Test av OK Q8 Gör Det Själv biltvätt i Uppsala vid fyra mackarna.

Hur fungerar en gör det själv biltvätthall? Jo, man tvättar själv bilen manuellt såklart! Att tvätta bilen själv blir allt mer populärt idag och olika lösningar erbjuds. Allt fler bensinstationer bygger om sina gör det själv anläggningar till att enbart fokusera på att bli GDS biltvätthallar.

Jag tar med mig min vän och nya bytabil.net praktikanten Richard samt hans smutsiga bil till klassiska fyra mackarna i Uppsala där vi testar OKQ8 GDS biltvätthall på Årstagatan. Området kallas fyra mackarna därför att i en stor vägkorsning i Uppsala ligger fyra bensinmackar placerade i var sitt hörn av korsningen. Som en händelse så har Richard dessutom just köpt hem en serie RW bilvärdsprodukter som kommer väl till hands för kommande aktivitet.

Det finns två Gör Det Själv biltvättar på baksidan av OKQ8 macken, båda är upptagna när vi kommer dit. Vi parkerar straxt intill och går runt till framsidan och går in i OKQ8 butiken. Vi blir först på väntelistan och personalen säger att ena tvätthallen nu varit upptagen sedan nästan en timme bakåt och väntas bli ledig snart då de flesta vanligen är klara inom en timma. Det finns ingen begränsning i nyttjandetid och betalning sker per minut, 2kr och 50 öre kostar det. Så det är bara att gå tillbaka till baksidan igen och vänta. Under tiden som vi väntar åker flera bilar sakta förbi garageportarna till tvätthallarna. Portarna har glasfönster och man kan se om de är upptagna eller inte. Har man inte lust att vänta så åker man bara vidare, är de lediga så stannar man och går in i butiken. Då vi har tålamod så står vi kvar utanför och efter cirka 10 minuter så blir en tvättplats ledig. Vi går tillbaka in i butiken igen för att få tillgång till tvätthallen.

Systemet fungerar så att det finns en nyckel till garageporten. Denna kvitteras ut från OKQ8 butiken och återlämnas när man är klar. På så sätt kontrolleras både tid och personalen har även koll på om någon står på väntelistan. Vi kvitterar ut nyckeln, går runt till baksidan, kör fram bilen och låser upp garageporten samt åker in i biltvätthallen.

Bokning och betalning för OKQ8 gör det själv tvätthall på Årstagatan, Uppsala:

 • Gå in i butiken för att få nyckel till ledig tvätthall eller ställa dig på väntelista om alla tvättplatser är upptagna
 • Kvittera ut nyckeln
 • Kör in bilen i tvätthallen och tvätta bilen
 • Kör ut bilen från tvätthallen
 • Återlämna nyckeln till butiken och betala för nyttjad tid.

I tvätthallen finns:

 • Högtryckstvätt
 • Tryckluft
 • Vatten och avlopp.
 • 4 st hållare för mattor
 • En mangel/press
 • Soptunna
 • Saknas: Dammsugare

Du får själv ha med dig det du behöver som hink, tvättsvamp, bilshampo och andra rengöringsprodukter. Hållarna för golvmattorna är riktigt bra och gör att man lätt kan spola av dem med högtryckssprutan. Det som ser ut som en mangel vet vi inte riktigt hur den ska användas, den är inte tillräckligt bred för att rulla genom bilmattor i textil.

Vi tvättar bilen manuellt själva

Denna biltvätt görs inte med någon speciell noggrannhet eller perfektionism. Det går därmed inte resultatmässigt att ses som representativt för RW bilvårdsprodukter, nä vi kör bara på helt enkelt med medlen tillsammans med ett glatt humör.

Vi börjar med att spruta RW fälgrengöring på fälgarna samt avfettning på resten av bilen. Richard spolar därefter av bilen med högtrycksprutan. Bilen blir inte riktigt ren bara genom att använda högtrycksavspolning och avfettning.


Vi fortsätter med bilshampo och en klassisk tvättsvamp. Hela bilen gnuggas med löddrande bilshampo. Inte heller nu blir bilen riktigt ren vilket gäller framför allt asfaltsfläckar på plåt och fälgar. Inte så konstigt då fälgarna inte blivit ordentligt rengjorda på hela 5 år, inte okej!

Nu är det dags att prova medlet mot flygrost tycker vi. Flygrost är järnpartiklar som fastnar i bilens lack. Medlet mot flygrost sprayas på bilen. Där flygrost finns så uppstår en reaktion och medlet blir lila. Det ser ut som att bilen blöder, i vårt fall riktigt mycket på fälgarna. Medlet verkar fungera och bilen blir sannolikt renare från järnpartiklarna men inte heller efter detta är fälgarna rena från ingrodd smuts.

Asfaltslösare kör vi på härnäst och denna funkar riktigt bra, på asfaltsprickarna i alla fall. Dessa finns en hel del av på bildörrarna och lite här och var på bilen. Spraya, gnugga med svamp och puts bort med fläckarna, ja så håller vi på tills vi är nöjda och spolar av bilen igen med högtryckssprutan.

Fälgarna är fortfarande inte rena, framför allt i håligheterna runt hjulbultarna och de ingående fälgkanterna. Kanske för att vi inte gått på mekaniskt tillräckligt, svampen kommer ju inte åt så bra på dessa ställen. Fram med fälgsyran som sprutas på fälgarna och får verka några minuter. Därefter nyttjar vi en borste som når in i bulthålen och fälgkanterna. Fälgsyran är ett mycket starkt medel och därför ska man använda skyddshandskar när man arbetar med detta. Fälgsyran och bra borstar gör susen, en snabb avspolning av hjulen efteråt visar att bilen nu är ren.

Nu börjar vi ledsna på tvättandet men inuti är bilen fortfarande smutsig. Fram med lite multirengörare från RW produkterna, inredningen pustas vilket går snabbt.

Dörröppningarna är dock mycket smutsiga. Vi sprayar lite avfettning och tar fram högtrycksprutan och börjar från avstånd, sakta förs försiktigt vattenstrålen in mot dörröppningen. Vi spolar från lite avstånd sa inteallt för högt vattentryck ska spolas in i under kanter och mot inredningen i bilen. Detta funkar okej och bilen blir ren lite snabbare än vid manuellt putsande.

En sista avspoling sker över hela bilen, vattenet får rinna av en kort stund. På med torktrasan och nu är vi klara. Två timmar har gått och bilen är som ny igen, nästan i alla fall. En generell upplevelse från RW rengöringsprodukter är att de fungerar okej, likta många andra medel också gör. Vi är positivt överraskade av fälgsyran samt asfaltslösaren. Alla produkterna har en stark kemisk doft som inte luktar gott, huvudsyftet med dessa medel är dock inte att lukta gott förstås. Vi kör ut bilen, lämnar tillbaka nyckeln och betalar.

Gjorde vi något helt vansinningt tycker du? missade vi något? valde vi fel ordning? Eller vad är ditt bästa biltvätt-tips? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Not: Denna artikel är inte sponsrad av någon annan än oss själva.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.