Nu har jag precis hämtat Dacia Dustern som jag tidigare skrivit om att jag skulle provköra. Jag kommer att ha bilen under några dagar och prova den under vardagliga situationer samt under långkörning. Hur kommer Sveriges billigaste fyrhjulsdrivna SUV att stå sig i längden?

Dacia Duster- bytabil.net

Bilen jag har lånat har en 1.5 dCi motor, fyrhjulsdrift och utrustningsnivå: Lauréate.

Första intrycket:
Första intrycket är riktigt bra. Visst är ljudnivån lite högre än i min Volvo V70, och det brölar och knarrar en del från dieselmotorn men det känns som att det inte gör något utan det är en del av känslan att köra en Duster. Bilen är ingen racerbil men känns ändå starkare än vad jag förväntat mig. Motorns kraft är välbalanserad och passar bilen bra, det är mer körglädje i den än vad man kan tro.

Det är inte den dyraste bilen i stan och inte heller den lyxigaste men jag känner mig som den coolaste killen i stan när jag kör den! Detta därför att det känns som att jag gjort ett val enbart baserat på funktion och behov. Bilens robusta design hjälper också till med att hålla coolhets-faktorn uppe!

Dacia ingår i Renault koncernen och motorerna till Dacia Duster är från Renault och tillverkas därmed i stora serier. Drivningen är från Nissan. Bilens huvudfunktioner består alltså av välkända delar som görs i stora serier vilket är tryggt.

Jag kommer skriva mer om hur provkörningen går, så kom tillbaka!

Mer info och specifikationer om Dacia Duster finns här.

Uppdaterat 2014-04-16: Jag har nu testat Dacia Duster II, efterföljaren, läs mer här.

Uppdaterat 2013-03-03: Dacia Duster testkörningen fortsätter med en familjeresa, läs om detta här.

Uppdaterat  2013-03-10: Vad blev då mitt slutomdöme om bilen efter testdagarna? Läs min slutrapport om Dacia Duster hos facit, tryck här.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

2 Kommentarer

 1. Ulf Johnsen

  Det var mycket balanserat och bra skrivet! Jag måste läsa dina övriga tester också…
  Har själv nu en Duster sen ett halvår, köpte den för att dra hästen med vilket den gör utmärkt men den överraskar positivt. Och nej, det är ju ingen Volvo V70 men det är ju inte meningen, men det är en kul bil att köra och jag tar den gärna när jag skall iväg.
  Motorjournalister verkar tyvärr yrkesskadade eller köpta, det är nästan inget annat än Mercedes AMG som duger, det kanske blir så när man har det jobbet. Vi andra som har mer modesta krav och betalar våra bilar med egna pengar har mer modesta krav.

  Svara
  • Joakim

   Tack, jag försöker sätta in mig i vad tillverkaren försökt skapa för typ av produkt och sen har jag stor förståelse för att det finns människor med olika behov och prioriteringar. Exempelvis de som vill inte vill ha massor med reparationer och samtidigt pengar över till annat än bilen.

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.