Bra och dåligt med privatleasing av bil – Billeasing fördelar och nackdelar

Att privatleasa bilen har blivit allt vanligare idag istället för att ta billån. Men vad innebär det att privatleasa bilen? Finns det något dåligt med att privatleasa bilen? Jo, det finns en hel del fallgropar med att privatleasa bilen istället för att teckna billån. Den stora fördelen med privatleasing är att du inte behöver någon kontantinsats.

Några punkter att tänka på innan du privatleasar din bil är:

OBS! Detta skiljer mellan olika handlare och villkor, nedanstående är vad är att betrakta som är vanligt bland villkoren för privatleasing av bilen idag. Stäm alltid av med din egen bilhandlare också då villkoren kan både vara bättre och sämre.

  • När bilen lämnas tillbaka ska den vara i normalt skick. Vad som är normalt bedöms av den bilhandlare du köpt bilen av. Bedömning av normalt slitage kan vara otydligt och du riskerar att få betala extra ersättning som kan bli dyr. Handlarna brukar säga att de vill ju ha dig kvar som kund och har därför en mer generös bedömning. I slutändan så ska de dock sälja den bil du lämnar tillbaka och innebär det allt för mycket jobb för dem så kommer de att belasta din ekonomi. Ska du själv inte fortsätta privatleasa bilen så kan det vara läge att inte riktigt framställa det så direkt när bilen ska returneras utan ta gärna ett förslag för leasing av ny bil först utan att binda dig.
  • Du kan inte ändra antal mil under pågående avtal. Detta kan bli dyrt om du ändrar körvanor och kör mer för då tillkommer en milersättning som kan vara ganska hög. Vissa avtal lämnar dock möjlighet till justering av leasingkostnaden vid ökat nyttjande av bilen.
  • Får du oförutsedda betalningsproblem och inte kan betala leasingkostnaden så blir det problem. Slutar du betala så har handlaren rätt att återta bilen efter två veckor. Utöver att du då blir av med bilen kommer du att belastas med andra ersättningar till stora summor för att brutit mot leasingavtalet.
  • Du har normalt inte rätt att lösa leasingavtalet i förtid. Du blir därmed fast i löptiden för billeasingen. Om handlaren frivilligt går med på en förtida lösen av billeasingen så blir det oftast dyrt. 35% av den återstående leasingkostnaden är vanligt att en bilhandlare vill ha.
  • Ångrar du dig innan du får bilen men efter du tecknat billeasingavtalet kan det kosta dig stora pengar i alla fall. Bilföretaget måste frivilligt gå med på ditt önskemål.
  • Går bilen sönder under nyttjandetiden så är det oklart vilka rättigheter du har. Det framgår ofta inte alls om du kan rikta några krav mot bilhandlaren. Är det fel på bilen och du inte kan nyttja den så kommer du att få betala full leasingavgift i alla fall under tiden bilen repareras. Kontrollera om det finns något i avtalet som ger dig rätt till lånebil under vissa omständigheter. Detta hanteras därmed vanligen precis som för alla som lämnar bilen på garantiåtgärd som köpt utan leasing.
  • Kolla om försäkring ingår, många avtal kräver att du tecknar helförsäkring själv.
  • Normalt ger avtalen handlaren rätt till att öka avgiften för billeasingen , exempelvis om räntan går upp. Endast ett fåtal handlare sänker dock avgiften om räntan går ned. Ett fåtal erbjuder helt fast avgift under hela leasingperioden. Läs avtalet noga avseende detta.

 

testdrive

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.