Test av Skoda Octavia 2017 TDI 4×4 150 hk

Nya Skoda Octavia 2017 gav mig en rejäl överraskning när jag satte mig i bilen. Mina förväntningar var inte så höga inför denna biltest då tidigare Skoda Octavia varit tråkig interiört och dessutom relativt bullrig i kupén samt att inte ens sportmodellen var rolig att köra. Detta har Skoda nu förändrat totalt, ja vilken förändring Skoda Octavia har genomgått! Nya Skoda Octavia är rena motsatsen till förr och Octavia känns jättefräsch på insidan. Bilen är inte alls lika bullrig och körkänslan är riktigt bra! Ja, jag fick till och med en “vill ha” känsla och det händer inte ofta minsann! Finns det någon hake då? Egentligen inte men nya Octavia är inte direkt en billig bil längre utan istället passar ordet prisvärd bättre. För prisvärd är Skoda Octavia och frågan är om det finns någon anledning att köpa en Volkswagen när man får denna nya härliga Skoda Octavia till ett bättre pris?

DSC_3168_komp

Testbilen: Skoda Octavia, 150 hk, DSG 7 automatväxel 4×4 fyrhjulsdrift. 0-100 km/h 8,5 sekunder

Praktiska egenskaper

Jag börjar med de praktiska egenskaperna för detta är verkligen Skoda Octavias styrka. En kombibil är givetvis en praktisk bil bara i och med lastutrymmet och lastutrymmet hos Octavia är också väldigt rymligt. Samtidigt finns det bra med benutrymme för baksätespassagerarna och i förarstolen sitter man bekvämt utöver att stoppningen i stolen är något hård som brukligt i VW-koncernens bilar. Utöver ett generöst lastutrymme finns det massor med praktiska detaljer. Rejäla och utfällbara lastkrokar i lastutrymmet där man exempelvis kan hänga plastkassar. Bra med förvaring av småsaker och infälld hållare för solglasögon i taket. Mittarmstöd som är ställbart i höjdled ökar komforten rejält. Utöver allt detta så är Skoda föredömligt bra på att ha tydliga reglage och lättavläst instrumentering.

Att köra

Trots att 150 hästkrafter inte är jättemycket så är körupplevelsen riktigt bra. Prestandan 0-100 km/h på 8,5 sekunder är inte fy skam för en sådan rymlig bil som nya Skoda Octavia är. Bilens fjädring är bra avstämd och bilen har en trevlig glidarkänsla samtidigt som den har bibehållen stabilitet, välbalanserat och bra! Den 7-stegade automaväxeln funkar bra i nästan alla situationer och det går att växla enkelt mellan sport och normaldrift. Någon jättestor skillnad upplevs dock inte mellan dessa två körprogram. Octavia TDI 150 har ett bra bottendrag och känns pigg direkt vid start från stillastående. Bränsleförbrukningen är angiven till 0,49 l/mil vid blandad körning, vår testkörning hamnade närmare 0,6 l/milen men då var också bilen helt ny och motorn inte ens i närheten av inkörd vilket kommer att påverka förbrukningen positivt och det finns faktiskt förutsättning att nå ner till de angivna siffrorna. Bilens bullernivå inne i kupén är helt okej, visst har jag kört tystare bilar men jag har även kört bullrigare också. Här har Skoda gjort förbättringar och i låg hastighet är bilen riktigt tyst inne i kupén.

Landsväg: Landsvägskörning går utmärkt och komfortabelt. Skoda Octavias välavstämda fjädring gör att det känns som att Octavia svävar fram på vägen, den något hårda stoppningen i stolen gör dock att det ibland dunsar till vid ojämnheter i vägen. Ergonomin är i topp och det är inget problem att köra långt med nya Skoda Octavia. Omkörningar går att göra acceptabelt men bör utföras vid god sikt och bra framförhållning.

Motorvägskörning: Inga problem för nya Skoda Octavia som går fint på motorvägen. Bullernivån inne i bilen känns som genomsnittlig jämfört med andra nya bilar. Motoreffekten på 150 hk duger bra och de flesta kommer att vara helt nöjda med denna motor.

Stadskörning: Automatväxeln går fint i stadsmiljö och Octavia är framför allt lättstyrd i alla situationer.

DSC_3192-komp

Media och instrumentering

Skoda är föredömliga avseende instrumenteringen och det är inga svårigheter att lära sig hur det mesta fungerar. Canton ljudsystem har ett bra ljud. Skoda har tidigare erbjudit marknadens sämsta ljud men med detta ljudsystem finns inget kvar att anmärka på, vi har dock inte testat den standardstereo som Skoda erbjuder. Amundsen GPS navigation på 8″ skärm fungerar utmärkt och du kan i förväg välja mellan olika färdrutter baserat bland annat på snabbhet och närhet, olika alternativ kommer upp på skärmen och du kan se en översikt avseende skillnaden på vägvalen. När du är nöjd så väljer du rutt och navigationen startar.

Det enda jag saknar är  att förarinstrumenteringen kunde visa flera funktioner samtidigt så att man kan se hastighet i siffror samtidigt som exempelvis sträcka kvar till tom tank m.m. Nu är det inte inte alls svårt att med rattreglagen växla mellan de olika visningarna. Det automatiska helljuset är toppen vid mörkerkörning!

Skoda octavia 2017

Summering

Nya Skoda Octavia 2017 imponerar stort! Borta är allt det tråkiga som nu ersatts av en bil som idag erbjuder premiumkänsla, bra jobbat Skoda!

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.