Test Kia Optima

Nya Kia Optima är den fjärde generationens Optima. Detta är en stor sedan ska konkurrera i tjänstebilsklassen vilket inte är ett lätt uppdrag för Kia. Ingenjörerna har lagt extra möda på att förbättra komforten, köregenskaperna och att få ner bullernivån inne i bilen. Kia Optima har modern design, inredning och instrumentering men trots detta kan Optima upplevas som anonym och en bil som inte har något unikt att erbjuda. Detta intryck är dock helt fel då Kia Optima är en mycket bättre bil än man kan tro! Med ett pris på straxt under 300 000 kronor så är Kia Optima en bil som är prisvärd och står sig väl mot de dyrare konkurrenterna, att Kia Optima dessutom kommer med sju års garanti känns smått otroligt.

Tillägg: Läs även vår test av nya Kia Optima kombi 2017 här

Kia Optima sedan 2016 (1)

Testbil: Kia Optima 1,7 CRDi 141 hk, diesel, automat. 0-100 km/h: 11 sekunder.

Att köra

Det första som slår mig när jag kör iväg med nya Kia Optima är hur lättkörd den är, styrning och körkänslan är väldigt smidig. Kia Optima har dock inte lika tight väghållning som exempelvis BMW:s bilar men Optima ligger ändå riktigt bra på vägen och är dessutom komfortabel när jag åker över ojämnheter. Jag tycker att Optimas inställning av fjädring och chassi är optimalt anpassad för denna biltyp, Kias ingenjörer har gjort ett mycket bra jobb!

Stadskörning: Kia Optima tar sig fram bra i stadstrafiken speciellt då bilen har automatväxel och dieselmotor med ett bra bottendrag. Dessa egenskaper är mycket värda i stadstrafiken när jag vill komma igång snabbt från stillastående eller byta fil. Motorn är pigg i hastigheter upp till runt 90 km/h. Det enda att anmärka på är att vid stillastående och motorn slagits av per automatik så kan det ibland uppstå en fördröjning när jag vill komma igång snabbt, motorns autostopp går dock att avaktivera för den som önskar. Då Kia Optima är en relativt stor bil så försämras givetvis möjligheterna att hitta parkeringsluckor i stadsmiljön.

Landsväg: Kia Optima trivs bra på landsvägen så länge du inte gör några omkörningar. Omkörning på landsväg måste göras med planering, god sikt och genom att först ta ansats för att komma upp i fart innan omkörningen inleds. Kia Optima är trots allt inte en sportbil och ska inte heller jämföras med sådana. Belöningen kommer istället i plånboken då Kia Optimas bränsleförbrukning har legat runt 0,5 l/mil vid landsvägskörning under den tid jag testkört bilen.

Motorväg: Kia Optima ligger bra och komfortabelt på motorvägen och motorns respons räcker till på tvåfiliga motorvägar. Bullernivån är acceptabel så länge inte det är sliten väg i kombination med grov asfalt.

Kia Optima sedan 2016 (4)

Komfort

Kia Optima är en komfortabel bil. Förarsätet håller god ergonomi och armstöd finns på båda sidor samt är bra placerade. Det är först efter runt en timmas körning som jag upplever viss träsmak i rumpan mot bakre delen av förarsätet. Optima är en rymlig bil och har bra benutrymme för både passagerare fram och bak. Bullernivån är generellt låg, vid körning på den värsta grova asfalten så tränger dock en del vägbuller genom. Kia Optima har inte lägst bullernivå inne i kupén i alla situationer men står sig väl mot konkurrenterna och jag upplever Optima som bättre än genomsnittet.

Benutrymmet är gott för samtliga passagerare både fram och bak. Huvudhöjden i baksätet är det dock lite värre med, långa personer kommer gärna lite allt för nära taket och en bättre marginal skulle vara önskvärd. Här har design fått gå före praktiskt nyttjande, kanske är kombiversionen bättre?

I versionen med elinställbar förarstol så glider stolen automatiskt bak en bit när motorn slås av för erbjuda föraren ett bekvämare in och utträde till bilen.

Kia Optima sedan 2016 (5)

Praktiska egenskaper

Kia Optima sedan ska förstås inte att jämställas med en kombibil, och det finns dessutom en kombiversion av Kia Optima för den som vill ha mer lastutrymme. Lastutrymmet är dock generöst för en sedanbil och baksätena kan fällas för den som behöver extra utrymme. Den automatiskt öppnande bakluckan fungerar dock inget vidare. Bakluckan öppnas men bara halvvägs och man får själv öppna upp den själv manuellt och lika så stänga den manuellt, detta är inte premium fast å andra sidan inget jätteproblem heller. Småförvaring finns det bra med plats för samt ett par mugghållare som fyller sin funktion väl. Som bonus finns det dessutom glasögonhållare infällt i taket, detta har inte ens alla premiummärken.

Media och instrumentering

Instrumenteringen är en av Kia Optimas starkaste sidor. Instrumenteringen är ren, enkel och är väldigt funktionell samt praktisk. Det är inte lätt att kombinera tydlighet, design och praktiska egenskaper när det gäller instrumentering, speciellt i grafiska skärmar. Kias instrumentering är inte speciellt unikt designad men den är väldigt snygg och funktionell. Instrumenteringen är betydligt bättre än hos många andra konkurrenter, som dessutom hör till premiumklassen. Användarvänligheten är mycket bra både avseende fysiska reglage och menyhantering i de grafiska skärmarna, kvällsbelysningen av reglage och knappar är tydlig och bra. Det går att få hastighetsvisning med stora tydliga siffror i färddatordisplayen för den som önskar. Harman Kardon stereon ger ett bra ljud och är bättre än genomsnittet, jag har dock testat bilar som har ännu bättre ljud. Spotifystreaming fungerar bra och systemet har bra respons vid byte av låtar.

Teknik

Kia Optima har flertalet av den senaste tekniken som exempelvis: Automatiskt helljus, autobroms, pekskärm/navigation, backkamera, parkeringsassistans m.m. Backsensorerna reagerar  och varnar för fotgängare samt fordon som närmar sig sidledes när du backar, jag har testat funktionen och den fungerar bra. (Vissa funktioner är tillval)

Kia Optima sedan 2016 (8)

Styrkor och svagheter

Styrkor

  • Komfortabel
  • Användarvänlig
  • Snygg och stilren inredning

Svagheter

  • Erbjuder inget unikt
  • Endast halvautomatisk baklucka
  • Lågt i tak vid baksätet

Prisbild:

Kia Optima finns idag i två utföranden. Just nu lanseras Kia Optima till ett lanseringspris på 282 000 kronor. Utöver detta erbjuds Optima i en extra utrustad version med tillägg på 10 000 kr, sen finns det bara metalliclack i prislistan att välja på. Kia Optima kommer snart även komma i kombiutförande med ett pristillägg på 10 000 kronor.

Summering: Kia Optima är en prisvärd och komfortabel bil med god användarvänlighet som står sig mycket bra i vardagen. Kia Optima kan mycket väl stå upp mot många populära bilar i samma storleksklass! Kia Optima kommer troligen att vara en av de mest underskattade bilarna på marknaden idag, grattis till dig som köper en.

Följ oss också på facebook för att få del av nyheter och de senaste biltesterna:

Kia Optima jenny facebook

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

En kommentar

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.