Denna garanti skulle man vilja ha på en bil!

Sedan Kia införde sin 7 åriga garanti så har det blivit nya positioner på en tidigare ganska stabil nybilsförsäljnings-lista. Hur tänker man då? Jag gissar följande:

Kia ville komma in på marknaden vilket inte är så lätt som okänd när man inte har något extra unikt att erbjuda. Med en 7 årig garanti blev Kia unik. Dessutom behövde man inte sälja bilarna jättebilligt utan bara till ett mer normalpris likt övriga tillverkare. Trots att bilarna inte är i den tekniska absoluta framkanten samt har lågt rostbetyg så har “medel Svenskarna” tagit dem till sig. Detta därför att det är en kundgrupp som är känslig för oväntade kostnader samt har ledsnat på att ta dyra reparationskostnader.

Företag behåller ofta sina bilar i 3 år medan privatpersoner som köper nya bilar behåller dem i ca:

5 år enligt statistik jag nyligen läst.

Kia riktar in sig på att erbjuda garanti under hela nybilsköparens ägandeperiod samt att bevara andrahandsvärdet genom ytterligare 2 års garanti

Hyundai samarbetar mycket med Kia och vill inte konkurrera för mycket. De väljer därför 5 års garanti samt bättre inbytespriser hos märkeshandlarna då de erbjuder istället bra garantier för deras begagnade bilar, ibland upp till 9 år. På så sätt kan de sälja de begagnade bilarna till ett högre pris vilket ger lite bättre andrahandsvärde.

Ford, Opel, Renault har 5 års garanti och riktar sig till nybilsköparen enbart. Detta fick de införa pga av att Kia tagit för mycket marknadsandelar från dem. Men det hjälper inte mot ett fallande andrahandsvärde efter 5 år vilket exempelvis Ford får erfara som fortfarande har ett av marknadens sämsta andrahandsvärde. Ford blir dock ett bra köp om köpesumman inte är för hög för då blir prisfallet i rena pengar inte lika högt. Man ser också att Ford kampanjar Focus just nu stenhårt med ett pris på ca: 155.000kr för kombimodellen vilket är ett mycket lågt pris för den bilstorleken och gör att det kan bli en bra ekonomi för bilköpet ändå.

Mitsubishi har 8 års garanti. Här vet jag inte varför men troligen har de ganska bra kvalité samtidigt som de är ganska bortglömda på Svenska marknaden. Därav att de erbjuder 8 års garanti, vad tror du?

Peugeot har nyligen sänkt från 5 till 3 års garanti. Även jag har haft Peugeot med på listan över alternativ när det var dags för oss att byta bil. Deras 308sw är en passande bil för oss. Då var det 5 års garantin och att den skulle ha kamkedja som skulle varit kravet för ett Peugeot köp för oss. Nu faller den längre ner på intresselista för oss. Men deras kvalitéts rykte har förbättras i motorpressen men det syns fortfarande inte i undersökningarna.

Bilgarantierna är en en del av många när man ska byta bil, hur viktig är garantin för dig? Kommentera!

 

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.