Test av BMW 2-serie Gran Coupé – BMW M-körkänsla och tyst i bilen!

BMW M235i Gran Coupé är en bensindriven bil och sportversionen i denna BMW 2-serie Gran Coupé. BMW Gran Coupé bilarna har en lägre taklinje och sportig design har fått extra spelutrymme. Vi har testat BMW M235i och här är resultatet!

När jag såg BMW M235i xDrive Gran Coupé för första gången kunde jag inte undvika att se de stora M-sports bromsoken bakom lättmetallfälgarna. Första tanken som slog mig var att det här blir en rolig åktur och det är precis vad BMW har fått fram ur denna BMW 2-serie modell. Känslan när man sätter sig i bilen är sportig lyx som är välkänd hos BMW:s bilar. Tittar man runt invändigt så känner man igen sig i typiska BMW detaljer. Mycket tilltalande estetik så som belysta listkanter gör att helheten känns exklusiv utan att det tar för mycket uppmärksamhet. Utanför bilen hittar vi bland annat projicerande BMW symboler. 

BMW M235i är en bilmodell som känns väldigt sportig att köra med den hårda fjädringen och den starka motorn. BMW har verkligen lyckats att förmedla den sportiga känslan hos denna BMW 2-serie. Hastighetsmätaren samt info om gällande hastighetsbegränsning projiceras på framrutan och hos den här bilen är det lätt hänt att visaren antyder till att det går lite för fort.

Min personliga åsikt om fjädringen är att den är lite för hård för att passa vägar med farthinder som det dessvärre finns gott om i stadsområdet där jag provkör. Däremot när man kom ut på ringleder och landsväg är det en fantastisk bil att köra. Kurvtagningar och rondeller får bilen att komma till sin fulla potential med både växling, fjädring och stark motor. Chassit är bra avvägt och bilen upplevs ännu mindre än vad den är vilket ger en riktigt bra racingkänsla.  

Det nyckelfria systemet tar ett tag att vänja sig vid om man tidigare inte är haft det. Låt nyckeln ligga kvar i fickan eller handväskan, när du gått några meter från bilen så låses dörrarna automatiskt. På samma sätt när du närmar dig bilen så låses dörrarna upp. Perfekt är det dock inte i alla situationer som när jag lyckades utlösa larmet när en person satt kvar i bilen och jag gick några meter bort. Personligen gillar jag funktionen då jag ofta har händerna fulla när jag lämnar bilen på parkeringen och slipper att rota efter bilnyckeln i fickan.

Under huven hittar vi en turbomatad 4-cylindrig rak motor på 2 liter som levererar 306 HK vid 5000-6250 RPM och ett vridmoment på 450 Nm. Vid blandad körning ligger förbrukningen på 7,6 – 8,3 l/mil enligt BMWs tekniska specifikation.

Det finns Eko-, komfort- och sportläge att välja där sportläget ger styvare rattrörelser och lite justeringar på motor och automatväxel. De olika lägena påverkar dock inte fjädringen då bilen saknar adaptiv fjädring. Det finns även ett sportläge när man för växelspaken åt vänster. Automatlådan i sitt sportigaste läge ger ifrån sig distinkta växlingar så man får sig en ordentlig knuff i ryggen vid acceleration. Växellådan går även att sätta i manuellt läge och då kan man välja mellan växelspaken eller paddlarna på ratten. Personligen föredrar jag att använda mig av sportläget via växelspaken. 

När det gäller utseendet är smaken olika och personligen gillar jag designen hos BMW 2-serie Gran Coupé men jag skulle helt klart föredra en annan bakdel. Basektionen påminner för mycket om ett annat bilmärke snarare än BMW. Utrymmet i baksätet är begränsat men passar bra till barnen så bilen lämpar sig ändå som en familjebil (Så länge inte stora barnvagnen ska med; reds. anm.) Något som jag gillar med BMW är instrumenteringen och inställningarna för klimatanläggningen, denna är överskådlig och enkel att förstå. Man väljer temperatur och autoläge eller manuellt samt hur mycket fläkten ska blåsa. Förutom USB-port finns även ett smidigt utrymme för trådlös laddning av mobiltelefonen där telefonen ligger stadigt under bilfärden. Musikanläggningen går att justera från ratten tillsammans med farthållare och fartbegränsare. 

BMW har en överskådlig hemsida där man kan bygga och konfigurera sin modell av M235i xDrive Gran Coupé och priset börjar på 485 200 kronor.

Joakim kompletterar

Även jag har haft nöjet att köra denna BMW M235i en hel del. BMW är verkligen mästare på körkänsla och denna bil ligger perfekt på vägen även i hastigheter som 200 km/h. Körkänslan är suverän och samspelet bil och väg är perfekt. Det är lite som att bilen flyger fram på vägen och bilen samt förare är perfekt synkroniserade. En riktigt positiv detalj är att bilen är tyst inne i kupén, det är en något som inte alls är självklart hos dessa bilar även när det är premiumklass. Sportiga däck och fjädringar plockar upp mer vägljud än normalt och det är vanligt att det blir lite bullrigare i dessa bilar. Tyvärr har bilen bara en “vanlig” bakluckeöppning och inte en baklucka som även tar med sig hela bakrutan när den öppnas likt 4-serie Gran Coupé. Lastutrymmet är i övrigt okej för de saker man får in i bilen.

En annan sak som är värd att nämna är den stora skillnaden i de olika körprogrammen. BMW M235i startar i komfortläge och då beter sig bilen perfekt för vardaglig körning och växlar mjukt samtidigt som responsen ändå är i topp. Vippar man växelspaken åt vänster och lägger i sportprogrammet så ändrar växellådan karaktär rejält. Kökörning i långsam hastighet är då besvärligare då det lätt blir ryckigt, men vid kraftiga accelerationer i detta “supersportläge” ger BMW M235i allt den har. Växellådan växlar blixtsnabbt vilket resulterar i att bilen rycker till kreftigt kännbart, få bilar har så stark respons från motor och växellåda som BMWs M bilar med sportlåda.

Jag håller med Richard i att fjädringen är styv, förstås det är en sportbil med fast fjädring! Det goda komforten hos förarstolen kompenserar dock rejält och jag upplever ändå denna bil som komfortabel även för vardagskörning. Bakpartiet är inte heller min favordel hos denna bil. Men BMW M235i är en ändå riktigt grym och modern bil som jag gärna kör varje dag!

About The Author

Skribent för bytabil.net med stor passion för bilar. Är en bilpendlare mitt i familjelivet med extra fokus bilarnas praktiska funktioner.

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.