När du köper en bil brukar banken (eller bilfirman) ,som ger lån till bilen, rekommendera att ett billån ska tecknas. Man lyfter då fram fördelen med att räntan är lägre på dessa lån eftersom bilen är en säkerhet. Det är sant – men man ska även se nackdelarna.

Ett lån med säkerhet ger nästan alltid en lägre räntesats än ett lån utan säkerhet. Det är rimligt då lånegivaren har en större trygghet. Det är också räntesatsen som bilföretag och banker brukar lyfta fram när de förordar billån. Men läser du även det finstilta?

Genom att jämföra ett billån hos Swedbank och ett privatlån för bilfinansiering via Consector kan man se skillnaden tydligare.

Billånet:

  • Summa – Lånebeloppet måste minst vara 30.000kr och får maximalt vara 80% av bilens värde. Detta eftersom bilen är en säkerhet och en säkerhet inte får belånas till 100%.
  • Amortering – Amorteringstiden är valbar mellan 1-8 år. Däremot får inte bilen vara mer än 12 år när man amorterat klart. Den som köper en bil som är 10 år har alltså två år på sig att betala av billånet. Skulle däremot bilen säljas innan lånet löpt ut måste hela lånet lösas.
  • Var? – För att få Swedbanks billån krävs det att bilen köps in hos en auktoriserad bilhandlare. Det går alltså inte att köpa bilen privat.

Utöver de faktorer som nämns på hemsidan är det även mycket vanligt att lånegivaren kräver att bilen ska vara helförsäkrad under hela den period som bilen är säkerhet för lånet.

Privatlånet:

  • Summa – Lånebelopp mellan 10.000kr och 400.000kr. Man kan låna till hela beloppet som bilen kostar.
  • Amortering – När lånet tecknas kan man välja på amorteringstid mellan 1-15 år. Det enda som kan styra detta är lånebeloppet. Få banker lånar exempelvis ut 10.000kr på 15 år. Åldern på bilen spelar ingen roll och därmed kan amorteringen lägga upp helt efter eget behov. Säljs bilen behöver inte heller lånet lösas.
  • Var? Då pengarna från ett privatlån får användas till vad som helst är det fritt att köpa bilen privat eller av bilhandlare.

Något krav på helförsäkring finns därmed inte heller.

Vid köp av nya och dyrare bilar kan billån vara en fördel. Detta då den lägre räntan verkligen ger större fördelar. Är det däremot billigare eller äldre bilar är det inte säkert att den lägre räntan är så pass stor fördel att den väger upp den mindre flexibla lösningen med detta lån. I detta fall kan ett privatlån vara bättre.

Det handlar därmed inte bara om att jämföra räntor – utan även villkoren.

Bil1

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.