Självkörande bilar närmar sig med stormsteg. 2017 kommer Volvo att ha 100 bilar på testkörning hos personer som kör i vanlig trafik.

Volvos testkörning av självkörande bilar kommer att äga rum i Göteborg. 5 mil väg görs tillgänglig för möjlighet till att köra per autopilot som finns i 100 nya Volvo XC90. Testförarna är sådana som kör till vardags under olika förutsättningar. Vägarna är allmänna vägar som speciellt valts ut för detta projekt. Går allt bra så kommer denna teknik att göras tillgänglig för alla kunder.

Det första steget är att betrakta som en mer avancerad farthållare, fast med den lilla skillnaden att den håller gällande hastighet för vägen, och styr själv. Autopiloten som man kanske ska kalla den kan dock inte hantera alla situationer utan då måste föraren gå in och bokstavligen styra upp situationen. Om vägen anpassad för självkörande bilar eller autonom körning som det också kallas tar slut och föraren inte tar över kontrollen av bilen manuellt så stannar bilen till vid vägkanten av sig själv.

Det är alltså fortfarande en bra bit kvar tills taxibilar kör själva, berusade personer kan få skjuts hem, blinda kan ha egen bil samt att man kan dumpa bilen var som helst och den åker och parkerar sig själv. Men det kommer att hända, var så säker!

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.