Det allra första intrycket jag fick av Ford B-max när jag satte mig i bilen var: Wow framrutan är gigantisk, vilken  utsikt!

ford-bmax-bytabil.net

Motorn är 1.0L Ecoboost på 100hk. Efter att ha kört den en stund kan jag konstatera att motorn inte bjuder på någon jätteupplevelse men den passar bilen mycket bra, det går mjukt och välbalanserat. I stadstrafik så är den ganska pigg att köra. Man kan säga att den varken är kraftfull eller svag utan den är helt enkelt lagom. Dessutom är det fantastiskt att motorn går så pass bra när den endast har tre cylindrar och ett motorblock i storleken av ett mjölkpaket.

Ja, från förarsätet känns Ford B-max rymlig. Den delar dock plattform med Fiestan som inte är så stor och visst är det så att Ford B-max känns större än vad den egentligen är. Första intrycket är i alla fall mycket bra, Ford B-max känns lagom. Bor du i trång stadsmiljö och inte måste ha jättemycket med utrymme så ska du inte missa och provköra denna bil.

Fem vuxna i bilen
Den första utmaningen denna gång blev att testa Ford B-max med fem vuxna i bilen. Hur trångt skulle det bli? Att bilen är en mindre och smalare modell kan nog de flesta se. Jag tog med arbetslaget på en lunchtur för att utreda rymligheten och få svar på frågan.

Det visade sig att man kan sitta tre vuxna i baksätet men inte i axelbredd. Man får ha axlarna lite över varandra, det blir trångt men ändå hyffsat bra. De som sitter på ytterkanterna trycks också ut mot kanterna så huvudet hamnar mot kanten av nackstödet vilket inte är optimalt vid en eventuell krock. Summeringen är att man kan åka tre vuxna bak i en Ford B-max men främst för kortare turer, långturer riskerar att bli lite jobbiga. Huvudhöjden i baksätet är bra. Benutrymmet i baksätet är bra, testat bakom förare på 182 cm.

 

Humöret i topp inför avgång

Humöret i topp inför avgång

Vid ankomst är mungiporna lite lätt ansträngda

Vid ankomst är mungiporna lite lätt ansträngda

Benutrymme bakom förare på 182 cm

Benutrymme bakom förare på 182 cm

Spontana kommentarer
Kommentarer som hörts i bilen är “Detta är en maffiabil” uttalat från baksätet syftande på skjutdörrarna. “Ja, Bonnie och Clyde skulle gillat den” fyller en annan kollega snabbt i. Panoramaglastaket är alla positiva till och tycker att det ger en extra härlig känsla och rymd till bilen.

Med panoramabackspegeln har man koll på "barnen" i baksätet

Med panoramabackspegeln har man koll på “barnen” i baksätet

Svärmor tycker till
Svärmor har också fått åka med i bilen. Hennes kommentar blev “Jag uppskattar att få åka med och handla, men jag sitter nog bättre i baksätet på er V70”. “Det är inget vidare till takhöjd i bilen, långa personer sitter nog inte bra här bak” fyller svärmor i straxt därefter. Jag svarar “Då skulle du prova sitta bak i nya Volvo V40 eller Audi A3!, jämfört med dessa är B-max gigantisk i bak”. Panoramaglastaket får också underkänt av svärmor då för mycket sol tränger in i bilen och solskyddet åker raskt fram. Utöver detta ger svärmor skjutdörren underkänt då hon inte klarar att stänga den inifrån. Min fru som sitter på andra sidan fyller i att det faktiskt är lite svårt att stänga skjutdörrarna inifrån bilen. Vid senare tillfälle provar jag själv skjutdörrarna och kan bekräfta att skjutdörrarna är svåra att stänga inifrån när man sitter i baksätet. Skjutdörren må därmed vara lite svårstängd inifrån men resterande, ja ni som har en svärmor vet nog vad jag menar 🙂

Testet av Ford B-max fortsätter, tryck här för del två!

Fakta om bilen hittar du här (öppnas i nytt fönster)

Skjutdörren, svårstängd inifrån baksätet

Skjutdörren, svårstängd inifrån baksätet

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.