Renault Zoe kommer snart att lanseras i Sverige. Jag var på plats på pressvisningen av Zoe, en elbil som skapats ny från grunden.

Renaults budskap med Zoe är “en elbil för alla”. Priset startar från ca: 210.000 kronor, redan från basnivån finns det mesta som du behöver, klimatanläggning, GPS navigering, automatväxel med mera. Anledningen till att priset inte är högre är att batteri inte ingår i bilköpet, detta leasas från Renault som garanterar minst 75% batterikapacitet under leasingtiden. På detta sätt behöver kunderna inte vara rädda för lågt andrahandsvärde, och begagnatköparna inte oroa sig för att ta över ett dåligt batteri. Denna lösning är något Renault tror väldigt mycket på.

Renault Zoe 2014 (3)

Bilen är jättetrevlig att köra i stadstrafik där den upplevs som väldigt pigg trots den lilla motorn på 88 hk. Kraften kommer direkt i elbilar vilket gör dem körgladare.

Renault Zoe är en genomtänkt elbil, det finns dock en hel del faktorer som krävs innan den kommer att slå igenom i Sverige. Detta har dock inget ed Zoe att göra utan att vi måste fundera på om vi kan anpassa oss till en omställning för elbilar. Det är mycket med infrastrukturen kring laddning av elbilar som måste förbättras. Men bakom kulisserna så pågår detta arbete mer intensivt än vad vi vanliga människor känner till. Laddningsställena ökas just nu väldigt mycket. McDonalds är exempelvis med på tåget och har börjat engagera sig i att skapa laddplatser utanför deras restauranger.

Mer info om Renault Zoe kommer, välkommen åter.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

2 Kommentarer

 1. sebastian

  Tyvärr så är McDonalds snabbladdare inte kompatibla med zoe:n då de endast har chademo och CCS kontaker, medans zoe har Mennekes kontakt. För närvarande finns det nästan inga ställen I hela Sverige där det går att snabbladda zoe:n, vilket innebär att bilen troligen kommer att floppa. Renault skulle lätt kunna lösa detta problem genom att ge tillgång till 22kwh laddare hos alla Renault’s återförsäljare, men det ser vi desvärre inga tecken på för tillfället.

  Svara
  • Joakim

   Tack för info Sebastian. Det var personer från Renault som pratade sig varma om att man skulle kunna kryssa fram genom landet via McDonals restaurangerna. Så jag gissar därför att någon förändring är på gång. Själv är jag alldeles för dåligt insatt i var de olika laddarna finns och vilka som är vanligast m.m. Det är dags att man kan komma fram till en laddningstyp/kontakt som håller gemensamt, i alla fall hålla sig till en AC och en DC standard som alla kan ansluta bilarna till. Ja, det känns självklart att minst återförsäljarna ska hålla med den bästa snabbladdningsstationen för sitt märke.

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.