Vi har tagit en långtur under påskhelgen till ett skärgårdsområde i Norrtälje. Hela familjen åkte med i bilen vilket innebär två vuxna och tre barn, totalt fem personer. Kan en barnfamilj byta bil till en Ford B-max?

Ford B-max på landetresa

Ford B-max på landet

Barn i bilen
I första delen av detta test provades Ford B-max med tre vuxna i baksätet vilket blev lite trångt. Men tre barn bak får mycket lättare plats i bak. Barnen upplevde inte bilen som trång och det gick bra. Barnens ålder är: 4, 11 och 15 år, en barnstol användes till fyraåringen. Det gick betydligt bättre än vad jag förväntat mig, det här fungerar utan problem! Barnen uppskattade väldigt mycket det stora panoramaglastaket. Bältespåminnare/indikationer för baksätet verkar saknas på bilen jag kört (Jag har mailat Fords representant om detta saknas helt för B-max modellerna, återkommer med uppdatering av denna text efter svar). Från förarplatsen kan man alltså inte se om alla är bältade bak. Du bör också skaffa ett lastnät som tillval för att skydda baksätet mot last från lastutrymmet, lastutrymmet är ganska litet och du

kommer säkert ibland packa ända upp till taket.

Barnens kommentarer
Barnens spontana kommentarer om Ford B-max efter de satt sig i bilen första gången:

Barn 1, 15 år: Wow, jag älskar den! (Syftar på glastaket)
Barn 2, 11 år: Jag tycker om den.
Barn 3, 4 år: Trött! (somnar kort därefter)

Tre barn i bak fungerade bra i detta fall

Tre barn i bak fungerade bra i detta fall

Ford B-max har skjutdörrar till baksätet som de flesta nu känner till gissar jag. Dessa kommer till nytta speciellt vid trång parkering, exempelvis i parkeringsgarage. Förarplatsen har dock ingen större nytta av skjutdörren vid trång parkering.

Skjutdörrarna är bra när man står trångt

Skjutdörrarna är bra när man står trångt

Lastutrymmet i bak är begränsat. Vår barnvagn fick precis plats, som om att bilen var skräddarsydd för denna barnvagn. Vår vagn är en mindre  sulkyvagn typ: Brio Race. En combivagn med liggdel för spädbarn är vanligtvis större och kan ha svårt att få plats. Barnvagnar finns i många olika varianter och storlekar, det är alltså inte givet att alla får plats i bakutrymmet. Ska barnvagn förvaras i bilen så bör detta kontrolleras noga innan köp.

Barnvagn och fem matkassar

Barnvagn och fem matkassar

Motorvägskörning
Ford B-max upplever jag som tyst i kupén. Den är inte tystast av de bilar jag kört men ändå bra. Lite högre vindbrus kunde jag tycka mig höra på motorvägen. Ecoboost motorn på 1,0 l och 100hk har inte mycket kraft kvar i motorvägsfart. Att köra om på en landsväg i högre fart genom nyttjande av mötande körfält bör undvikas, eller planeras med mycket god marginal och lång sikt framåt. Man sitter bra, speciellt med armstödet på höger sida (tillval). Jämfört med Volvo V70 så är Volvos förarstol fortfarande lite bättre vid långkörning, men det är också en mycket större och dyrare bil.

Summering
Ford B-max är inte helt perfekt som familjebil men den uppfyller ändå många av familjebilens kriterier och är mycket rymlig för sin storlek. Ford B-max känns också lite som att den profilerar sig som en familjebil för stadsmiljö. Det är därför lite beklagligt att man inte har koll på bilbältena i baksätet från förarpanelen, en miss från Ford tycker jag. Lastutrymmet skulle också varit lite större och säkrat en barnvagnsplats för lite större barnvagnar, en större vagn kan möjligen ställas på höjden/långsidan istället. Bord du i stan och klarar dig utan barnvagn eller hittar en vagn som får plats, så byt bil till Ford B-max! Den kan faktiskt bli en riktigt bra Familjebil!

Del 3, och sista delen blir slutsummeringen och hittas här!
Ford B-max slutestet är publicerad i sin helhet hos Facit.com, tryck här för att läsa artikeln. (Öppnas i nytt fönster)

Alla tekniska specifikationer för Ford B-max finns här (Öppnas i nytt fönster)

Har du missat Ford B-max test del 1? Tryck här för att läsa.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.