Test Kia Stonic 1.0T-GDI Advance Plus 120 hk

Kia Stonic är är ny trendbil från Kia. Med Kia Stonic har man satsat extra på exteriör design och Stonic tillhör den senaste biltrenden små SUV bilar, eller kanske mer passande under benämningen crossover. Kia Stonic är i stort sett en Rio fast upphöjd samt med andra designdetaljer. Kia Stonic kan dessutom fås med en piggare och kraftfullare 1-liters turbomotor på 120 hk. Kias bilar ligger inte riktigt i den biltekniska framkanten men ändå bara straxt därefter och mycket med ny teknik finns i deras bilar. Kias styrka är istället att avvakta lite och studera de övriga biltillverkarna för att sedan implementera funktionerna på ett bra och beprövat sätt. Detta gör att Kias bilar är väldigt lättanvända och praktiska samt följer det europeiska mönstret vi är vana vid, faktiskt så mycket att Kias bilar känns mer europeiska än något annat bilmärke!

Testbilen: Kia Stonic 1.0T-GDI 120 hk, manuell växel, utrustning Advance Plus

Att köra

Kia Stonic 120 hk är pigg från start och gör sig bra i de flesta situationer. Fjädringen är något stummare och lika som hos de tyska bilmärkena. Detta ger bra väghållning men samtidigt något stötigare bilfärd, dock inte så att det upplevs besvärande på något sätt. Små turbomotorer är det som gäller idag och alla biltillverkare går mot dessa. Den lilla turbomotorn kräver att man jobbar mer aktivt med växlingen när hastigheten förändras precis som hos alla andra bilar med samma motortyp.

Stadskörning: Kia Stonic gör sig bra i stadsmiljö. Bilen är liten och smidig. Backkameran är toppen och ger bra syn bakåt genom att visa en bred vidvinklig bild, faktiskt mycket bättre än att vända på huvudet själv.

Landsväg: Väghållningen är fin. Motorn är lagom stark och klarar de flesta omkörningssituationer bra.

Motorväg: Motorn går fortfarande utmärkt på motorvägen men har inte någon jättestyrka kvar. Duger gott i Sverige dock.

Bränsleförbrukningen har legat på runt 0,65 l/mil när vi kört bilen avstämt vid våra tankningar. Färddatorn hos testbilen har dock visat runt 0,73 liter milen, det är ovanligt att färddatorn visar högre än den uppmätta förbrukningen. Tanka får man dessutom göra relativt ofta då bilen inte har så stor bensintank.

Komfort

Komforten har lite kvar att önska tycker vi då förarstolen har lite kort sittdyna i framkant. Armstöd finns på båda sidor och funkar bra. Baksätet är aningen trångt och sätet är lågt placerat vilket gör att benen trycks upp hos vuxna. Den största komfortstyrkan är istället något vi inte riktigt förväntat oss, nämligen vinteregenskaperna. Bra värme i framstolarna och i ratten samt rejäla knappar för dessa funktioner som är lätta att komma åt, detta är uppskattat i vårt klimat! Kupébullernivån upplevs något hög på vissa underlag och vi upplever att Kia Stonic är något mer bullrig än genomsnittet av de nya bilar som säljs idag.

Praktiska egenskaper

Trots att bilen lanseras som en liten SUV så är det inget som direkt upplevs i praktiken. Bilen är något högre men inte speciellt mycket. I övrigt är bilen som en vanlig personbil och man sitter inte högre inne i bilen. Kia Stonic är en ganska liten bil och utrymmena blir därefter. Lastutrymmet rymmer dock ändå en hel del och baksätet kan fällas. Det finns mugghållare mellan framstolarna och plats för småförvaring. Infälld hållare för solglasögon finns i taket, toppen!

Teknik och instrumentering

Instrumenteringen hos Kia Stonic är föredömlig. Allt är lätt att förstå och visas på ett bra sätt. Kia Stonic har genomgående utmärkt användarvänlighet samt riktigt bra knappar och reglage. Du kan också få hastighetsvisning med stora tydliga siffror och mil kvar till tom tank visas hela tiden i förarinstrumenteringen, föredömligt bra! Vi saknar head-up display som inte kan fås tillKia Stonic. Filhållningsassistansen är den enklast möjliga och piper lite när du närmar dig kantlinjerna, Stonic har ingen justering i styrningen samt att det finns inga dödavinkelindikatorer i backspeglarna. GPS-navigation finns inte men stöd finns för Apple och Andriod integrering av mobiltelefon. Stereon har ett helt okej ljud, faktiskt! Det automatiska helljuset fungerar bra och är en uppskattad funktion för alla som kör mycket på landsvägar utanför stan. Automatisk klimatanläggning finns i Advance Plus versionen.

Prisbild Kia Stonic

Kia Stonic 1.0T GDI Advance Plus kostar runt 185 000 kronor. Två mindre motorer finns samt enklare utrustade bilversioner, utgångspriset är då ca: 160 000 kronor. Det finns endast några få utrustningsversioner och därutöver kan olika färgval väljas.

Summering

Kia Stonic är en prisvärd bil med exemplarisk instrumentering! (Rio är dock en ännu mer prisvärd bil för dig som om klarar dig med en motor på 84 hk och lite mindre trendig design, interiörmässigt är de lika)

Övriga färgkombinationer

Kia Stonic finns i flera trendiga färgkombinationer, några exempel nedan:

Test Kia Stonic - Trendbil från Kia
Att köra50%
Komfort40%
Praktiska egenskaper60%
Instrumentering95%
61%Kia Stonic

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.