Test av BMW Z4 20i sDrive Cabriolet. BMW Z4 är en modern cabriolet Roadster för två personer. Z4 är en bil som gör fina sommardagar till en extra njutning för dig som gillar att färdas med öppen känsla. En cabriolet köper man mycket för ögat och känslan och nya BMW Z4 är verkligen supersnygg, ja detta är vår favoritcabb just nu!

Testbilen: BMW Z4 2.0i sDrive. Bakhjulsdriven, 191 hk bensinmotor, 0-100 km/h: 6,6 sekunder. Automatväxel. Angiven bränsleförbrukning WLTP: 0,73 l/mil, vilket stämmer överens med vår egen testförbrukning. Priset börjar från 486 000 kronor

BMW Z4 2019

Visst är nya BMW Z4 riktigt snyggt designad! Här har BMW lyckats riktigt bra och designen är precis så som en cabriolet ska se ut, låg, stömlinjeformad, bred och rak karossdesign. BMW Z4 är som sagt en låg bil med följden att det är svårare än normalt att stiga in i bilen, eller bokstavligen att komma ner i bilen. När man väl är på plats i bilen så är den en fröjd att köra!

BMW Z4 går bra i samtliga situationer och även om testbilen har den minsta motorn så är den fullt tillräcklig. Det viktiga hos en cabriolet är känslan och inte att ha den starkaste motorn. Motorn är ju fortfarande kraftfullare än de flesta vanliga bilar och omkörning på landsväg går utmärkt.

Svagheterna hos BMW Z4 2019 är att den är ganska bullrig inne i kupén när taket är stängt från landsvägshastighet och uppåt. En annan svaghet är att bakåtsikten åt sidorna döljs rejält när taketär stängt och sikten är då starkt begränsad vid backning. Backkameran kommer då till stor hjälp likaså systemet som varnar med ljudsignal när gående och bilar närmar sig bakom, detta funkar riktigt bra!

BMW Z4 2019 20i S drive

Instrumenteringen är den senaste från BMW. BMW har nu en heldigital förarskärm och därmed har man frångott de klassiska analoga visarna för hastighet och varvtal. Nu har man i BMW tradiotion funderat länge och kommit fram till en helt ny layout som är riktigt bra. Digital hastighetsvisning med siffror har numera främsta fokus. Färdator och navigationsvisning flyter sen smidigt in i instrumenteringen. BMW har lyckats riktigt bra med att ha bilkörning i fokus men ändå väva in övrig information som föraren behöver på att bra sätt. Skärmen i mittpanelen är en pekskärm som sköter media och bilens inställningar. Allt kan fortfarande även styras från ratten samt kontrollhjulet mellan framstolarna. BMWs nya instrumentering är bra och betydligt lättare att lära sig hantera än tidigare.

Det nyckellösa systemet är helt suveränt. Bilen lyser upp när du närmar dig och dörrarna låses upp straxt innan du ska öppna dörrarna. När du lämnar bilen så låser den sig automatiskt. Dörrarna låses per automatik när du kör och låses upp automatiskt när du stannat och läggret i p-läget. Du kan naturligtvis ställa in dessa funktioner precis så som du önskar, likaså kan du stänga av det.

Harman Kardon stereon är i topp och surroundinställningarna ger extra dynamik. Det finns högtalare framtill och bakom stolarna.

Lastutrymmet är rymligt, alltså sett i cabrioletmått i alla fall. Lite sämre är det med mugghållarna som kräver att man öppnar upp mittarmstödet. Halva delen av mittarmstödet mot föraren kan dock hållas stängt så det funkar trots allt ganska bra att ha en dryck i bilen när du kör.

Dagens cabriolet-bilar är bra utvecklade för att kunna köras med öppet tak under en stor del av året även i svenskt klimat och BMW Z4 kan faktiskt köras med öppet tak mycket mer än vad många tror. 10 graders utetemperatur är inget problem för dig som har lite vikingablod och vill lite extra, är vädret soligt så går det ännu bättre! När det är kyligt ute så drar man upp sidorutorna för att få en vindstilla kupé. Värmen dras du då upp till runt 25 grader och utblåsen riktar du mot händerna som för varmluften vidare ut mot kroppen. Rattvärme och stolsvärme kan slås på om det är lite mulet ute. Jag har faktiskt fått sänka värmen i bilen när omgivningstemperaturen var 12 grader utanför. Ja värmen funkar riktigt bra i BMW Z4 vilket är just en av förutsättningarna för att köra med öppet tak i Sverige. Taket fälls på korta 10 sekunder och i hastigheter upp till 50 km/h, det är riktigt bra!

Styrkor

 • Designen
 • Bra värmesystem
 • Funkar i Sverigeklimat
 • Bra lastutrymme, för en cab
 • Körkänsla
 • Snabbfällande tak i upp till 50 km/h

Svagheter

 • Bullrig i kupén
 • Hård fjädring, även i Comfort-mode
 • Bakhjulsdriven
 • Mugghållare placerat under mittarmstöd
 • Dålig bakåtsikt, backkamera är ett måste
 • Kostar en slant

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.