Test av Mercedes C63 S – Entusiastbilen

Med en Mercedes C63 S glider du inte obemärkt förbi på gatan. Bilen utstrålar elegans som kommer förpackat med ett mullrande V8 ljud. Mercedes C63 S erbjuder lyx, elegans, sportbilsprestanda, hög imponeringsfaktor, racingegenskaper, stirrande blickar, motorljud likt ett lejon och en extremt kraftfull motor på 510 hästkrafter med ett vridmoment på 700 Nm. Allt detta får du till ett pris som börjar från 772 900 kronor. Det viktiga är bara att inse att du inte kan välja bort någon av de just nämnda egenskaperna. Du kan exempelvis inte behålla bilen och de 510 hästkrafterna men välja bort stirrande blickar och motorljudet som i diskretaste fallet bara mullrar dovt likt Finlandsfärjan. Det är bara att vänja dig eller köpa en annan bil!

Mercedes c63s 2015 (38)1200

Testbilen: Mercedes C63 S, 510 hästkrafter, 700 Nm, V8 bensinmotor, 0-100 km på 4 sekunder. Vikt drygt 1700 kilo.

Mercedes C 63 S är en fantastisk bil för entusiasten som vill synas!!

Att köra Mercedes C63 S

Jag sätter mig i bilen och spänner fast bältet. Den skålade och elinställningsbara sportstolen känns bekväm som tillsammans med perfekta armstöd ger den ultimata körställningen. Jag trycker på startknappen och bilens motor startar med ett mullrande vrål. I med driveläget på automatlådan och iväg kör jag. Till höger om mig i konsollen mellan framstolarna finns en liten spak där jag kan välja körprogram. Jag går igenom listan som dyker upp i förarskärmen samtidigt som jag sakta kör framåt längs vägen. Jag noterar att följande förvalda inställningar finns: Comfort, Sport, Sport+ och Racing. I informationsfönstret kan jag se att dessa program har olika inställningar för bland annat motor, fjädring och antisladdsystemet. Jag aktiverar Sport+ läget inför en kommande raksträcka. Det är tomt framför mig och jag ger C63:an ett kraftigt gaspådrag. Bilens motor varvar upp och det dånar ut ett lejonvrål från avgasröret, jag pressas bakåt mot förarstolen och kommer löjligt snabbt upp i otillåten hastighetsgräns vilket tvingar mig att släppa på gasen för att återgå till normal hastighet. Jösses vilket drag det är i Mercedes C63 S kan jag lova!

Mercedes c63s 2015 (45)750

Då Mercedes C63 S är bakhjulsdriven så känner jag att baken på bilen börjar glida lite när jag gasar på i en kurva, antisladdsystemet griper in och räddar mig från ett fiasko. På nästa raksträcka ger jag kraftigt gaspådrag igen och känner jag att Mercedes C63 har lite svårt att få ner all kraft i marken vilket gör att antisladdsystemet går in och kortvarigt begränsar bilens kraft vilket ger lite fördröjning i accelerationen innan bilen därefter sticker iväg som ett spjut. Väl uppe i fart så har jag hela tiden kraft kvar i motorn, motorkraften verkar aldrig ta slut. På motorvägen i högsta laglig fart så ger jag kortvarigt extra gaspådrag och Mercedes C63 sticker iväg som ett skott. Jag konstaterar att jag helt enkelt får leva med att inte veta var gränsen för denna bils motorstyrka är. Då och då åker andra bilar förbi mig när jag lugnt glider fram i motorvägens högerfil. Vissa vrider huvudet och tittar nyfiket på bilen, speciellt andra Mercedesförare. Jag tror många är nyfikna på vem som eventuellt kör denna bil, kanske är det en kändis tro! Nåja, så är det inte denna gång. I sport+ läget så gasar bilen själv till i tomgångsögonblicket när den gör snabba nedväxlingar för att möta upp med motorns varvtal, detta behövs säkert egentligen inte men det ger mig en känsla av att vara en proffsig racingförare. Mercedes C63 S dansar vidare fint genom några tighta kurvor och jag parkerar sen bilen fullt belåten av körupplevelsen.

Att tänka på innan köp

Mercedes C63 S är en extrem bil på många sätt. Det låter rejält från avgassystemet. I sportläge+ så poffar det när oförbränt bränsle kastas in och exploderar i avgasröret. Det brölar, morrar och ryter från motorn när du släpper gasen. Även i komfortläge så är bilen fortfarande ganska stötig. Gasresponsen är extremt snabb och ryckig i alla lägen förutom i komfortläget, men även där så om du är för snabb på foten så rycker bilen till. Vid körning upp till 50 km/h så får man bara röra gaspedalen minimalt, det tar faktiskt ett tag att få in en lugn körstil hos C63:an. Det är inget problem att köra snabbt med Mercedes C63 S, det är svårt att köra långsamt! Mercedes C63 S är lite som en leksaksbil för vuxna. För vardaglig körning året om är faktiskt exempelvis den fyrhjulsdrivna  C450 bättre (Läs testet om den här). Men varför inte köpa båda? En C450 till vardags och C63 S för helgerna och kanske ibland för lite bankörning tillsammans med likasinnade bara för skojs skull. Ingen av dessa båda bilar är speciellt bränslesnåla.

Mercedes C63 interiör (29)640

Praktiska egenskaper

Trots att Mercedes C63 är i sportbilsklassen så har den många praktiska egenskaper, speciellt om du väljer kombiversionen. Väljer du bort kombi så rekommenderar jag fyradörrars sedan. Baksätet kommer till nytta både när flera ska med samt när den matkassen snabbt ska in och ut ur bilen. Dessutom är det lättare att stiga i och ut ur bilen vid trång parkering.  Inne i bilen så finns det bra med småförvaring och mugghållare. Mercedes C63 är en bil storleksmässigt i mellanklassen vilket ger bra med utrymmen utan att bilen känns för stor och klumpig att köra.

Design och komfort

Designen är inget att snacka om, speciellt sedanversionen har en lyckad och stilren design. Interiören i testbilen går i aluminiumlook och även stolarna har blänkande inslag. Det är mer ungdom och popstjärnedesign hos Mercedes C63 S och gubbig är den verkligen inte! Komforten är i toppklass men bilens fjädring är något hård. Det märks att bilen har en bra ljudisolering inne i bilen men lågprofilsdäcken läcker igenom en del vägbuller ändå, speciellt i lite högre hastighet.

Styrkor och svagheter

Styrkor

 • Prestanda
 • Sportig upplevelse
 • Hög imponeringsfaktor
 • Rymligt baksäte (Med tanke på att det är en sportbil)
 • Bra stereoljud (Burmester stereon)
 • Premiumklass
 • Bra förarergonomi
 • Folk vänder sig om på gatan

Svagheter

 • Något hård i fjädringen, även i komfortläge
 • Visst vägbuller tränger igenom
 • Stolsvärmeknappen för passagerarsidan nås ej av föraren
 • Vindrutetorkarna styrs från vänster sida om ratten
 • Parkeringsradarn är tyst ända in i sista sekunden
 • Inte en diskret bil
 • Folk vänder sig om på gatan

Summerat:

Mercedes C63 S är en fantastisk bil för entusiasten som vill synas!

Not: V8 motorerna ett utrotningshotat släkte, vänta inte för länge med att köpa och var med och bidra till bevarandet!

Mercedes c63s 2015 (28)640

Test Mercedes C63 S - 510 hk för bilentusiasten!
8Ditt Byta bil poäng
Reader Rating: (11 Votes)
8.0

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.