Byt bil till en begagnad Hyudai Atos, eller kanske inte…

Atos historia sträcker sig mellan 1998-2008 för att sen ersättas av dagens i10.

Det var väldigt speciellt när jag först såg en Atos. Jag hade aldrig sett en sådan bil tidigare. Hög, fyrkantig som en skokartong med motorhuv. Samtidigt kändes det modernt på något sätt. Vi var faktiskt väldigt nära att byta bil till en ny Atos, priset var ju mycket bra. Men vi behövde lite mer lastutrymme.

Hyundai hade satsat på en liten och billig bil. Denna blev väldigt populär, man såg ofta annonser i tidningarna och priset var svårslaget. Priset var ca: 70.000 – 80.000:- vill jag minnas. En Volvo V40 kostade då runt 180.000-210.000 i normalutförande. Normala mellanklassbilar förlorade lika mycket i värde de tre första åren som Atosen kostade. Atosen kan ju inte förlora mer i värde än den kostar. Så denna blev lite av folkets bil under några år.

Motorn var en 3-cylindrig motor på 1.0l och 55HK. Jag provkörde bilen hos en handlare. Det märktes att motorn var svag när jag skulle köra upp för en halvbrant landsvägsbacke, då fick jag växla ner till 3:ans växel. Denna fanns i två versioner GL och GLS, jag minns inte riktigt vad som skiljde dem åt. Men ABS bromsar (Standard från 2004) och AC var inte standard från början. GL-versionen hade inte ens servostyrning. (Vet du mer? lämna gärna en kommentar!)

Enligt uppgift så om man monterar bort hatthyllan bak så ska en barnvagn i standardstorlek kunna tryckas in ställd i höjdled, men för att vara säker så prova först om det är av vikt.

Jag var i Grekland under denna bils bästa dagar, där kryllade det nämligen då av Atosar. Man kunde se 4-5 stå på rad längs parkeringarna och nej det var inte hos biluthyrarna, för de hade troligtvis ännu fler på sin parkering 🙂

Hyundai Atos fick en Facelift under år 2000, då bilen fick en lite rundare form. Bakluckan gick inte rakt ner utan är lätt svängd. Prime är enligt mig fulare en orginalmodellen, men det är bara min åsikt. Men Prime är sannolikt bättre som bil.

Slutligen så gick försäljningen nedåt, mycket för att folk med tiden ville ha bättre krockskydd vilket inte Atosen kunde erbjuda.

Vill du uppleva känslan av att köra en av sekelskiftets folkklassiker? Då är det dags att byta bil till denna nu, för snart har de rostat bort.

Beg.guiden skriver om Atos:
Folkkär bil utan status. Relativt problemfri bil. Kända brister: Kärvande frambromsar (både skivor och klossar), framhjulslager + framdäck. Lamporna kan i vissa fall bli så varma så att glasen framför spricker, centrallåset krånglar ibland. Allvarligaste felet: Ett lager i växellådan kan krångla, lyssna noga efter oljud. En reparation av växellådan blir dyr jämte bilens värde.

Rostbetyg: 1 (Testad år 2000), Tidiga modeller börjar nu fällas för rost i bärande delar. Rostskyddet är bland det sämsta som finns.

Tekniska data: 0-100km/h: drygt 15sekunder

Förbrukning: 5.5-5.9 l/100km.

Kolla bilden från insidan här nedan, vilken kramgo känsla det är!

 

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

2 Kommentarer

  1. Björn Sennbrink

    Jag har ett utkast i databasen som handlar om mina turer med Renault 4. Jag kan tänka mig att en Atos är en modern form av Laban. En genompraktiskt bil, simpel i sitt utförande men som klarar av vad den var byggd att göra? Allt annat är reklamsnack 🙂

    Svara
  2. Andreas

    Jag har hört att Atos även kallas för legobilen och det ligger ju något i det. Den är dock bensinsnål och väldigt billig på begagnatmarknaden, det kan man inte ta ifrån den.

    Svara

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.