Det är inte bara Volkswagen och ”Dieselgate-skandalen”, det finns fler! Här kommer de tio största bilskandalerna genom tiderna
Bilindustrin upplever idag en av de största skandalerna genom tiderna. Volkswagen har erkänt att mjukvara som manipulerar utsläppsnivåer har installerats i ca. 11 miljoner bilar världen runt. Detta är utan tvekan bedrägeri på global nivå. Blir det svårt att sälja bil för Volkswagen-ägare framöver? Förmodligen inte. För det har funnits större skandaler under åren som fallit i glömska. Här ger jag er en tillbakablick.
1. Tuckers futuristiska flopp
1948 lanserade bilföretaget Tucker modellen Torpedo – en futuristiskt designad bil som med sina avancerade funktioner skulle vara en av de säkraste bilarna på marknaden. Den karismatiske Preston Tucker som grundade företaget, lanserade även en reklamkampanj där han förde hela USA bakom ljuset. Det visade sig snart att hela företaget var en bluff som levde på förskottspengar för bilar de ännu inte tillverkat.
Den amerikanska regeringen åtalade Tucker och hela ledningsgruppen för bedrägeri, och kort därefter gick biltillverkaren i konkurs. Endast 51 exemplar av Tucker Torpedo hann tillverkas innan de tvingades stänga ner sin verksamhet.
2. Defekta motorer från Chevrolet
I tre år höll det välkända bilmärket Chevrolet tyst om den allvarliga defekt som fanns i drivremmarna på deras bilar. Man upptäckte att motorerna orsakade okontrollerad acceleration vid hög hastighet, och bilarna med denna defekt blev därmed omöjliga att styra. Chevrolet erkände till slut missen och drog tillbaka 6,5 miljoner fordon.
3. Brandfarliga Ford Pinto
1971 dök Ford Pinto upp på marknaden, en modell avsedd för att konkurrera med billiga importerade bilar. Bilen sålde från början som smör. Efter ett tag uppdagades det dock att modellen hade ett allvarligt fel, och kunde rent av vara livsfarlig. Vid en kollision bakifrån kunde bränsleslangen lätt lossna från tanken, vilket skulle kunna leda till bensinläckage och brand inuti bilen.
Ford var medvetna om detta problem, men beslutade att inte vidta några åtgärder. Biltillverkaren hade uppskattat att kostnaderna för att återställa alla bilar var högre än de juridiska kostnaderna. I slutändan miste över 180 personer livet på grund av detta tillverkningsfel, och Ford fick betala betydligt mer än vad de räknat med när de beslutade sig för att inte återkalla sina bilar.
4. Ford fast i parkeringsläge
Det amerikanska bilföretaget verkade inte lära sig av sina misstag och fortsatte med samma strategi som tidigare. Denna gång handlade det om automatbilar tillverkade mellan 1966 och 1980. Bilarna hade ett fel som kunde leda till att automatlådan fastnade vid parkeringsläge. Denna defekt bidrog till 777 olyckor, med 259 skadade och 23 dödsfall. Problemet “löstes” genom att dela ut 23 miljoner klistermärken till förare av dessa bilar, som påminde dem om att inte ställa bilen i parkeringsläge innan de stängde av motorn.
5. Audi 5000 ökade hastigheten
Audi må vara ett lyxmärke idag, men i slutet av 80-talet inträffade något som höll på att slå ut företaget från marknaden för alltid. 1982 introducerades Audi 5000, en snygg sportig modell som satte premiumstämpel på företaget. Framgången vände dock efter ett 60 minutes-avsnitt på CBS, där ägare av modellen hävdade att bilen ofta hade problem med ofrivllig acceleration. För att bekräfta dessa påståenden gjordes ett test i programmet där de filmade bilen som helt plötsligt ökade hastighet.
Audi hävdade att detta var falska anklagelser, vilket senare visade sig stämma. Men skadan var redan skedd: folket tappade förtroendet för Audi, och det tog dem nästan 20 år att få det tillbaka.
6. Firestone och Ford i tvist
År 1990 släppte Ford modellen Explorer som blev en av de mest säljande bilmodellerna under hela decenniet. Ford samarbetade med den berömda däcktillverkaren Firestone. När Ford och Firestone sedan blev anklagade för att ha bidragit till 100 dödsfall på grund av defekta däck ville ingen av dem ta ansvar. Ford skyllde på Firestone, och Firestone skyllde på Ford.
Sammanlagt fick Ford återkalla 19,5 miljoner däck. Ford och Firestone skildes åt 2002, och vem skulden ska läggas på förblir en gåta.
7. Toyotas okontrollerade acceleration
Efter att i många år ha förnekat problem med oönskad acceleration på flera Toyota och Lexus-modeller tvingades den japanska biljätten 2012 att betala böter på 1,2 biljoner dollar till den amerikanska regeringen. Det visade sig senare att företaget satt inne med handlingar som visade på en defekt i pedalen som i sin tur bidrog till den okontrollerade accelerationen, och 9,3 miljoner bilar fick återkallas.
8. Kamikaze-krockkuddar från Takata
Det har funnits gott om återkallelser och skandaler som har påverkat miljontals fordon, men ingenting kan mäta sig med Takata-skandalen som innefattade 17 miljoner bilar och tio av de största biltillverkarna i världen. Mellan 2000 och 2008 producerade den japanska tillverkaren Takata krockkuddar som påverkades av fukt, och utvecklades med överdrivet hög kraft. När krockkudden utvecklades kunde metallsplitter och farliga kemikalier spridas och sluta med döden för den som befann sig i bilen.
Både Takata och Honda anklagades för att vara medvetna om problemet och därför bötfälldes företagen av den amerikanska regeringen. Andra biltillverkare som var påverkade försökte lösa problemet, men det uppskattas ändå att cirka 30 miljoner bilägare ovetandes kör runt med dessa livshotande krockkuddar.
9. General Motors livsfarliga tändningslås
Även om denna skandal utbröt 2013 var felet känt redan 2004. Den amerikanska biljätten General Motors mörkade i tio år att det tillverkat bilar med ett defekt tändningslås som orsakat över 100 dödsfall. Till sist beslutade General Motors att återkalla 2,6 miljoner bilar och i samband med erkännandet fick de också böta 35 miljoner dollar. Utöver det avsatte de även 600 miljoner dollar till en fond för drabbade och anhöriga till offer. Totalt kostade denna skandal GM så mycket som 3 miljarder dollar.
10. Duon som hackade Ford, Toyota och Jeep
Charlie Miller och Chris Vasalek är den amerikanska datorexpert-duon som lyckades hacka bilmärkena Ford Escape, Toyota Prius och mer nyligen Jeep Cherokee. I flera år har de varnat allmänheten om hur osäkra våra bilar faktiskt är, och detta har de bevisat genom att hacka sig in i flertalet bilar under åren.
De har bland annat lyckats få kontroll över bilnavigeringen genom att ansluta datorn till bilen genom användning av ett piratprogram som de själva utvecklat. De lyckades att vända bilar genom att kontrollera tändningen. Det ska enligt Miller och Vasalek även gå att manipulera hastighetsmätaren, lampor, acceleration och bromsar.