Test av BMW 840d – BMW 8-serie är en fröjd för ögat och super att köra!

BMW 8-serie finns i två motorutföranden: BMW M850i och 840d. Kaross att välja är Cupé eller cabriolet. BMW 8-serie är designad både för ögat och upplevelsen vilket bilen verkligen lever upp till. Oavsett vilken modell du väljer så får du en bil med maximal körupplevelse! Jag har testat BMW 840d och här är resultatet.

BMW 840d 2019

Testbilen: BMW 840d, x-drive (Fyrhjulsdrift). Motor: diesel med 6 cylindrar, 320 hk, 0-100 km/h: 4,9 sekunder. Förbrukning: Av tillvarkare angivet: 0,69-0,72 l/mil, vår förbrukning vid lugn och blandad körning: 0,7 l/mil, med inslag av sportigare körning så hamnar vi på dryga 0,8 l/mil.

BMW 840d är riktigt snyggt designad och alla i min bekantskap som ser bilen uttrycker sig i mycket positiva ordalag. Detta är inte en bil som går obemärkt förbi på gatan, ja BMW 8-serie 2019 är verkligen lyckad! BMW 8-serie är en bil man kan köpa bara för att den är snygg helt enkelt och resten är bara en bonus, men vilken bonus du får då med en av världens coolaste bilar att köra!

BMW 840d xdrive 2019

Interiört lever BMW 8-serie upp till förväntningarna. Allt känns helt rätt och materialvalen är exklusiva och genomtänkta. Materialkänslan hos tyget i taket får vanliga BMW bilar att kännas billiga, då är det verkligen bra! Mittpanelen mellan framstolarna är det snyggaste jag sett hittills, växelspaken samt andra detaljer har inslag av skimrande glas! Detta är ett måste-ha tillval.

Att köra

BMW 840d är en toppbil att köra så klart! V6an mullrar lagom mycket in i kupén och stärker bilens kraftfulla upplevelse. Resonsen är extremt bra i alla situationer och bilen reagerar lika snabbt som du trycker på gaspedalen, ingen irriterande fördröjning hos vare sig automatlåda eller laddning av turbotryck. Det är detta som du köper, en bil som reagerar lika snabbt som du själv. BMW är alltid bäst avseende motorrespons och körkänsla, det är en del av deras varumärke som de förvaltar väl.

Fjädringen är ställbar för olika situationer. Fast bilen är inte lika hård och tight som de bilar som har rena och fasta sportchassin. BMW 840d har riktigt bra väghållning men fortfarande med komfort i grunden, även i sportläget. Den starka motorn kräver att man lär sig hur bilen reagerar. De feta och sportiga däcken har bra grepp men är ratten lite svängd och gaspådraget kraftigt så släpper bilen greppet från asfalten vilket kräver att du som förare kan hantera det. Jo, detta är en diesebil med stor kraft och vridmoment minsann!

Komfort

Komforten så länge man sitter fram är god, taket är dock lågt vilket kan bli ett problem för långa personer. Att stiga i bilen är vårare än normalt då bilens dörröppning är låg och man får hålla i taket för att sen glida in i bilen. Väl på plats sitter man bra, nackstöden kan ställas utöver både höjdleds även i djupleds. Fjädringen är anpassningsbar mellan sport och komfort samt har ett adaptivt läge där den ställer in sig automatiskt efter hur bilen körs. Bullernivån inne i kupén är låg speciellt i lägre hastigheter. På motorvägen tränger ett dovare vägbuller igenom och även om bullernivån fortfarande är relativt låg så finns det tystare bilar på marknaden, inte minst hos BMW själva. Sannolikt är det lågprofilsdäcken som bidrar till att mer vägbuller tränger igenom på motorvägen och så är det hos de flesta av dessa bilar.

Praktiskt nyttjande

BMW 8-serie är inte en praktisk bil vilket kanske är den enda svagheten hos denna bil. Design och känsla har fått 100% fokus hos BMW utan kompromisser. Baksätet som enbart rymmer två passagerare är mycket lågt i takhöjd och de flesta vuxna slår faktiskt huvudet i taket och får vrida nacken åt något håll. Detta är därmed en bil främst för två. Bakluckans öppning är begränsad men lastrymmet är i alla fall djupt. Baksätet kan fällas för transport av längre saker. Den begränsade bakluckeöppningen gör att denna bil inte kan klassas som praktisk men ett par golfbagar går ju i, och det är väl det viktigaste!? Plats för småförvaring och mugghållare finns i panelen mellan framstolarna. Bränsletanken är stor och i kombo med låg förbrukning kan du åka långt mellan tankningarna.

