Volkswagen ligger långt fram i utvecklingen för bilteknik och lanserar Traffic Jam Assist tillsammans med Emergency Assist. Det märks att det sker mycket utveckling som går mot helt självkörande bilar, innan dess så lanseras utdrag från dessa kommande system i dagens bilar.

Så vad är Traffic Jam Assist? Det är en vidareutveckling av Lane Assist (Filhållningshjälp) och Adaptive Cruise Control (ACC) som är en farthållare som håller avståndet till framförvarande bil. Traffic Jam Assist ger dig en bekvämare körning i bilköer. Tidigare hade du i stort sett bara nytta av den adaptiva farthållaren på motorvägen, nu är systemet anpassat till att kunna användas vid köer i lägre hastigheter. Här samordnas filhållningshjälpen och den adaptiva farhållaren. Bilen bromsar, gasar och styr, du måste dock hela tiden ha händerna på ratten för att systemet ska funka då du hela tiden ska ha möjlighet att själv ta över kontrollen. Ännu kan du alltså inte läsa tidningen i bilköerna men lite bekvämare körning blir det i alla fall.

Video Traffic Jam Assist:

Vad är Emergency Assist? Jo detta är systemet som du aldrig hoppas få användning av, men inte mindre viktigt att det finns. Detta är systemet som går in och tar över kontrollen i fall föraren plötsligt blir sjuk eller på annat sätt oförmögen att styra bilen, systemet fungerar även på motorvägen. Först varnar systemet normalt, sen varnar det skarpare. Gör föraren inget ingrepp börjar nödassistenten Emergency Assist ta över kontrollen av bilen (Systemet har flertalet parametrar som det arbetar med innan ingrepp). Bilen börjar därefter att bromsas ner till stillastående, under tiden så hålls bilen kvar i den fil som bilen befinner sig i, även den adaptiva farthållaren används så bilen inte kör in i framförvarande fordon. Bilens varningsblinkers aktiveras och hålls aktiva under hela manövern.

Video Emergeny Assist:

 

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.