Dags att byta bil? Är du lyckligt lottad har du redan en del pengar sparade och behöver bara låna till kontantinsatsen. Har du däremot inte hunnit spara något alls men måste byta ut bilen akut kan det bli tufft. Det finns dock flera vägar att gå för att lösa bilkrisen så enkelt och billigt  som möjligt. Här får du reda på mer.

Två typer av billån

Långt ifrån alla har råd att köpa en ny bil utan att ta ett lån. Det tar tid att spara ihop pengar och ofta kan man inte vänta med bilköpet, speciellt om det är en arbetsbil eller familjebil.

Det finns två sätt att låna pengar till bilköpet. Det ena sättet är att finansiera delar av din nya bil med din gamla bil, dvs. låna med bilen som säkerhet. Det andra sättet är att ta ett billån som inte har någon säkerhet alls. Även här kan du välja att antingen finansiera hela köpet med lånet eller bara en viss del. Det finns flera möjligheter för att utforska olika lånealternativ på nätet. En bra och smidig plattform för billiga lån som kan hjälpa dig med din jämförelse hittar du här.

Billån med säkerhet

Väljer du ett billån med säkerhet innebär det att din gamla bil står som garanti för lånet. Tänk på bolånet! Det fungerar i princip på samma sätt. Vanligtvis kan du finansiera upp till 80 % av bilköpet och resten kontant. Det här är alltså inte ett alternativ för dig som inte har sparade pengar att lägga på bilköpet.

Billån utan säkerhet

Ett billån utan säkerhet är egentligen detsamma som ett vanligt privatlån där du lånar en viss summa pengar mot en fast eller rörlig ränta. Räntan bestäms individuellt. Som regel har den här typen av lån en högre ränta, men går snabbare att få. Det är också ett väldigt flexibelt lån. Du kan välja att finansiera hela bilköpet med lånet eller kanske bara täcka upp kontantinsatsen för ett lån med säkerhet som du redan fått. Hur du använder pengarna är helt upp till dig.

Oavsett vilken typ av lån du väljer är det din privatekonomiska situation som avgör hur mycket pengar du får låna och till vilken ränta. Ju stadigare ekonomi desto högre lån och lägre ränta.

Nytt eller begagnat?

De flesta av oss drömmer om att köpa en sprillans ny bil men tänk efter noga innan du går vidare med ditt bilköp. En ny bil tappar större delen av sitt värde under det första året, ca 30 %. Därefter tappar den mellan 10-15 % i värde per år. Det kan alltså löna sig att satsa på en bra och billig begagnad bil som inte kräver något större billån eller pengar på sparkontot.

Hos bank eller bilhandlare?

Det beror helt på vilka lånevillkor som erbjuds. Både hos bank och bilhandlare krävs det att du lägger en kontantinsats på minst 20 % av inköpspriset. Har du inte tillräckligt med kontanter kan du ta ett snabblån eller blancolån för att täcka upp summan för insatsen.

Jämför olika billån

En viktig grundregel när du ska köpa en ny bil är att inte nöja dig med första bästa billån. Som tur är har marknaden vuxit sig stark de senaste åren och idag går det att förhandla både ränta och villkor hos olika låneföretag. Ta dig tid till att jämföra olika lån och ta gärna hjälp av de verktyg och jämförelsetjänster som finns tillgängliga på nätet.

ED 2022-02-21

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.