Renault Scenic II, såldes under perioden 2004-2009.

Renault Scenic I, första generationen var inledningen till en ny era med smarta mindre familjebilar. Scenic ligger mellan klassen men har inte lika stort lastutrymme bak som en traditionell kombi. Bilen är högre i tak vilket gör att passagerarsätena får rymligare benutrymmen. I Renault Scenic sitter man bra både fram och bak, vuxen som barn.

Vi har haft en sådan här bil som lånebil i ca: 2 veckor medan vår Volvo V50 var inne på reparation efter en krock. Vi blev påkörda bakifrån av en motorcykel som vält och kanade in i baksidan på vår bil. Motorcykeln var helt intryckt under bilen. Stötfångarpartiet, avgassystem m.m. fick bytas ut på vår bil, bakluckan klarade sig dock. Föraren på motorcykeln hade trillat av och kanat vid sidan om vår bil för att ligga på vägen snett framför bilen på höger sida. Det tog faktiskt ett tag innan jag fattat var föraren var då jag först trodde han också låg under bilen. Han hade tur som trillade av och inte följde med motorcykeln in under vår bil. Samt att han inte gled in i något annat ut med vägen. Polisbilar, brandbilar var förstås på plats och det var en väldans röra. Hur som helst så tror jag att föraren klarade sig utan jätteskador, han hade givetvis väldans ont först och var chockad. En axelskada klagade han på innan andra tog över och han fick transport från platsen i ambulans.

För övrigt har två arbetskamrater på mitt jobb kört ihjäl sig på motorcykel. Jag har därmed inget behov av att åka hoj.

Nu tillbaka till Renault Scenic, hur var den då?
Jo den blev snabbt hela familjens favorit. Barnen gillade utrymmet bak med extra plus för de uppfällbara borden som finns i ryggen till framstolarna. Vi vuxna gillade att det var lätt att gå in och ur bilen samt den högre översikten mot trafiken framför. Den rymliga känslan inne, pga takhöjden uppskattades av hela familjen.

Det var en 1.6l motor. Det var inget direkt drag i bilen men ändå OK att köra. Den rullade på som en praktisk vardagsbil för familjen ska göra, varken mer eller mindre. När Volvon var reparerad och jag satte mig i den och körde iväg så kändes den som en riktigt racerbil dock, trots “bara” 140hk 2,4l motor. Så visst, Scenic med 1,6l motor blir inte mer än “det är bara en bil” i körkänsla.

Den digitala hastighetsmätaren är väl ingen favorit enligt mitt tycke, men man vänjer sig. Bilen vi hade var lite enklare utrustad. Den hade AC men inte med automatiserad klimatanläggning. Det blev en hel del rattande med reglagen fram och tillbaka i början. Det är då man upptäcker hur bekvämt det är med klimatanläggning som sköter värme och kyla året runt. Men efter ett tag så lär man sig vilka inställningar som funkar och rattandet på fläktkontrollerna minskar.

Något som blev en favorit av mig var den öppna platsen på golvet mellan framstolarna. Det var bara att ta med sig kassen från mataffären och släppa ner den direkt mellan stolarna. Men på de mer lyxiga Scenicerna så har man satt en förvaringslåda med armstöd mellan stolarna, det kan låta praktiskt. Men jag gillar helt klart bättre när det inte är någonting mellan stolarna och man kan istället enkelt ställa väskan, kassen eller vad man nu har i handen där.

Med Scenic generation II så förbättrade Renault både rostskydd och krockskydd som numera är i världsklass nivå. Vad som tyvärr inte förbättrades var bilens kvalité i övrigt. Vilket man kan se i olika undersökningar där man jämför olika bilmärken. Renault kommer ofta ganska långt ner i dessa listor fortfarande.

Vad som också är känt hos många av Renaults nyare bilmodeller är kamremsbytena. De kommer både ofta och är i regel mycket dyrare att byta än ändra märken. Jag har läst att kamremsbytet ska ske vid 4 eller 5 år (olika bud har getts) alternativt 12000 mil, vilket som kommer först. Beg guiden anger i sin reparationslista det kostar 7422:- att byta kamrem, i artikeln bredvid skriver de att det kan kosta upp emot 10.000:-. För en tid sedan så skrevs det att en Renault Clio kostade hela 32000:- för att service inklusive kamremsbyte. Så kolla upp vad som gäller för den Renault modell du är intresserad av innan köp, samt när nästa dyra service kommer.

Är då Renault Scenic II något att byta bil till?
Både ja, och nej. Hela familjen älskade bilen för sina praktiska och bekväma utrymmen! Som bilmodell är den alltså jättebra. Den har ett bra krock och rostskydd. Men bilens kvalitétsbrister gör den till ett tveksamt köp. En bil som ofta strular är ännu värre än en bil med rostproblem enligt mig. Det lustiga är att Vi bilägares beg. guide skriver att kvalitén är bättre än Scenic generstion I. Då undrar man hur generation I var?, läs mer om vad beg guiden skriver om standardfel m.m. nedan. Jag hoppas att generation III som säljs idag har jobbat på kvalitétsmissarna. För får Renault en bättre funktionell kvalité på sina bilar så blir de svårslagna.

Grand Scenic
Scenic finns även i en förlängd version, kallad Grand Scenic. Den har två extra säten längst bak som kan fällas ner i golvet när de inte behövs. Den har alltså plats för 7 personer. Jag har varit och kollat på denna också. Jag har provsuttit extraplatserna längst bak. Trångt är det, för en vuxen person. Man kan inte åka långt här bak om man är vuxen, och det framgår också av tillverkaren. Man brukar rekommendera dessa platser för barn upp till 13 år och inte för vuxna. Just denna bilmodell hade också ett stödben på stolen framför som fälls för att man ska komma in till bakplatserna. När man fäller tillbaka stolen så får man kolla så att inga fötter kommer i kläm, inte så bra. Dessa extra platser ska nog inte ses för dagligt bruk utan vid enstaka speciella tillfällen, och då kan de vara väl så värdefulla att ha. Sen i vardagsbruket så har Grand Scenic istället ett jättebra kombiutrymme för att lasta saker i samtidigt som barnen åker kungligt i de vanliga baksätena.

 

Beg. bil guiden 2012 skriver:
Förbättrat rostskydd, rymlig och säker.

Fjärdingen är lite mjuk vilket gör att bilen kränger lite i tvära svängar. (Det är en familjebil och inte en sportbil/Joakims kommentar.)

Säkerhetstänkandet är ett av Renaults främsta egenskaper och bilen fick högsta betyg, 5 i krocktestet.

Scenic generation II är bättre kvalitetsmässigt än Scenic I, men problemfri är den inte:
Vanliga fel:
Instrument slocknar
Klimatanläggning strular
Motorstyrning ger felmeddelanden
Ryckig gång
Batteri som laddar ur sig själv (pga läckströmmar)
Fel på elektroniska styrservon
Handbromsen
Tändspolar
Fel på ABS/ESP enheten
Fönsterhissarna krånglar (Har ibland åtgärdats med godwill, inbland inte)

Kamremsbytet är mycket dyrt på Scenic! Andrahandsvärdet är lågt pga Renaults dåliga kvalitétsrykte.

Armstöd och förvaring mellan sätena

Fritt utrymme mellan framsätena

Scenic Intrumentpanel

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.