledningen att den går tyst och fint, samt att den kan köras ganska bränslesnålt.

Körmässigt så tycker jag 1,2TCe är betydligt bättre än 1,5dCi 90hk, men kör man mycket så kommer dieselmotorn dra mindre bränsle och då bli mer lönsam om man prioriterar detta. Det man också bör väga in är skatteskillnaden, 1,2TCe kostar just nu 400kr/år medan 1,5dCi kostar 1200kr/år.

Renault Megane börjar halka efter lite avseende tekniklösningar men inte så att det är besvärande. Tittar man på nya Clio så har den en avsevärt nyare plattform avseende bilens instrumentering. Detta kommer med all säkerhet komma i nyare Megane så småningom, men då kommer också priset att stiga förstås.

Fakta om Renault Megane 1,2 TCe finns här

Byt bil till en Renault Megane om du söker en billig bil med bra rostskydd och god krocksäkerhet!

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.