Area View är en mer avancerad parkerings och backhjälp. Systemet bygger på att bilen använder 4 stycken kameror placerade runt bilen, 2 st i vardera backspegel, en i fronten och en bak. Kamerorna täcker av 180 graders vinkel och bilen använder dessa till att visa en områdes bild runt bilen i mittkonsollens stora displayenhet. Många olika kameravinklar kan väljas i Volkswagens Area View system, bland annat fågelperspektiv där men ser bilen ovanifrån. Eftersom kamerorna inte sitter ovanför bilen används avancerade algoritmer for att simulera detta. Föraren kan också välja att se bild enbart från en vinkel, även split-screen kombinationer är möjliga för att se olika alternativ samtidigt. Totalt kan systemet visa 17 olika virtuella kamerapositioner för att täcka allt kring bilen efter förarens önskemål. Systemet arbetar också ihop med parkeringssensorerna och varnar för hinder. Vid långsam “offroad” körning så kan systemet använda framkameran för att bättre visa större stenar och ojämnheter i marken framför bilen.

volkswagen area view vw1

När är detta system bra då? Jo, exempelvis när man ska backa in i en parkeringsruta eller i annat trångt utrymme. Detta system lanserades i Touareg 2010 av Volkswagen, det finns nu också till nya VW Passat 2015. Andra biltillverkare som har liknande system är exempelvis Nissan som kallar det Around View. Slutligen, hur viktigt är det att ha Area View i bilen? Detta är förstås användbart ibland men kanske inte ett absolut “måste ha” till bilen, parkeringssensorer, backkamera och dina vanliga analoga ögon kommer man också långt med.

Bytabil.net har provat detta system och ser det mest som ett komplement i vissa enskilda extra svåra fall. I de flesta vardagliga situationer används med fördel istället enbart backradar samt vanlig backkamera som bara visar bakom bilen.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.