Test av Kia Optima kombi (Sportswagon) 1,7 CRDi

Kia Optima kombi är en av de större bilamodellerna i Kias modellprogram och konkurrerar i den nästan allt för kära kombiklassen i Sverige. Kia Optima Sportswagon erbjuder generösa utrymmen tillsammans med god komfort och en väldigt trevlig känsla. Även om Kia Optima inte helhetsmässigt kan konkurrera med premiumbilar så är Optima en bil som är genomgående riktigt bra, i vissa detaljer så pass bra att den faktiskt slår de exklusivare bilarna. Kia Optima är framför allt en mycket prisvärd bil med tanke på hur mycket som är standard redan från grunden.

Kia Optima kombi 2017 (30)e

Testbilen: Kia Optima Sportswagon 1.7 Diesel 141 hästkrafter, automatväxel, GT-linepaket

Att köra

Kia Optima är huvudsakligen en komfortbil. Fjädringen är lagom avvägd mellan komfort och körkänsla. Detta innebär att Optima går mycket fint över ojämnheter samtidigt som den tar kurvorna på ett bra när bilen pressas lite extra. Kia Optima är väldigt lättstyrd vilket gör den bekväm att köra. Någon sportbil är det dock inte och Optima Sportwagon är en bil som främst ska köras mjukt och avslappnat, för det är då som bilen kommer till sin allra bästa rätt. Automatväxellådan och motorn erbjuder inte någon direkt spännande bilkörning och kan upplevas som seg i vissa tillfällen. Bullernivån har varit ett problem tidigare hos Kias bilar men detta har numera blivit avsevärt bättre. Kia Optima är inte den tystaste bilen på marknaden men kan ses som genomsnittlig jämte andra nya bilar idag.

Stadskörning: Kia Optima är lättrattad och det är ljuvligt att köra bilen i stan. Då Kia Optima kombi är en större bil så blir det givetvis lite svårare att hitta parkeringsplatser när det är lite trängre.

Landsväg: Komfortmässigt är det ljuvligt att köra på landsvägar med Kia Optima. Omkörningar är inte bilens starkaste sida och i dessa situationer upplevs bilen som trött, speciellt om inte växel och varvtal ligger rätt när accelerationen inleds. Med god sikt och marginal så går det ändå bra att genomföra omkörningar.

Motorvägskörning: Optima går mjukt och fint på motorvägen. Motorn erbjuder inte någon jätteprestanda här heller men då det är tvåfiligt på motorvägarna är det ju inget problem. När asfalten är av det grövre och lite mer slitna slaget så tränger ett dovare vägbuller igenom i samma nivå som hos de flesta bilar.

Kia Optima kombi 2017 (9)e

Praktiskt nyttjande

Man sitter bra i förarstolen och det är bra med benutrymme i baksätet. Det finns även eget luftutblås mot baksätet vilket är uppskattat av baksätespassagerarna. Lastutrymmet är gott och rekommendationen är att köp gärna till lastavskiljaren som är busenkel att hantera. Lastavskiljaren delar upp utrymmet smidigt samt har utdragbara remmar som kan fixera föremål, ett jättebra tillbehör! Småförvaring och mugghållare är bra. Dessutom finns inbyggd laddplatta för mobiltelefoner som stödjer trådlös laddning, suveränt! Den fjärrstyrda bakluckan öppnas automatiskt när du kommer till bilen och ställer dig bakom, inget viftande med fötter under bilen här inte. Detta är ännu en funktion som Kia gjort praktisk och busenkel att hantera. Färddatorn visar drygt 0,6 liter milen i genomsnitt vilket stämmer överens med det vi uppmätt och jag som dagligen kör långt uppskattar att Kia Optima inte behöver stanna till vid macken lika ofta som många andra bilar.

Kia Optima kombi 2017 (50)e

Instrumentering

Instrumenteringen är en av Kia Optimas styrka. Kia har gjort ett mycket bra grundarbete och tagit det bästa från alla andra bilar som vi är vana vid. Det finns en stor pekskärm som har god användarvänlighet. I kombination med detta finns föredömligt med fysiska knappar och rattar för de funktioner man nyttjar ofta. Denna kombination är optimal vid bilkörning då det minskar tiden som blicken tas bort från vägen. Alla reglage är dessutom tydliga och lättåtkomliga. Instrumenteringen i förarpanelen är också mycket bra och färddatorn styrs lätt via rattreglage. Kia Optima kanske inte har den snyggaste och mest avancerade instrumenteringen men den är användarmässigt sett ett av de bästa systemen på marknaden idag!

Harman Kardon stereon erbjuder ett bra ljud som är bättre än genomsnittet och musikstreaming samt mobilsamtal fungerar bra via bluetooth.

Kia Optima har autobroms och dödavinkelvarnare som varnar först med ljus och sen ljud, ibland kan det dock upplevas som att varningssignalen kommer en aning för tidigt vilket riskerar att föraren i längden inte reagerar på detta. Detta är en utmaning för biltillverkarna att balansera när varningar ska inträda och inte.

Hög standard

Optima är välutrustad från start, här är ett urval:

 • Automatisk klimatanläggning
 • Automatväxel
 • Parkeringssensorer fram/bak
 • Nyckelfritt system
 • Autobroms
 • Adaptiv farthållare
 • GPS-navigering
 • 17″ aluminiumfälgar
 • Baklucka med handsfreefunktion
 • Filövervakningssystem
 • Skyltscanner
 • Rattvärme

 

Kia Optima kombi 2017 (41)e

Summering

Kia Optima Sportswagon största styrka är att den är praktisk, rymlig och komfortabel.

Kia Optima kombi 2017 (49)e

Kia Optima har luftutblås till baksätet

Kia Optima har luftutblås till baksätet samt 12V och USB uttag

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.