Testad: Mazda CX-5 Optimum Signature

Mazda CX5 är den största SUV:en i Mazdas modellutbud. Denna sorleksklass är kanske den mest åtråvärda bilklassen just nu. Dessa större SUV:ar är tyvärr ofta dyra och drar mer bränsle. Hur står sig då Mazda CX-5? Är det en bra bil, är den dyr, drar den mycket bränsle? Vi har testat bensinversionen på 194 Hk.

Testbilen: Mazda CX-5 2.5, Bensin, 194 hk, Automatlåda, Fyrhjulsdrift. Angiven bränsleförbrukning: 0,84, vilket överensstämmer med vad vi legat på under vår testkörning. 0,100 km/h: 9,2 sekunder (Fakta om företaget Mazda)

Mazda CX-5 är en riktigt trevlig bil. Utsidan har en design som ligger helt i tiden för Europeiska bilar. På insidan är Mazda CX5 över förväntan, riktigt snyggt designad! Testbilen hade till och med äkta träpaneler i mörkt träslag, snyggt! Det är inte premiumlyx i CX-5 men mycket snyggt, stilrent och bra designat.

Mazda CX-5 2019

Att köra

Mazda CX-5 med bensinmotorn på 194 hästkrafter är pigg och går bra, speciellt i stadsmiljö. Bilen hänger med bra in i rondeller och andra situationer när man vill ha bra prestanda från stillastående. CX-5 ligger bra på vägen i de flesta situationer. Fjädringen är balanserad mellan komfort och körbarhet. Det kan kännas lite när man kör över ojämnheter men å andra sidan så ligger bilen bra i svängarna. CX-5 är en stor bil så vi pratar inte slickad vägkänsla som en låg sportbil men helt okej för en bil med hög markfri gång. Mazda CX-5 är en bil som gör sig utmärkt även utanför stan. Hög markfri gång är uppskattat när vägen och underlaget blir mer gropigt. Med fyrhjulsdriften är bilens framkomlighet ännu bättre.

Mazda CX-5 2019

Komfort

Jag sitter bra i bilen med en något mer upprätt position. Armstödet i mitten är dock placerat lite för långt bak och gör inte så mycket nytta. Klimatanläggningen skulle gärna få gå med lite högre fläkt ibland när det är riktigt varmt ute för att snabbare nå önskad temperatur i bilen. Å andra sidan så är de ventlilerade stolarna nästan för svala när de aktiveras, turligt nog kan man ställa dessa i tre nivåer. När det gäller bullernivån inne i bilen så upplever jag Mazda CX-5 som genomsnittet idag vilket är helt okej. Det tränger igenom visst vägbuller när vägen är sliten och hastigheten högre.

Rymligheten är riktigt bra för alla passagerera, både fram och bak. Lastutrymmet är bra det med. Ja, det är detta man får när man köper en stor bil helt enkelt! Det finns även bra med småförvaring, mugghållare samt glasögonfack infällt i taket. Tummen upp för det praktiska nyttjandet!

Mazda CX-5 2019

Instrumentering och teknik

Instrumenteringen är delvis digital. Det finns inte så mycket olika inställningar och visningen bygger på klassiska mätartavlor. Det som är extra bra är att alla viktiga färddata visas hela tiden i instrumenteringen inklusive beräknad sträcka till tom tank. Det är genomgående lätt att komma överens med instrumenteringen och att sköta viktiga funktioner. Bosestereon upplevdes dock något platt i ljudet. Inte dåligt och bättre än många andra bilstereos på marknaden, fast kanske inte riktigt vad man vill förvänta sig från varumärket Bose. En anledning kan möjligen vara att diskanthögtalarna är placerade på A-stolparna riktade rakt mot varandra och inte mot passagerarna.

Det finns viss likhet med BMW avseende det runda kontrollhjulet mellan framstolarna. En extra bra detalj är snabbkontrollen för stereon mellan framstolarna som är lättåtkomlig även för passagerare!

Mazda CX-5 2019
Mazda CX-5 2019
Mazda CX-5 2019

Mazda CX-5 har den senaste säkerhetstekniken. I billigare utförande finns enklare säkerhetsfunktioner och i dyrare utförande så finns desto mer avancerade funktioner som analyserar vad som händer runtomkring bilen. Jag skulle vid ett tillfälle parkera i ett handelsområde och bakom bilen rörde sig både bilar och gående. Bilen blippade och tjöt hela tiden när den detekterade vanlig parkeringsradar och för gående samt för bilar som passerade nära. Så systemet fungerar absolut och signalerar olika beroende på aktivitet. När allt händer samtidigt kan det bli lite rörigt och förvirrande men det är bättre att ha detta säkerhetssystem än att vara utan.

Mazda CX-5 2019

Ekonomi

Vad kostar då Mazda CX-5? Prisomfånget är ganska stort. Redan i standardutförande så blir många nöjda och billigaste utförande är faktiskt helt okej!

Basmodellen 2.0 Skyactive-G VISION: 265 000 kr, Bensin 165 hk, manuell växellåda, framhjulsdriven. förbrukning: 0,74 l/m. Urval av utrustning: Klimatanläggning, Appla Carplay, parkeringssensorer fram/bak, enklare autobroms, döda-vinkelvarning och varning för passerande fordon bak, rattvärme m.m.

Lägg till 30 000 kronor så får du fyrhjulsdrift, parkeringskamera, mer avancerade säkerhetsfunktioner, head-up display, elektrisk baklucka m.m.

För dig som vill åka mer bränslesnålt så finns det även flera dieselversioner.

Dyraste versionen Mazda CX-5 Optimum Signature med 184 hk dieselmotor, automatlåda och fyrhjulsdrift kostar 388 300 kr.

Summerat Mazda CX5

Mazda CX-5 är en bil som känns mer europeisk än asiatisk. Mazda CX-5 står sig bra i den prismässiga konkurrensen och är en mycket trevlig bil att köra.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.