Många av de finaste och mest välskötta bilarna är de som vinterförvaras. Kanske är det vad du gjort med din bil du nu vill ordna till efter vintern. Eller så har du en bruksbil som kämpat sig igenom de kalla månaderna och nu både förtjänar och behöver lite omtanke. Oavsett vad så är detta en guide för dig. Vi går nämligen igen steg för steg vad man bör tänka på för att ta hand om sin bil efter vintern.

  1. Undersök under bilen

Kontrollera alla slangar och kopplingar så det inte uppkommit sprickor, läckor eller rosthål. Inspektera extra noggrant kylvätskan, vattenpumpen, bromsvätskan, bakaxeln, styrningen och växellådan. Detta ger en bra indikation på bilens hälsa.

  1. Kontrollera bilens olja

Beroende på hur nivån är och färg samt konsistens på oljan så väljer du om det ska fyllas på eller bytas helt. Om bilen stått oanvänd ett tag är detta extra viktigt. Titta i bilens manual för mer information om just din bil alternativt ta bilen in för service om du inte vet hur man exempelvis byter oljan helt.

Fresh oil being poured during an oil change to a car

Fresh oil being poured during an oil change to a car

  1. Se över kylsystemet

Förhoppningsvis är sommarvärme på väg och då kan det även vara bra att se över bilens kylsystem, både för bilens och för ert välbefinnande. Kontrollera därför bilens kylvätska och fyll på vid behov glöm inte öppna motorhuven och se över tillhörande slangar. Testa sedan bilens luftkonditioneringssystem så det fungerar som det ska. Om det är problem så kontakta en verkstad som kan hjälpa dig laga det om du inte själv vet hur man gör.

  1. Testa bromsarna

Testa bromsfunktionen hos samtliga däck och åtgärda problemen innan bilen körs. Många gånger kan bromsskivorna vara nedslitna eller börjat rosta om inte vägsalt från vinterkörningen spolats bort. Kommer du fram till att det är någon del som behöver köpas in för att bytas så rekommenderar vi att du prisjämför dem här: http://www.kopabromsar.se/.

  1. Inspektera däcken

Fyll på däcken till det tryck som är rekommenderat enligt manualen. Ta sen god tid på dig att se över varje däck och leta efter sprickor och andra skador. Mät dessutom mönsterdjupet så det håller godkänd nivå. Chansa inte, är det minsta tveksamhet bör du kassera däcket då det kan innebära stor fara att köra på skadade däck. Vi rekommenderar denna jämförelsesida om du behöver köpa nya däck: www.dack-guru.se/ Om det är sommardäck som ännu inte är påsatta så sätt på dem på bilen när de är inspekterade och se därefter över hjulmuttrarna så de håller rätt vridmoment samt täthet. Tänk på att däck hela tiden förlorar lite luft så det är viktigt med regelbundna kontroller. Rätt pumpade däck är bra både för bilens köregenskaper men också bränsleförbrukning.

  1. Mät batteriet

Ett batteri laddas lätt ur, särskilt om ett fordon vinterförvarats. Om du har utrustningen för att mäta spänningen i ditt batteri så borde det visa 12-13.8V. Ett bra tips är att rengöra ändarna på batterikablarna samt polerna. Skulle det visa sig att ditt batteri är urladdat så testa att ladda upp det. Fungerar inte det så är det kanske dags att köpa dig ett nytt. Titta på det tidigare batteriet samt manualen för att se vilket typ av batteri du ska köpa.

  1. Testa belysningen

Något som är väldigt lätt att missa när solen tittar fram är att kontrollera att all belysning på bilen fungerar. Förutom strålkastarna som kanske är de mest uppenbara finns det, som du vet, ett flertal andra lampor som signalerar vad du är på väg att göra med fordonet, bromsa, svänga och så vidare. Ta dig tid att testa varje lampa för sig så den fungerar. Enklast är om man är två så att en kan sitta i förarsätet och en går runt bilen.

  1. Tvätta och vaxa bilen

Vare sig vi pratar om veteran-ögonstenen som har stått i varmgaraget och väntat hela vintern eller om det är trotjänaren som tagit dig fram i snömodden så förtjänar den definitivt en grundlig tvätt samt vaxning innan den återigen rullar ut för att möta sommarsäsongen.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.