Nokian Hakkapeliitta R2 är ett dubbfritt friktionsdäck för vinterbruk. Det speciella med detta däck är att Nokian har blandat in kristaller i gummiblandningen. Exakt vad kristallerna består av behåller Nokian för sig själva som en hemlighet. Tanken är i alla fall att efterlikna karaktären av ett dubbdäck utan de negativa delarna som kommer med dubbdäck. Dubbdäck orsakar stort slitage i asfalt samt river upp skadliga partiklar som är farliga för oss människor att andas in.

Fördelar med dubbdäck är att de ger bättre grepp på is. I övriga fall så är ofta friktionsdäcken lika bra, eller bättre. I miljöer med lite snö eller i stadsmiljö där saltning av vägarna sker omgående är det därmed ofta bättre med dubbfria vinterdäck. Det man dock ska tänka på är att dubbfria friktionsdäck för vinterbruk har en annan gummiblandning än sommardäck. Dubbfria vinterdäck är anpassade för lägre temperaturer och fungerar inte lika bra på sommaren då de får längre bromssträckor.

Jag har kört med Nokian Hakkapeliitta R2 denna vinter vilket visat sig vara en jackpott. Det har ju knapp varit någon snö och när det varit så har det saltats väldigt snabbt där jag bort. Nokian R2 däcken är lika tysta som sommardäck och jag har inte märkt någon skillnad alls, vilket jag gjort när jag haft dubbdäck på vintern. Vid de få tillfällen jag väl kört i snö har Nokian R2 däcken fungerat lika bra som dubbdäck vid bromsning, fast vid halt väglag så är förstås bromssträckan längre även med bra vinterdäck. Så även om man kör med de bästa däcken så ska man hålla avstånd förstås, i de fall man misslyckats med detta, ja då spelar vikten av ett kvalitetsdäck likt NokianR2 stor roll.

Test Nokian Hakkapeliitta R2

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.