Vad ska man tänka på när man köper en sommarbil?

Till sommaren och semestern köper många en sommarbil. Sommarbilen är ofta ett oplanerat impulsköp inför semestertiden vilket gör att en ny bil med leveranstid inte är ett alternativ. Sommarbilen ska kunna köpas snabbt, ofta som begagnad eller möjligtvis en ny bil som redan står hos en bilhandlare.

Att tänka på inför köpet av sommarbil:

Köpa av privatperson eller bilhandlare? Ett köp av privatperson är troligen det vanligaste när man köper en sommarbil. Detta ger det lägsta köpepriset, men kolla upp noga innan köpet prisbilden för bilen så du inte betalar för mycket. Efter sommaren ska du kunna sälja bilen utan att förlora allt för mycket med pengar. Köper du en sommarbil av en bilhandlare så är det troligen så att du inte har bil idag, men vill ha en till semestern och sedan behålla bilen ett tag in på hösten eller kanske längre än så. Kanske har du en risig bil idag och vill ha en bättre sommarbil till semestern En bilhandlare måste tjäna pengar på bilen varför köpet kan bli något dyrare jämfört med privatköp, framför allt så kommer du märka av det om du avser att sälja tillbaka bilen till samma bilhandlare efter sommaren. Köp av bil hos de större bilhandlarna innebär ofta mer trygghet. Ett alternativ kan vara att köpa av en bilhandlare och sedan sälja privat.

Finansiering av sommarbilen:

Använd låneförmedling speciellt när du köper begagnad bil, inte minst till sommaren. Då gör du en ansökan och får erbjudanden från flera banker, normalt inom 24h (vanliga veckodagar). Välj låneförmedling av privatlån om du vill ha flexibel finansiering och kanske även använda en del av pengarna till semestern? Använd låneförmedling för billån om du avser att köpa från bilhandlare och lägger 20% kontant. Compricer är en av de som ger dig denna finansieringsmöjlighet.

Kolla innan köp:
En begagnad bil är en begagnad bil, den kan gå sönder när som helst. Ju risigare bil desto större risk, fundera på vilken nivå du vill lägga dig på. Köper du en dyrare sommarbil så ta den gärna till en test hos bilprovningen. En bilhandlare ska också erbjuda vissa garantier beroende på hur gammal bilen är och hur långt den gått.

En bra sommarbil:
Köp inte större än du behöver. Lägre pris innebär mindre risk vid försäljning. En liten bil är alltid billigare än en större, alternativt gått färre mil. Du vill ha AC-på sommaren, garanterat! Köp sommarbil av välkända märken och bilmodeller i ekonomiklassen, exempel: VW Golf eller Polo, Skoda Fabia, Renault Clio, Toyota Yaris, Huyndai i20, Mazda 3, Kia Ceed som faktiskt kan ha kvar några år av sin 7 åriga fabriksgaranti. Det ska vara snabbt och lätt att sälja bilen senare och undvik premiumklassen på grund av högre ekonomisk risk.

Tänk speciellt på vid köp av sommarbil:

  • Däckmönstret ska hålla hela säsongen
  • Bromsarna ska hålla säsongen och lite till
  • Testa AC:n
  • Testa kopplingen (Ha fritt framför bilen, eller kör på en väg utan bilar bakom. Håll in kopplingen, tryck ner gaspedalen och låt motorn rusa lite i varvtal, släpp upp kopplingen snabbt. Då ska bilen rycka till vilket innebär att kopplingen greppar som den ska. Slirar kopplingen så märker du det genom att motorn fortfarande “rusar” lite efter du släppt upp kopplingen helt. Rusar motorn mer eller mindre efter att du släppt upp kopplingen helt, och det tar ett tag innan motorn greppar så är det inte långt kvar till totalt kopplingshaveri. Det betyder inte värdelös bil, kopplingen är en slitagedel. Men det kostar en slant att byta och ska du bara ha bilen över sommaren så vill du inte ta detta.
  • Kolla att alla lampor och blinkers funkar
  • Kolla att bilen har rätt mängd motorolja. Säljare av billiga bilar kan haft bilen ståendes och det kan bli en tråkig överraskning när du ska köra hem bilen om bilens motor rasar ihop enbart för att den hade för lite olja.
  • Kolla upp när bilen servades senast, gammal motorolja vill du inte köra med. Ju billigare bil, desto sämre underhåll av sina ägare brukar det bli
  • Kolla kamremsbyte. Har bilen kamrem, kolla vid vilket intervall den ska bytas. Ska kamremmen bytas, eller ska den snart bytas. Undvik köp om du bara ska ha bilen som sommarbil över säsongen.

Jämför köp av sommarbil mot att istället hyra en bil. Vet du att du ska sälja bilen efter sommaren så ska du inte förlora mer än vad det kostar att långtidshyra en bil.

Att långtidshyra en Golf, exempel inklusive moms:
Europecar: 21 800 kr för 3 månader.
Eurorent: 4700 kr/månad. Max 10 mil/dygn (Tänk på vad du tror att totalnyttjandet i mil blir under månaden, du kanske inte kör varje dag?)
Quickrent: Golf kombi, 7600 kr inklusive 200 mil.

Vill du lägga till något? Lämna en kommentar nedan.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.