Stor motor, inte främsta valet idag

Gamla tider
Förr var det enkelt. Skatten för dieselbilar var skyhög och det var oftast bara “bönder” med tillgång till arbetsfordon som körde personbilar med dieselmotor. När det gällde bensinbilar så var det “ju mer hästkrafter desto bättre”.

Sen kom hybridbilarna som var dyra, så det var inget val egentligen utan dessa köpte de som av olika skäl ville profilera med sin miljömedvetenhet. Efter det kom Etanolbilarna och det blev billigt att vara miljövän. Etanolbilen har dock dalat i populäritet senaste tiden, tyvärr. Partikelfiltret gör entré och skatten för miljödieselbilar justeras för att ligga runt samma nivåer som bensinbilar.

Dagens bilar
Nu står valet för det mesta mellan diesel och bensinbil. Fast den gamla regeln, ju större motor desto bättre gäller inte längre. Nej, nu vill man köra så billigt som möjligt fast givetvis med bibehållen körglädje. Det är nästan en omöjlig kombination. Snabbregeln som gäller idag är: kör du lite köp bensinmotor, kör du mycket köp dieselmotor. Kör du mycket i stan och mestadels korta turer, köp inte diesel då partikelfiltret riskeras att sättas igen med dyr reparation som följd.

Motorvalet
Tyvärr sitter jag inte på facit för valet av motorstorlek utan kan bara tipsa om att titta på bränslespecifikationen och provkör. Det kan bli många provkörningar. Min rekommendation blir: Välj den bil som har den lägsta bränsleförbrukningen vilket ofta är den minsta motorn. Känns den allt för trist att köra, stega upp till den motorstorlek som uppfyller dina minimikrav på körkänsla. Detta gäller förstås bara om bränsleförbrukningen är viktig för dig när du ska byta bil.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.