Instrumentering

Som vanligt så är BMW mycket konservativa avseende anpassningsbar instrumentering, detta trots att förarinstrumentet nu är helt digitalt. BMW lägger dock ändå stor vikt vid instrumenteringen samt vad de anser är bästa presentationen och sen är det bara så! All fokus ligger kring bilkörning, resten får hålla sig i skymundan. Jag har dock inget att klaga på hos denna instrumentering som är mycket bra.

Mediapanelen ovenför mittkonsollen är numera av pekskärmstyp men kan även styras via den runda BMW kontrollen mellan framstolarna. När man lärt sig hur den funkar så funkar det bra att sköta radio och telefon samtidigt som man kör bilen. Något klurigare kan det vara att komma åt bilens inställningar men å andra sidan är detta inget man ska hålla på med när man kör så det ordnar sig om man tar sig lite tid. Detta system är i det stora en förbättring mot tidigare BMW bilar och lättare att lära sig än tidigare.

Bilstereon från Harman Kardon är bland det bästa jag hört hos dagens nya bilar. Det är något jag också förväntar mig i denna premiumklass och Harman Kardon stereon kostar 12 000 kronor som tillval. Fast hur låter då Bowers & Wilkins stereon för hela 56 000 kronor extra kan man då undra? Å andra sidan är nog inte heller standardstereon hos BMW 8-serie inte fy skam. Den bilstereo vi testat var i alla fall Harman Kardon och denna är som sagt utmärkt!

Teknik

BMW 840d/8-serie är fullproppad med den senaste biltekniken avseende funktion, komfort och säkerhet. Allt finns och är det inte standard så finns det att köpa till. Gesture Control gör att du med enkla handrörelser kan styra funktioner som att svara i telefonen eller justera ljudvolymen. Fast fortfarande är de fysiska kontrollerna för detta bättre tycker jag själv. Fyrhjulsdriften ska man också tänka på är bra att ha i svenskt klimat då alla bilar av denna biltyp inte alltid kan fås med detta.

BMW 8 serie diesel

Ekonomi

Bilens pris börjar från ca: 950 000 kronor. Den kraftfullare M850i med bensinmotor ger ett tillägg på nästan 300 000 kronor. Vem köper då dieselversionen istället för värstingmodellen när man väl är uppe i denna prisklass? Jo, även de som har mycket pengar tänker ekonomiskt och 300 000 kronor är av betydelse även i dessa kretsar. Har du vuxit ifrån tävlingsinstinkten och föredrar att köra lugnt och bekvämt i första hand men lägger stor vikt på att ha en bil som är snygg, väcker uppmärksamhet samt ändå är kraftfullare än majoriteten av bilarna på gatan så är 840d ett utmärkt val. Då åker du dessutom riktigt breänslesnålt jämte M840i som har betydligt högre angiven bränsleförbrukning. BMW 840d är det mogna valet helt enkelt, som ändå krossar det mesta på vägarna!

Tillvalsutrustning

Även om standardutrustningen är enormt bra hos BMW 8-serie så finns det ytterligare saker att beställa extra, såklart. Ventilerade säten kanske de flesta klarar sig utan men i denna bilklass tycker jag att man faktiskt ska kosta på sig detta. Glasdetaljerna som jag hyllade avseende den interiöra delen är tillval och det MÅSTE du bara ha till denna bil, ca: 6000 kronor kostar detta och om du bara ska välja en sak extra till denna bil så är just glasdetaljerna!

Alternativ

BMW 8-serie ligger inte helt långt borta från Ford Mustang. Motorljudet och prestandan samt den långa motorhuven framtill ger vissa gemensamma känslor även om Mustangen med sin V8 har en råare och muskulösare attityd. BMW har dock en designlinje som är yxigare och mer sportbilsbetonad. Mustangen måste tankas minst dubbelt så ofta fast kostar ungefär hälften så mycket, och så är den enbart bakhjulsdriven. Ytterligare ett alternativ finns inom den egna BMW familjen och det är BMW 4-serie Gran Cupé. Även denna bil kostar ungeför hälften så mycket och har då också en mycket mer praktisk lastöppning som ger ett bättre lastutrymme!

Summerat

BMW 840d är valet för dig som vill ha en bil för öga och känsla som inte går obemärkt förbi på gatan. Å så e den bränslesnål, för sin kraft alltså!

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.