Jag tycker att man ska byta bil istället för att byta däck, men visst, det kan ju bli lite dyrt i längden kanske.

C P7 Blue

Så är du på väg att byta till sommardäck? Ska du köpa nya sommardäck kanske? Då är det inte lätt att veta vilka som är de bästa sommardäcken! Varje år brukar biltidningarna göra aktuella däcktester och resultatet är olika hela tiden, ofta beroende på att nya däckmönster och nya sommardäck-modeller tas fram av tillverkarna. Inte minst är det förändringar i vad som efterfrågas som gör vad däcktillverkarna ska utveckla. Senaste åren har det varit miljöfokus och lågt rullmotstånd som gällt. Men det finns aldrig ett däck som är perfekt på allt. Ska ett sommardäck vara bra på en sak så är det ofta mindre bra på något annat.

Här är några bäst i test av sommardäck 2013 utvalda av ViBilägare och Automotorsport.
OBS! Börja prenumerera på tidningarna eller köp dem i affären för att läsa kompletta testerna och se alla testdata, prenumerations erbjudanden finns här.

Testvinnare sommardäck 2013:

Vi bilägare:

  • Continental ContiPremiumContact 5: Bra grepp på våt och torr väg. Högt motstånd för vattenplaning. Inte så bränslesnålt. Bra ljudkomfort.
  • BFGoodrich g-Grip (Vinnare av lågprisdäcken): Medel på våt väg, bra på torr väg, mycket bra motstånd mot vattenplaning, inte bränslesnålt och medel i ljudkomfort.

Auto Motor Sport:

  • Dunlop Sport BluResponse: Lågt rullmotstånd=bra bränsleekonomi. Bra bromssträcka. Dåligt på att undvika vattenplaning, inte jättebra komfort och dåligt betyg för vägbuller.
  • Nokian Line (näst bäst i test): Väldigt bra grepp och kort bromssträcka. Bra komfort. Medel på vägbuller. Medel i rullmotstånd/bränsleekonomi. Dålig på vattenplaning.
  • Bridgestone Turanza T 001: Detta däck är inte bäst i test men har höga resultat på både bromssträcka och vattenplaning, om man prioriterar båda dessa förmågor främst.

Vi bilägare har också testat ett odubbat vinterdäck i sommarförhållanden för jämförelse. Däcktypen anges inte men det är från ett av de större tillverkarna kan man ana. Resultatet är förödande. Lägsta betyg på alla sommarunderlag. Samtliga billiga sommardäck har betydligt bättre grepp och stoppsträckor än ett odubbat vinterdäck. Så den som funderar på att köra vidare på ett odubbat vinterdäck på sommaren bör tänka om!

Motto: Byt Bil eller Byt till sommardäck!

 

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.