Test av Kia Ceed 1.4T – Sportswagon, en bra familjebil!

Kia Ceed är en bil i mellanklassen som finns i flera utföranden. I detta fall har vi testat den klassiska familjekombi-versionen. Kia Ceed är en prisvärd bil med många praktiska inslag och har 7 års garanti. Detta är egenskaper som gjort att Kia Ceed sålt riktigt bra i Sverige.

Kia Ceed kombi 2019

Testbilen: Kia Ceed 1.4T Advance Plus. 140 hk, DCT automatväxel. 8″ pekskärm, klimatanläggning. Parkeringsradar bak. Autobroms. Filhållningshjälp m.m.

Nya Kia Ceed har genomgående en europeisk design. Så pass mycket att den i stort sett går obemärkt förbi. Jag ser inte detta som något dåligt utan tvärtom, speciellt för en bra vardagskombi. Kia har gjort en riktigt bra studie av övriga bilar på marknaden och kombinerat de bästa uppläggen hos olika tillverkare. Detta gör att det är mycket lätt att komma överens med Kia Ceed och dess funktioner. Man känner sig som hemma nästan direkt.

Nya Kia Ceed har ett modernt upplägg men har inte idag samma försprång som när föregående modellen kom ut. Vad som framför allt har hänt är att övriga biltillverkare i mellanklassen nu har kommit ikapp. Nu känns det mer som att detta är en uppdaterad version av förra Ceed modellen. Men det är skillnad i designen på allt, både utvändigt och invändigt. Storsta skillnaden mot tidigare Kia Ceed är att komfortnivån höjts rejält avseende bullernivå i bilen samt fjädring.

Autobroms finns som standard. Filhållningshjälpen fungerar bra och ratten styr tillbaka bilen in i filen. Parkeringssensorerna bak detekterar och varnar för gående som kommer mot bilen vilket fungerar bra har vi provat.

Interiören är enkel och trivsam. Jag sitter bra i förarstolen fast mittarmstödet sitter lite för långt bak tycker jag. Bilens utrymmen är bra fördelade. Benutrymmet bak känns helt okej. Lastutrymmet är mycket bra så som det ska vara hos en klassisk kombibil. Det finns luckor i lastgolvet som kan öppnas upp och därunder finns det flera praktiska förvaringsutrymmen. Småförvaring mellan framstolarna finns likaså bra mugghållare.

Instrumenteringen är enkel och tydlig. Förarinstrumenten är analoga med en digital skärm för färddata i mitten. Här kan även enkel navigationsinfo visas för kommande vägval. Du kan ställa in så att du ser hastigheten med stora siffror. Oavsett vad du ställer in att visa i färddatorn så ser du hela tiden beräknad sträcka kvar till tom tank, det är bra!

Stereon har även denna fått sig ett riktigt lyft. Ljudet är riktigt bra i nya Kia Ceed!

Att köra nya Kia Ceed 1.4T DCT Automat

Nya Kia Ceed har en mycket mjuk fjädring som klart går mer åt det amerikanska hållet än det tyska. Ojämnheter i marken passeras därmed mycket komfortabelt. Bilens ratt är lätt och smidig att hantera. Svagheten blir istället att bilens stabilitet inte alltid är i topp. I högre hastighet kan bilen upplevas något svajig, speciellt om du drar lite snabbare i ratten. Nu brukar man inte köra på detta sätt i högre hastigheter. Detta till trots så beter sig bilen ändå okej vid aktiv körning i lägre hastigheter. Bensinmotorn på 140 hk räcker bra till bilen. Någon större körglädje är det inte hos nya Kia Ceed om någon nu förväntat sig det. Det är dock stor skillnad mellan Normal och Sportläget som kan väljas för automatväxellådan. I Normalläget känns bilen trist och trött att köra medan motorn vaknar till rejält i sportläget och blir då mycket piggare. Det är stor skillnad mellan dessa körlägen och det är du som väljer! Valet görs snabbt med en egen knapp bredvid växelspaken. Det är långt ifrån någon BMW körkänsla hos nya Kia Ceed, och med det sagt så är detta en riktigt bra vardagsbil för körning under normala omständigheter. Det är så som de flesta också vill framföra sitt fordon.

Bullernivån inne i kupén har varit en stor brist hos tidigare Kia Ceed. Nya Kia Ceed är inte den tystaste bilen vi åkt i men inte heller den bullrigaste. Idag håller Kia Ceed samma nivå som de flesta bilarna i klassen med undantag för Ford Focus som är tystare inne i kupén, något som Ford sedan länge prioriterat lite extra.

Prisbild för nya Kia Ceed SW

Grundpriset ligger på ca: 215 000 kronor. Då ingår de viktigaste sakerna vilket är riktigt bra! Detta är 7″ pekskärm med bluetooth för mobiltelefon förberedd för Apple CarPlay och AndroidAuto (Ej ännu lanserat i Europa), klimatanläggning, backkamera, backradarsensorer och mycket mer! Du klarar dig gott med detta utförande.
Ytterligare utföranden finns likt Advance plus som bl.a. har GPS navigation samt GT-line.

Kia Ceed har 7 års nybilsgaranti!

Kia Ceed

Summering

Nya Kia Ceed 1.4T DCT är en komfortabel, praktisk och mycket prisvärd bil!

Testbilen är extrautrustad, kontrollera alltid med din bilhandlare vad som ingår innan köp!

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.