Dagens byta bil problem: Autobroms eller inte Autobroms Audi?

När alla möjliga tillval till bilen till slut gör så att du inte vet vad du köper, då säger du till dig själv: Autobroms eller inte, det är frågan! Premiumbilar har ofta hur mycket tillbehör som helst att köpa till bilen. Som kund är det därför jätteviktigt att man läser på väldigt noggrant vad tillvalen innebär. Ju mer avancerad tekniken är desto svårare är det för bilköparna att förstå vad som erbjuds och vad som ingår och inte ingår. I detta fall är det Audi som gör det svårt för kunderna.
Autobroms skoda frontassistNot: Bilden ovan föreställer inte det aktuella systemet från Audi

En kund vid namn Lars köpte en Audi som han trodde hade autobroms. När en bil stannade framför Lars så uppstod en incident, det var då Lars upptäckte att hans bil inte alls hade någon autobromsfunktion. Att han köpt tillval för 20 000 kronor hjälpte inte. I dessa tillval ingick en adaptiv farthållare med autobromsfunktion. Lars som tyckte han köpt en premiumbil tolkade denna beskrivning som att bilen hade autobroms. Det finns anledning för Lars att tro detta då adaptiv farthållare ofta kommer tillsammans med autobroms av den enklare varianten som detekterar framförvarande fordon. Adaptiv farthållare använder nämligen samma teknik som autobromsfunktionen.

Så vad hände vid Lars beställning av den nya Audi A6 Allroad? Jo, det visade sig att Lars beställt tillvalet “adaptiv farthållare med Stop&Go inklusive pre sense front” till en kostnad av 21 800 kronor. Det han skulle köpt var “Assistanspaket inklusive Audi pre sense plus” för 27 700 kronor.

Skillnaden mellan systemen:

Audi adaptiv farthållare med Stop&Go inklusive pre sense front. Detta är ett avancerat radar, video och ultraljudsystem som håller avstånd till framförvarande fordon i hög hastighet och vid kökörning. När riskfylld situation uppstår finns ett varningssystem. Detta uppmanar gradvis föraren att bromsa. Först med akustisk och visuell signal som kompletteras med ett kort bromstryck. Därefter krävs förarens aktiva ingripande för att bilen ska bromsas.

Audi assistanspaket inklusive Audi pre sense plus. Har samma teknik som ovanstående kompletterat med sido och filövervakning. Detta system kan även bromsa bilen automatiskt om föraren inte ingriper, förutsatt att framförvarande bil rör sig framåt. Autobromsen fungerar även om den adaptiva farthållaren inte är aktiverad. Vid farter upp till 30 km/h sker full inbromsning även om framförvarande bil är stillastående.

Audi har inte gjort något fel, men ansvaret att vara tydlig gentemot kunderna faller ändå tungt på dem. Hur många varianter på liknande funktioner ska egentligen erbjudas?

Källa: ViBilägare nr 8, 2015

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.