Warning: A non-numeric value encountered in /storage/content/60/135660/bytabil.net/public_html/wp-content/themes/valenti/library/core.php on line 1593

Test av nya Kia Rio – En bra bil för det vardagliga behovet

Kia Rio är en enkel bil som erbjuder mer för köparen än man kan tro. Designen är snygg och även om den inte sticker ut så mycket så ligger bilens linjer fint dragna vilket gör att Kia Rio upplevs väldigt tilltalande. Kia Rio är en prisvärd bil där du får mycket modern teknik för pengarna tillsammans med Kias generösa garantier. Målgruppen är de som behöver en billigare bil för vardagsbruket vilket Kia Rio verkligen lever upp till!

Kia Rio 2017 (1)e

Testbilen: Kia Rio 1,25l bensinmotor, 0-1000 km/12,9 sekunder.

Att köra

Kia Rio 1,25 är ingen superraket avseende prestanda. Trots sin lilla bensinmotor på 84 hästkrafter så är den ändå piggare än man tror upp till runt 50 km/h. Det gäller att ligga högt på varvtalen för bästa prestanda och vid växling uppåt så känns det att Rio tappar kraft innan varvtalet åter igen kommer upp och närmar sig 6000 varv. Längre accelerationer är alltså inte Kia Rios styrka, men det är nog ingen som vill påstå att denna bil är skapad för detta. För dig som pendlar långa sträckor dagligen så får du ta dig en liten funderare. Bränsleförbrukningen när vi kört försiktigt har legat runt 0,67 l/milen och det finns bränslesnålare bilar och tankningstillfällena kan bli ofta för långpendlare då bränsletanken endast är på 45 liter.

Landsväg: På landsvägen ligger Kia Rio bra så länge det är jämt och fint väglag. Omkörningar är absolut inte den största styrkan hos Kia Rio 1,25. Här gäller det att ha mycket god sikt och bra framförhållning samt ta sats innan omkörningen inleds. Har du god kännedom om växlingen och motorns prestanda så går omkörningarna att genomföra, jag har exempelvis kört om stora lastbilar på landsväg med Rio 1,25. Räkna dock med att i första hand snällt och fint följa efter framförvarande trafik.

Motorväg: Det är inte mycket kraft kvar i motorn hos Kia Rio 1,25 på motorvägen. Men då dessa vägar är tvåfiliga så vad gör det? Dock så kommer en av bilens få svagheter fram i högre hastigheter och det är att bilen inte riktigt känns så stabil som jag önskar. Det är inget jätteproblem men här är ändå flertalet andra bilar bättre. Vägbuller tränger också igenom, speciellt på sliten grov asfalt.

Stadskörning: Kia Rio gör sig riktigt bra i stan, bilen är lättmanövrerad och då det är en mindre bil så är det lättare att hitta parkeringsplatser när det är lite trångt.

Kia Rio 2017 (4)e

Praktiskt nyttjande

Kia Rio är en mycket praktisk bil speciellt för sina mått. Baksätet är okej även om benutrymmet inte är jättestort, här blir det lite beroende på hur framförvarande passagerare har sina stolar ställda. Barnfamiljen får testa noga innan köp om vagn och barnstol får plats samt hur alla ska sitta i bilen. Lastutrymmet är i mellanstorlek vilket innebär att Kia Rio kan lasta en hel del men naturligtvis inte lika bra som en riktig kombi. Kia Rio är en bra bil för de som dagligen pendlar kortare avstånd och för de som har barn som inte kräver barnvagn längre. Småförvaring finns det gott om och det finns även infällt förvaringsfack för solglasögon i taket, det gillar vi!

Kia Rio 2017 (3)e

Instrumentering

Instrumenteringen är som brukligt i Kias bilar alldeles föredömlig! Här är Kia avsevärt bättre än genomsnittet samt att jag skulle till och med kunna sticka ut hakan och säga att Kia är en av de bästa idag avseende instrumentering! Det som är så bra är att alla knappar är lätta att nå och förstå sig på. Pekskärmen har bra menynavigering. Förarinstrumenteringen och färddator är lätthanterlig och tydlig samt styrs enkelt från rattknapparna. Dessutom kan man se hastighetsvisning i stora siffror tillsammans med antal mil till tom tank. Dessa två funktioner är något många vill se hela tiden men få tillverkare har förstått detta. Kias grafiska design må vara enkel men den är så tydlig och funktionell att det slår det mesta när man väl kör bilen. Kia har verkligen tagit allt vettigt från konkurrenterna och gjort det bättre när det gäller praktiskt nyttjande av instrumentering.

Kia Rio 2017 (5)e

Prisbild

Kia Rios angivna utgångspris är 160 000 kronor för 1,25 l bensinare, just nu säljs den i lanseringskampanjpris för 146 000 kronor. Olika kampanjformer kommer sannolikt att finns med i prisbilden även framöver.

Så vad får du för pengarna? Jo allt, utom metalliclack! Det finns faktiskt inget annat tillval än metalliclack i dagsläget till nya Kia Rio. Från grunden ingår därmed backkamera med parkeringssensorer, 7″ pekskärm (Tyvärr utan GPS navigation), bluetooth, autobroms, mörktonade rutor bak, stereo med stöd för apple och andriod, AC luftkonditionering manuell. Ytterligare ett motoralternativ finns för närvarande: 1,4 l bensin 100 hk med automatväxel (0-100 km/h på 13,9 sekunder), på ingång är även en 3-cylindrig bensinturbo inom en nära framtid.
2018-02-19: Utrustningspaketen är ändrade och automatisk klimatanläggning finns numera att köpa till Rio.

Test Kia Rio 2017 - Vardagsbil som ger mycket för pengarna!
Otroligt prisvärd5
5Kia Rio 1,25

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.