Test av Mazda3 Cosmo

Vi har testat nya Mazda 3 som just kommit. Mazdas bilmodell 3 är en bil som tilltalar personer som vill söker en lagom stor bil med god kvalité och bra ägarekonomi. Även designen är något som många har höga förväntningar på hos Mazda 3. Dessutom allt detta till ett överkomligt pris. Lever då nya Mazda3 2019 upp till förväntningarna?

Mazda 3

Testbilen: Mazda3 Cosmo, 2.0 bensin, 122 hk. 0-100: 10,8 sekunder. Angiven bränsleförbrukning: 0,67 l/mil, vilket överensstämmer med vår förbrukning under testperioden.

Designen hos Mazda3 är klassisk halvkombi-typ men med modern känsla och håller typiska europeiska desiglinjer. Bilen ser slank och smidig ut samt att frontgrillen är stor vilket är populärt idag. Många jag stöter på uttalar sig positivt om designen hos Mazda3.

Interiörmässigt så är Mazda3 överraskande snygg. Ja, det känns helt okej att sitta i nya Mazda3. Det finns en del liknelser från BMW med det runda kontrollhjulet mellan framstolarna. Du navigerar i bilens menysystem med detta i kombination med snabbvalsknappar. En förbättring gentemot BMW är att det även finns en separat kontroll till stereon mellan framstolarna. Denna är lättåtkomlig för både förare och passagerare vilket framför allt underlättar när passagerare vill kontrollera stereon.

Förarinstrumenteringen är delvis digital. Visningen är i det stora enkel och klassisk. Alla viktiga kördata visas hela tiden inklusive beräknad sträcka till tom tank. Det går att ställa om från klassisk hastighetsvisning med visare till enbart siffror. Head-up display finns och är faktiskt till och med standard, nice!

Körmässigt gör sig Mazda3 som bäst i stadsmiljö. I låga hastigheter är bilen pigg och, nåja inte sportigt men smårolig att köra. I högre hastigheter avtar motorkraften snabbt och vid kraftiga så längre gaspådrag så rusar varvtalet från motorn snabbt. Själva motorkraften kommer betydligt senare vilket gör att det blir lite surrigt från motorn och speciellt vid acceleration på motorvägen så låter motorn högt utan att knappt något alls händer. Nu är det sannolikt så att köparna av Mazda3 inte har höga förväntningar på motorkraft samt sportiga egenskaper, speciellt inte de som väljer automatlådan. Bortser man från sportiga köregenskaper så träder istället en mycket trevlig vardagsbil fram som är lätt och bekväm att köra med automatväxel.

Komforten är okej i bilen och det finns acceptabelt med benutrymme baktill så länge inte framstolarna flyttas bak för mycket. Armstödet mellan framstolarna är mycket bra placerat samt är stort och generöst vilket förhöjer komforten rejält. Bilens fjädring är lite mittemellan vilket gör bilen välbalanserad mellan komfort och väghållning. Bullernivån inne i kupén har tidigare varit en av Mazdas stora svagheter. Bullernivån i nya Mazda3 2019 är helt acceptabel och till och med något bättre än i vissa andra motsvarande bilar. I stadsmiljö och lägre hastigheter är bilen riktigt tyst. På landsväg och motorväg stiger bullret som hos de flesta bilar, speciellt när asfalten är spårig och sliten. Men fortfarande är det inte värre än genomsnittsbilen idag, godkänt alltså! Luftutblås mot baksätet saknas.

Bilstereos från Bose har inte alltid levt upp till förväntningarna, inte minst hos Mazdas tidigare bilar. Bose stereon i nya Mazda 3 är helt okej och bättre än de flesta standardstereos, vi har dock inte provat Mazda 3 med vanliga stereon i Styleutförande. Ljudvolymen hos Bose stereon kan vridas upp högt för dig som uppskattar att poppa.

Praktiska egenskaper

Mazda3 är en mellanstor bil av halvkombi typ, därav finns begränsningar för hur praktisk bilen kan bli. Lastöppningen bak är stor och lastutrymmet är bra. Det finns en lasttröskel som är ganska hög vilket försvårar lastning något. Plats för småförvaring finns och dessutom finns bra förvaring under mittarmstödet. Det finns även glasögonhållare infällt i taket. Sett till denna biltyp så bättre än så här blir det inte!

Ekonomi

Ett motoralternativ finns i skrivande stund och två utrustningsnivåer, Style och Cosmo

Mazda 3, Style: 230 000 kr
Mazda 3, Cosmo 246 400 kr
TIllägg automatväxel: 16 500 kr

Urval av standardutrustning:

 • Autobroms med fotgängaridentifiering, dödavinkelvarning, varning för korsande trafik bak
 • Automatisk klimatanläggning
 • GPS Navigation
 • Larm
 • Nyckellöst system
 • Parkeringssensorer bak och fram

Urval från Cosmo paketet (Utöver standard):

 • Skinnklädsel, elställbar förarstol med minne
 • Backkamera
 • Varning för korsande trafik fram, autobroms reagerar på bakomvarande trafik (inte bara varning)
 • Köassistent
 • Bose stereo

Utsläpp: NEDC: 128 g/km. WLTP: 152g/km (I skrivande stund 2019 är det 128 gram så är skattegrundande som blir 3066 kr 3 första åren, därefter 734 kr totala skattetilläget blir: 6996 kr).

Det finns billigare bilar på marknaden men titta på standardutrustningen så är den riktigt bra och du behöver egentligen inte köpa något mer än basversionen, fast Cosmo kostar å andra sidan bara drygt 16 000 kronor extra och för dessa pengar får du långt mycket mer än hos de flesta andra bilmärken.

Summering

Mazda3 är en praktiskt och trevlig vardagsbil med suverän standardutrustning!

Styrkor

 • Bra standardutrustning
 • Modern teknik

Svagheter

 • Inte så körglad

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.