Test BMW 4-serie: 428i xDrive Gran Coupé

Halleluja, jag har blivit BMW frälst! De flesta BMW ägare minns exakt sekunden då BMW kom in i deras hjärta för att stanna. I mitt fall var det när jag mötte BMW 428i. Formen på karossen och den mörkgrå metalliclacken fick mig att tänka “jösses, va snygg den är!”, intrycket blev inte heller sämre när jag steg in i bilen och såg den ljusbeiga läderklädseln tillsammans med mörka träpaneler. Redan här var det kört, innan jag ens startat bilen, jag blev BMW frälst.

BMW 428i xdrive (10)

Testbilen:

BMW 428i xDrive Gran Coupé. 8-stegad sportautomatlåda – Steptronic. 245 hk, 4-cylindrig 2-liters dubbelturbomotor. 0-100 på 5,8 sekunder. Priset på testbilen är ca: 550 000 kr

Att köra BMW 428i:

428i har allt vad körglädje innebär, men samtidigt kan den också köras mjukt och fint. Responsen från motorn är helt fantastisk över hela arbetsområdet, från stillastående upp till motorvägsfart. Det finns alltid bra med resurser i denna motor oavsett situation. På landsvägen finns kraft för omkörningar, på motorvägen går BMW 428i som en dans. Du märker knapp att du kommit upp i 180 km/h, vips så är du där bara, och det finns en del kvar att ge dessutom. Det märks att BMW vet hur man skapar bilar för autobahn då bilen känns lugn och stabil även i höga farter. Väghållning och kurvtagning är fantastiskt bra.

Jag rekommenderar starkt att köpa till den 8-stegade sportautomatlådan Steptronic då den inte kommer att göra dig besviken. Du kan snabbt och enkelt växla mellan karaktär sport och komfort genom att vippa växelspaken åt sidan och tillbaka. I sportläget känns det som att bilen börjar sväva, varvtalen hålls generellt högre samt att motorn ligger kvar på höga varvtal längre när man släpper på gasen. Priset är 23 000 kronor, dyrt? Kanske det men om en vanlig automatlåda hos andra bilmärken OFTA kostar ca: 15 000 kr, så är BMW:s automatlåda väl värd extrakostnaden.

BMW 428i xdrive (3)

Komfort:

Att stiga i och ut ur bilen är troligen den största svagheten hos BMW 428i, taket är lågt och man får luta huvudet när man ska i och ut ur bilen. Väl på plats så sitter man mycket bra. Säte och armstöd är komfortabla och det är lätt att hitta en bra körställning. Du bör dock inte vara för lång, jag lät en kollega på 185 cm prova bilen och denne var tvungen att sänka förarsätet till lägsta nivån för att inte slå i huvudet i taket, och då var det ändå bara några få centimeters marginal kvar. Kanske blir det lite extra utrymme om taklucka väljs bort. Det slår mig dock att det är fantastiskt vågat av BMW att göra en bil som kanske inte passar alla, de flesta fegar ur för att inte missa en kundgrupp. För mig som inte är så lång blir känslan desto bättre. För mig känns det ombonat att sitta i BMW 428i.

Baksätet är även detta komfortabelt och det finns relativt bra med benutrymme. Säteshöjden är något låg som i de flesta bilar av denna typ. Baksätet har dock en nackdel, det är trångt i axelbredd, och huvudhöjd. Sidorna på stolarna inbjuder inte till att nyttja bilens fulla bredd. Tre vuxna kommer inte sitta bra i baksätet, mittplatsen får mer ses som ett nödsäte eller användas för barn som klarar sig utan breda barnstolar.

Bullernivån är dock inte den bästa i BMW 428i. Kupén upplevs först som tyst men när grov asfalt kommer så tränger ett dovt däckbuller in i kupén. På motorvägen upplevs BMW 428i som ganska bullrig.

Fjädringen är åt det sportigare hållet, inte helt oväntat. BMW 428i går bra och fint i skarpa kurvor. Men den går ändå mjukare vid ojämn väg och över gupp än vissa små bilar med sportfjädring där man skallrar tänderna och känner varenda liten ojämnhet i vägen. BMW 428i har därmed en perfekt balansering mellan körglädje och komfort, den som vill ha supermjuk fjädring kommer ändå inte att vara spekulant av denna bil.

Lastutrymme:

Lastutrymmet är riktigt bra, speciellt för denna biltyp som inte är en kombi. Bakluckan öppnas tillsammans med hela bakrutan vilket ger en stor lastöppning. Det kan till och med tänkas att en barnvagn kan få plats om den inte är för hög. Baksätet kan fällas 40+20+40 vilket ger möjlighet att transportera längre smala föremål samtidigt som man är fyra personer i bilen. Tänk att man kan kombinera snygg design och praktiskt användande så bra!

BMW 428i xdrive (13)

Stereo/Mediasystem:

Mediasystemet är svåranvänt jämfört med de flesta bilmediasystem. Det finns dock några undantag, radion och bluetoothtelefonen. När radiokanalerna väl är på plats är det lätt att välja med fysiska snabbvalsknappar. Att ta upp telefonboken och ringa upp en kontakt görs föredömligt i BMW 428i, hör kommer det stora kontrollhjulet till sin fulla rätt och jag har inte stött på någon annan bil med bättre tillgång till telefonkontakterna.

Harman Kardon stereo: Ljudet är helt otroligt bra. Dynamiken är i absolut toppklass och denna stereo är värd 10 700 kr extra.

Det som inte är lika prisvärd är GPS navigationen för 23 000 kr, inget fel med navigationen men utan touchkontroll tar den tid att programmera och en lös navigator kostar endast en spottstyver att köpa mot denna.

 

Skillnaden mot 3-serie Gran Turismo:

Många undrar vad 4-serien Gran Coupé skiljer mot 3-seriens Gran Turismo, de är ju nästan lika? 4-serien Gran Coupé är lite kortare samt framförallt så har den kortare axelavstånd än 3-serien. Detta innebär att bilen får den där lite extra sportiga och smidiga looken, nackdelen är att det sker på bekostnad av baksätet. Hjulhusen stjäl lite plats från baksätets sidor varför det blir lite trängre för passagerarna där bak. 4-serien Gran Coupé har också lägre takhöjd än 3-seriens Gran Turismo.

Styrkor och svagheter:

Styrkor

 • Design
 • Körkänsla
 • Motorns prestanda
 • Väghållning
 • Praktiskt lastutrymme
 • Förarkomfort
 • Telefonbokhantering
 • Fällbart baksäte: 40 + 20 + 40

Svagheter

 • Trång att stiga i och ur
 • Låg takhöjd
 • Bara 2,5 sittplatser bak
 • Mediasystem ej användarvänligt
 • Dyrt navigationssystem

Prisbild:

Utgångspris BMW 428i: 395 000 kr inkl. xDrive fyrhjulsdrift (Det finns alternativ med både större och mindre motor, samt utan fyrhjulsdrift)

Rekommenderade tillval:

 • Luxuryline: 17 500 (Läderklädsel, 18″ fälgar, interiörlister i ädelträ och ytterligare många designdetaljer)
 • 8-stegad Steptronic automatlåda 23 000 kr
 • Backkamera 4 300 kr
 • Parkeringssensorer fram/bak 7 100 kr
 • Harman Kardon högtalare 10 700 kr
 • Bluetooth samt USB 3 900 kr
 • Jatoba Metallic (Mörkgrå) 8 200 kr
 • Larm: 4 600 kr
 • Comfort Access (Trådlöst nyckelsystem) 5 600 kr

Summering

BMW 428i Gran Coupé xDrive är upplevelse!

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.