Volkswagen autobroms

Autobroms börjar nu att bli allt vanligare i bilar idag. I många fall är det ett tillbehör men i vissa bilar är det standard. Framöver blir förhoppningsvis alla bilar utrustade med auto broms system. Men i bland kan det vara bra att skynda långsamt också så att systemen får testas i vardagliga situationer också innan alla bilar utrustas med dem. Autobroms systemen fungerar väldigt olika hos olika bilar. Exempelvis så fungerar vissa upp till 30 km/h, vissa upp till 50 km/h och nu Volkswagens system upp till 65 km/h. Men samtidigt finns det delar av systemen som kan fungerar upp till avsevärt högre hastigheter, Ford har en variant som är aktiv upp till 180 km/h, men grundsystemet funkar upp till 50 km/h. Det handlar alltså om olika typer av ingrepp i olika hastigheter. Biltillverkarna är ofta inte helt tydliga med exakt hur systemen fungerar, kanske är det för avancerad information för att delge på ett enkelt sätt eller så vill man inte riktigt informera fullt ut av olika orsaker.

Byta bil test

Autobroms exempelbild

Så här fungerar Volkswagens Front Assist och City Emergeny Brake:

Nya Volkswagen Passat är utrustad med Autobroms Front Assist och City Emergeny som standard, dvs alla nya VW Passat har detta system. Dessa system kan också hos Volkswagen kallas för multikollisionsbroms och Pre-Crash system. Med på köpet kommer också ACC som i detta fall står för Adaptiv farthållare, bilens farthållare kan ställas att hålla ett visst avstånd till bilen framför.

Front Assist. Systemet varnar och bromsar in bilen vid stor risk för fara och krock. Front Assist fungerar i högre hastigheter, exakt hur högt anges inte. Det finns en radar fram på bilen som pejlar avståndet till framförvarande fordon. Vid kollisionsrisk så varnas förare först med ljud och ljus signal samtidigt som bromssystemet förbereder sig för en panikbromsning. Gör inte föraren något och fara kvarstår så gör bilen en kort inbromsning. Reagerar föraren fortfarande inte så inleder bilen automatiskt inbromsning. I det fallet föraren reagerar och börjar bromsa men inte tillräckligt hårt så kan systemet gå in och automatiskt öka bromstrycket. Det är nämligen så att det är vanligt att förare inte själva trycker tillräckliga hårt på pedalen trots paniksituation.

CIty Emergency Brake. Detta är en variant på Front Assist men fungerar istället i lägre hastigheter och upp till 65 km/h (Därefter tar Front Assist över). Även i detta fall så används bilens radarsystem fram för att pejla av fordon framför bilen. Även i detta fall funkar systemet så att det varnar med ljud och ljus, sen en snabb bromsmarkering och sen automatiskt bromsar fullt ut.

Har du även filhållningssystemet Lane Assist så får City Emergency Brake ytterligare funktioner. Då används den frontmonterade kameran som ingår i Lane Assist och gör att bilen kan pejla av området omkring bilen och upptäcka fotgängare med mera som rör sig på körbanan eller i vägkanten.

Pre-Crash system. Om systemet noterar risk för krock så spänns bältena automatiskt, sidorutorna dras upp och skyddet för soltaket fälls igen.

Emergency Assist. Detta system kan känna av om föraren plötsligt blir sjuk och tappar förmågan att kontrollera bilen. Auto broms, filhållningshjälp används för att styra och bromsa in bilen per automatik till stilla stående, varningsljusen tänds. Även adaptiva farthållaren används för att bilen under inbromsningsfasen inte ska köra in i framförvarande bil.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.